You are here

„Б” отбора на БКП-СДС, начело на листата на БСП за парламентарните избори в Бургас или два сини ореха пред червената листа в Бургас

Тази статия я публикувахме през юни 2009 г. в бр.66 на в."Под лупа"...

2009-04-23-cl-ZFKXBQPPP

Оттогава вече почти 4 години Сергей Станишев не си научи урока да не залага на бити карти, били те някога с доминираща боя ...

Ще я препубликуваме сега, за да припомним на другарите социалисти, защо отново ще загубят изборите макар и надявам се с по-малко от юли 2009 г.

Публикуваме я защо смятаме, че ГЕРБ не трябва да идват отново на власт, защото това е пагубно за България, но единствената и най-голяма опозиционна партия БСП отново не можа да намери вярната посока и лица, които да победят на избори ГЕРБ и сякаш подарява победата на милиционерите ...

Отново начело е Сергей и отново г-н Орешарски е издигнат този път за премиер на БСП, ако разбира се спечелят изборите...

Четири години безплодни намерения и безизходица... Волтер бе го казал: "Веднъж глупак, втори път извратен" ...

Припомнете си старото писание и се запитайте какво става отново:

"Бедни ми бургаски социалисти, как стана тая работа, че не се намери поне един истински социалист да оглави листата ви за парламентарните избори?! То бива социалистическа демокрация и единоначалие, но Сергейчо , вашият лидер нещо се е объркал от участие в толкова коалиции.

То не бяха братски прегръдки с царя и царистите, то не бяха орташки дружини и обръчи с Доган ефенди, а сега и член на НИС на СДС да ви води към следващия парламент. Това, че е специалист добре. Ама другарят Серго поне да беше сложил Иван Костов начело на вашата червена листа, хем е по-известен, а и по-лесно щяха да го изберат, та покрай него да вкарате и някой и друг социалист за четвърти мандат примерно като Любомир Пантелеев или някой друг „заслужил” другар-капиталист- милиционер. Абе, много дясно я подкара този ваш червен лидер. А бяхте лява, социално ориентирана партия! Кога беше това?! През 1984 г., или още по-рано, а?

Вместо Еленкиното, вие май ще заиграете направо хайдушко хоро, ама нейсе?! Дано да не развалите седенката още преди избори. Така е като не разбирате от финанси и икономика. Където са парите, там е и властта ! Червените реклами за високи пенсии и т.н. са само реклами, не го ли разбрахте. Просто казано в България след прехода ВСИЧКО Е ЧЕРВЕН КАПИТАЛИЗЪМ !!!А за капитализъм трябват капиталисти, а не социалисти, затова ви го сложиха, но не отзад, а отпред господин-другаря Пламен Орешарски.

В България наблюдаваме парадокс. В другите страни, колкото по-високо се качва една маймуна толкова по-ясно й се вижда червеният задник, а в България обратното, колкото повече се изкачва една маймуна по палмата на властта, толкова по-ясно й се виждат сините орешки ?! Невероятно, но е факт?! Попрочетете следващите редове внимателно и ще се убедите, че не бъркаме.

КОЙ Е ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ В СВОЯ СИН ПЕРИОД ?

Родения в Бобов дол Пламен Орешарски завършва ВИИ „Карл Маркс” сега УНСС по времето, когато Иван Костов е бил асистент в това учебно заведение и малко по-късно през 1985г. получава магистърска степен по социалистически „ Финанси и кредит”. През 1992 г. пак в УНСС става доктор по „Инвестиции и инвестиционен анализ”. Специализира „Банково управление” в САЩ и „Емитиране на държавни ценни книжа” във Великобритания за заслуги към СДС. От 1992-1997 г. е зам.-декан на катедра „Финанси” към УНСС. Работил е от 1993-1997 г. като директор на „Държавно съкровище и дълг” в Министерство на финансите. Забележете, че той е участвал в изготвянето и провеждането на държавната политика по управление на дълга и по управление на приходната и разходната политика?! Помните ли с какво финансово благополучие се „славеше” управлението на Жан Виденов? Какво стана с повечето български банки в този период? В сянката и зад кулисите, най-вероятно е бил вещият финансов спец израсъл още при Иван Костов? Дали има нещо общо, а ?!

През 1997-2001 г. Орешарски е член на УС на Българската консолидационна компания и на „Булбанк”. По това време БКК и правителството на Иван Костов и зам.-министъра по финансите Пламен Орешарски продават ( подаряват) Обединена българска банка ( ОББ ) за 3 млн. лв. ?! Продават и „Булбанк” за 160 млн. евро през 2000 г., макар че в трезорите на банката има около 2 млрд. долара. Годишната печалба на банката е над 300 млн. лева към която е трябвало да се прибавят и 60 млн. лева от данъци. Казано накратко това е национално предателство !!!

Като зам.-министър на финансите и виден член на СДС, Пламен Орешарски работи в твърде тясна връзка с един друг зам.-министър Христо Михайловски, който е зам.-министър на икономиката при Костов.

Христо Михайловски е зет на Йордан Соколов, който по това време е председател на Народното събрание. Христо Михайловски е член на много бордове. През 1999 г. двамата са председател и зам.-председател на надзорен съвет на „Насърчителна банка”-АД , по-късно, когато Орешарски е финансов министър приятелството и бизнеса продължават като Христо Михайловски е изпълнителен директор на Българска агенция за кредитен рейтинг и присъства на разни икономически форуми заедно с Орешарски и новият му шеф Станишев.

През 2000 г. плевенския районен съд завежда дело под № 1276 за източване на 9 млн. лева от ОББ-Плевен, по което има вероятно участие на Пламен Орешарски, но е осъден само зам.-директора на банката Иван Лаков. Парите отиват приВасил Божков. Запомнете това име. Божков е не само специалист по счетоводство, но и най-големият хазартен бос, а и най-богатият българин, но е и съдружник на Пламен Орешарски !!!

В червеният период на Пламен Орешарски покрай БСП това име пак ще изплува, както и в жълтия период на Орешарски, покрай НДСВ.

От този период най-вероятно е и членството на Пламен Орешарски в масонска ложа ?!

0102

Пламен Орешарски е в съдружие с бившия независим депутат в 38-то НС, Георги Агафонов във фирмата „ Тръстинвест” ООД от 1997 г. Агафонов беше и собственик на банка „Славяни”. По времето на управлението на Иван Костов, зам.-министъра му по финансите е в съдружие с бившия агент на ДС-Георги Агафонов с псевдоним „Здравков”, работил за Трето управление на ДС, съдружник на Илия Павлов и основател на Г-13 през 1993 г., която беше емблема на ранния капитализъм у нас. Там е и Васил Божков с „Нове холдинг”.

През този син период под крилото на СДС и техните червени приятели Пламен Орешарски работи упорито и за себе си. Създава фирми като „Денеб консулт”-ООД през 1992 г., „Насърчителна банка”-АД, „Тръстинвест”ООД, „Първа българска фондова борса”-АД, „Нова България”-АД.

27

В „Нова България” АД, Пламен Орешарски е член на съвета на директорите с Иван Станчов, Максим Димов, Мирослав Севлиевски, като Севлиевски е съдружник със застрахователната компания „Бул инс” на Васил Божков във фирмата „Нова България” АД ?! Какво излиза? Орешарски има много общо с Васил Божков и с пожълтелите Иван Станчов и Мирослав Севлиевски и Максим Димитров, който беше депутат в 37-то НС от групата на ДПС и е сочен за близък до Майкъл Чорни ?! Виждате ли още тук тройната коалиция в зародиш или нещо повече...?

Не знам дали им се късат сърцата на бургаските социалисти, или вече псуват ядосани, но такива въртележки са за разследване може би, а не за предизборни борби ?!

След парламентарните избори през 2001 г., които СДС губи, Орешарски отново се връща като преподавател в УНСС. При Надежда Михайлова, Орешарски е избран за член на НИС на СДС. Издигнат е за кандидат-кмет на СДС за София в местните избори през 2003 г. Кандидатурата на Орешарски е оттеглена след негова среща с Васил Божков, който може би е трябвало да финансира кампанията. С него е бил и шефа на СОС Антоан Николов. Надежда Михайлова „отлюспва” Орешарски за „непрозрачни контакти” с бизнеса. Пламен Орешарски заявява: „...че срещата в „Нове холдинг” не е била грешка...”?!

Благодарение на връзките с Орешарски, съдружника му Иван Станчов, който е дългогодишен приятел на царя през 2001 г. подкрепя ОДС във Варна, където листата се води от Надежда Михайлова.

Така завършва „синият” период на Пламен Орешарски, който тихо се прелива в следващия „жълт” царистки период.

 

ЖЪЛТИЯТ ПЕРИОД НА БЕЗПАРТИЙНИЯ ОРЕШАРСКИ

 

През 2003 г. след оттеглянето на кандидатурата на Орешарски за кмет на София от синята лидерка Надежда Михайлова, той напомня, че Васил Божков шефа на бизнесклуб „Възраждане” и негов бизнеспартньор е съветник на премиера Симеон Сакскобургготски?! Васил Божков участва в Съвета по икономически растеж към правителството на царя, който е създаден през 2002 г. от Николай Василев, който е вицепремиер и министър на икономиката в това правителство. Твърди се, че Василев е бил член на БКП, а баща му шеф на ВКР във флота през 1992-1996 г. Сега с Орешарски те са министри и са рамо до рамо в кабинета на Станишев, царя и Доган. Ето как работят връзките! Ето как и” Б” и „В” отборите на БКП/БСП работят в техен интерес.

 

За добри позиции по това време помагат и връзките му с Максим Димов, който е шеф на предизборното финансиране на царската формация, както и с Мирослав Севлиевски с които Орешарски е близък познат чрез бизнесвръзките си с Иван Станчов, Максим Димов и Васил Божков.

По това време Иван Станчов бивш министър на външните работи по времето на слежебния кабинет на Ренета Инджова е съветник на президента Георги Първанов. Така естествено продължава кариерата на т.нар. „безпартиен специалист” към неговият „червен” период.

 

ЧЕРВЕНИЯТ ПЕРИОД НА МИНИСТЪР ОРЕШАРСКИ

 

Най-вероятно с протекцията на президента Георги Първанов и чрез неговият бивш съветник Иван Станчов, който сега е вече посланик за специални поръчения при правителството на Станишев от 17 август 2005 г. стартира червения период на Пламен Орешарски, който е назначен за министър на финансите на тройната коалиция.

Пламен Орешарски като добър специалист по финасите знае, че когато продадеш нещо без пари получаваш много пари. Като зам.-министър по финансите на Костов, той знаеше истинската цена на БТК. По времето на неговия наследник Милен Велчев, БТК е приватизирана за смешната сума от 230 млн. евро а при повторното й препродаване са взети 1.08 млрд. евро-5 пъти повече ?! Пламен Орешарски заявява, че по негови изчисления Милен Велчев е нанесъл 500 млн. долара загуби на България.

За четирите си години като финансов министър Орешарски не е направил нищо по това обвинение и Милен Велчев си седи спокойно на депутатската банка в НС. Защо се случва така? Явно скачените съдове работят добре независимо от различните им политически цветове. Ето колко е полезно да си „безпартиен” политик. Удобен си на всяка власт, можеш да защитаваш корпоративни интереси, та даже да оглавиш партийна листа за изборите. Важно е парите да се въртят и интересите да се защитават !!!

Когато почна кариерата си като финансов министър при Станишев, Орешарски прогнозираше , че загубите на хазната от измами с ДДС се очаква да скочат на около 1.2 млрд. лева, но само за четири години от хазната са източени между 4 и 6 млрд. лева ?!

ПРЕГРЕШЕНИЯТА” НА БЕЗПАРТИИНИЯТ ОРЕШАРСКИ В ЧЕРВЕНИЯ КАБИНЕТ СА ЗНАЧИМИ !!!

На 16 юни 2008 г. вицепремиерът Миглена Плугчиева нарежда на Пламен Орешарски да предаде скандален доклад на международния одитор KPMG за усвояване на парите по програма ФАР у нас. Пламен Орешарски не напразно го е засекретил, защото там има преки обвинения срещу него и още двама червени министри. Тази проверка е поръчана след скандала с шефа на пътния фонд Веселин Георгиев уредил сделки за 164 млн. лв. за баткови и браткови фирми. Отчетени са 14 случая на конфликт на интереси. Посочени са виновниците от управителния съвет на пътния фонд, където са министрите Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев. Оказва се, че още през 2006 г. Софийска градска прокуратура е образувала преписка за престъпления в особено големи размери. През 2007 г. обаче младши прокурор Стефан Милев отказва да образува дело. Депутата Атанас Атанасов коментира: „Младши прокурор да се произнася по такава преписка, е равносилно на това току-що завършила медицинска сестра да извърши сложна хирургическа операция”.

Така се замитат следите в българското „правосъдие”!

Възмутени от станалото следователите работещи по случая подали жалба и изпратили всички събрани материали за злоупотребите на главния прокурор Борис Велчев. Той отнесъл случая до Софийската апелативна прокуратура, която разпоредила да се образува досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица. Забележете, че то отново било възложено на същият прокурор Милев ?! Къде е разковничето, което сочи към Орешарски. Фирма „Инфрастрой 2001” получила обществени поръчки за 102 млн. лева. Съдружници в тази фирма са Васил Божков чрез фирмата „Латис” и Ангел Христов и Пламен Галев, по-известни като бртя Галеви чрез фирмата „Сити ассетс мениджмънт”?! В тази фирма на Галеви участват и Христофорос Аманатидис- Таки и Феодор Феодоров, пернишки бизнесмен, който се потруди упорито заедно с Людмил Стойков за втория мандат на президента Георги Първанов ?! Фирмите от консорциумът” Пътни строежи и Мостстрой” получили поръчки за 11.7 млн. евро по проекта „Магистрала Марица”- Ново село са също с участието на Васил Божков. Перфектна комбинация, нали?!

Оказва се, че тези фирми са печелили търгове, въпреки че не отговарят на необходимите условия. В документацията по тази далавера липсват офертите, договори и анекси на фирмите получили поръчките. Според доклада на одитора излиза, че фондът в, който се управлява от червените министри- „експерти”-Орешарски, Гагаузов и Мутафчиев е раздавал пари без документи и че някои фирми са получавали плащания по спечелени проекти за неизвършена работа, без дори да са кандидатствали. Фондът е удължавал срокове за изпълнение на поръчките, разрешавал е необосновано оскъпяване. Ето един пример.

При договор за 5 млн. лв., изпълнителят „наше момче” получава 7 млн. лв.?! На това му викам работа на вещ финансов експерт и министър на финансите-Пламен Орешарски?!

Въпреки настояванията на опозицията премиера Станишев не освободи никой от тримата министри-„герои” ?!

Даже и от своите червени другари Станишев получи съвет за спешно отстраняване на Пламен Орешарски, но резултата е виден. Днес Орешарски след като бе спряган за лидер на червената листа на БСП в Пловдив през март е определен за водач на листата на БСП в Бургас.

Може би това е заслужената награда на безпартийния министър на финансите за спрените пари от ЕС, за далаверите на Мургина в НАП, за източването на ДДС и митниците, за нелегалната афера с 10 тона цирконий, за уредените обръчи от фирми на трапезата на обществените поръчки. Хвала на такива кадри и на такива „социалистически” решения !

Какво му пука на др. Станишев, че неговият съпартиец Георги Кадиев, бивш зам.-министър на финансите твърди, че: „Финансовият министър Пламен Орешарски е слабото звено в правителството преди изборите и трябва да си подаде оставката.”

Кадиев заяви, че по отношение на скандала с НАП, разкрит от Яне Янев от РЗС нещо любопитно и изобличаващо Орешарски: „Не мога да твърдя, че министър Орешарски е знаел за всичко, което се е случвало, но за това, което е ставало в Силистра и Бургас, е знаел със сигурност”.?!

Така е другарю Кадиев, нали затова премиера Станишев го сложи начело на листата на БСП в Бургас, за да му „повярват” социалистите, на това че не е знаел ?!

През февруари т.г. всички си мислеха, че до седмица Орешарски ще падне от поста, но не би ?! Само часове след изказванията на Кадиев, Станишев си призна :” Спрете с глупостите. Пламен Орешарски е един от най-добрите министри в правителството.”

По-добър в Европа, даже нямало смънка Станишев, макар че именно от Европа настояли да не работят с олигарси като двамата Герговци и затегнали кръга от хора близки до Васил Божков.

img.phtml

Един от най-добрите министри- финансовия министър Орешарски не спомогна ли за спирането на 88 млн. евро от ЕС по ФАР поради съмнения в корупция ? Кой показа арогантност пред българските учители заедно с министър Даниел Вълчев на 7 октомври 2007г. , когато искаше: „ Дай да разваляме седенката”. В записа на Би Ти Ви ясно се чува как Орешарски иска да се „размотаят” разговорите водени със стачкуващите учители.

Тогава синдикатите определиха тази грозна сцена като подигравка !!!

Единният стачен комитет на трите синдиката в образованието поиска оставката на двамата министри , но Станишев ги отряза и защити Орешарски и Вълчев, макар и майка му да е бивш преподавател.

Нещата в този инцидент се сведоха до „обогатяване” на правоговора с бобовдолско произношение.

Сещате ли се, че в една държава най-важните са министър-председателят и финансовият министър. Затова и в този случай и в случая с финансовите нарушения за милиарди евро санкции за Орешарски НЯМА. Може би се дава възможност да се краде като за последно?!

Навярно сега след изложените факти, обстоятелства, връзки ви е ясно, защо хазарта в България се толерира и от кого?! Даже бившият посланик на САЩ в България Джон Байърли диагностира, че има нещо нездраво в цялата история с хазарта. Защо правителство, в което Пламен Орешарски е финансов министър внася предложение да се намали данъка върху дивидентите от 7% на 5% ?!

Ако случайно не знаете, то хазарта е освободен от ДДС !!! При това му се прави и облекчение на данъците в България. Това не е така за лекарствата за книгите, за храната ?! Важна е печалбата за някои, но не и за народа ?! Това е ляво ориентирана политика ?! СРАМ !

Ако си мислите, че това е всичко се лъжете. Министър Орешарски работи здраво на частния фронт и лично за себе си. Най-вероятно е оплетен в мрежа от конфликт на интереси. Жена му Елка Орешарска е съдружник с

Екстранс” ООД, занимаваща се с митническо агентство. Лиценза на тази фирма се издава от ведомство подчинено на съпруга й !

Неговия съдружник в „Денеб-консулт”-ООД-Павлина Аначкова от 1992 г., която е и колега на Орешарски в УНСС е назначена в подчинената на министър Орешарски –Комисия за финансов надзор през февруари 2009 г. като член на УС на Фонда за компенсиране на инвеститорите.

Същата доц. д-р Аначкова е и член на ИД” Капман Капитал” АД с активи за 21.2 млн. лв. Дали и тук има конфликт на интереси ?

Друга „наша” фирма е „Кардиодиагностика” ООД. Орешарски успява да заработи и 6 668 лева извън работата си като финансов министър, както и 1 424 лв. от друга стопанска дейност. Банковите му депозити са малки, само 20 000 лв., но дали това е богатството, което има...?

Това е само малка част от историята на Пламен Орешарски, видимата част от айсберга, оцветен в „безпартийното” синьо-жълто-червено, а може би и в зелено- цвета на парите ?

Не съм социолог да направя прогноза за резултатите от парламентарните избори в Бургас, но съм сигурен, че бургазлии ще разчетат правилно моето послание и ще проявят съвест. Нещо, на което не се учи в специалностите на финансовите министри.

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за  евентуално допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.