You are here

„Виктория бе убита от системата“

„Виктория бе убита от системата. От същата система, която се гаври с майките и която уби 20 души край Свогe.“ След убийството на журналистката от Русе в българското общество се надигат тих гняв и недоверие към властите.

 

Дали убийството на Виктория Маринова е свързано с работата ѝ, или е по-скоро дело на психопат? Три дни след жестокото престъпление българското общество е поляризирано между тези две основни версии.

Съвсем явен е стремежът на разследващите органи да наклонят везните в полза на втората: вчера (8.10.) вътрешният министър Младен Маринов открито лансира предположението, че най-вероятно става въпрос за „лице с психически отклонения“, въпреки че към този момент МВР не разполагаше с водеща хипотеза и вероятен заподозрян.

В опит да демонстрират решимост за провеждането на обективно и ефективно разследване, в понеделник Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров посетиха Русе, където бе извършено бруталното престъпление.

Ръководителят на държавното обвинение побърза да подчертае: „Не можем да кажем, че версията за изпълнението на работата ѝ като журналист или с оглед тематика на предаванията ѝ е определяща версия“. Все пак той добави, че „не е изключена нито версия, свързана със случайно посегателство, нито версия, свързана с планирано посегателство“.

Непосредствено преди убийството, Виктория Маринова е представила в предаването си „Детектор“ разследване на сайта „Биволъ“ за случаи на корупция в огромни размери, с които е свързана строителната фирма „Джи Пи Груп“. В тази връзка главният прокурор съобщи, че по случая е образувано разследване и че са запорирани 14 милиона евро по Закона за мерките срещу изпирането на пари. Други подробности обаче не бяха дадени.

Тих гняв и недоверие към властите

Появата на Цацаров и Маринов пред медиите в Русе така и не успокои хората. Още същата вечер в по-големите градове в страната хиляди се събраха на бдения в памет на убитата журналистка. Такива прояви имаше в Пловдив, Стара Загора, Плевен, Ямбол, Сливен, Видин. А най-масовите, разбираемо, бяха в Русе и София, където сред хората доминираха тихият гняв и недоверието към властите.

„Тук съм, за да изразя възмущението си от това, което се случва в държавата. Поредният повод е бруталното убийство на това младо момиче, което вече ме кара да мисля, че сме на нивото на Русия по свобода на медиите и върховенство на закона. Не мога да кажа коя е най-правдоподобната версия, защото директно да свързваме случая с корупционен скандал би било прекалено наивно. Все пак има доказателства, които трябва да бъдат намерени и да се установи дали убийството действително е свързано по някакъв начин с работата на това момиче, но съвпадението е шокиращо“, споделя Калоян Донски, участник в бдението в столицата.

„Каквато и да се окаже истината, това е просто един от онези десетки и дори стотици скандални случаи, които са буквално невъзможни за осмисляне“, казва още Калоян Донски.

„Според мен властите са отговорни с безотговорността си – с капитулацията си по темата с Истанбулската конвенция и с това, че няма никакъв ясен сигнал, че искат да вземат някакви мерки, с които да предотвратят и зачестилите случаи на домашно насилие, и въобще да предпазят жертвите“, коментира Иван Петков, друг участник в бдението в София.

За разлика от Русе, където проявата изцяло бе израз на скръбта на съгражданите на Виктория и на надеждата им за бързо разкриване на убиеца, в София бдението премина в своеобразен протест пред Съдебната палата.

„Много пъти сме палили свещи“

„Виктория бе убита от системата! От същата система, която се гаври с майките от години, от същата система, която уби 20 човека край Своге, от същата система, която уби хората в Хитрино, в Мизия, във Варна… Същата система, която преди две седмици задържа незаконно Димитър Стоянов и Атила Биро от Румъния. Ако не беше румънският журналист и бързата намеса на румънския дипломат, сигурно това нямаше да се размине само с незаконното задържане, сигурно щяхме да сме свидетели и на физическо насилие“, подчертаха членове на гражданското сдружение БОЕЦ.

„Много пъти досега сме минавали по този път, палили сме свещи, броили сме жертви. И до днес обаче нямаме отговори на въпросите – кои са поръчителите и изпълнителите на опитите за убийство спрямо журналистите Асен Йорданов, Огнян Стефанов, Стоян Тончев и много други“, казаха още от БОЕЦ.

Те поставиха и две конкретни искания, които бяха посрещнати с ръкопляскания – независимо международно разследване на убийството на Виктория Маринова и оставки на Сотир Цацаров и правителството на Бойко Борисов. По-рано в понеделник и Дуня Миятович, комисарка по правата на човека на Съвета на Европа, призова за международен контрол над работата на прокуратурата по случая „Маринова“.

Междувременно във вторник по обяд (9.10.) в някои български медии се появиха противоречиви информации за арест на заподозрян за убийството на Виктория Маринова. БНР съобщава за арестуван румънски гражданин с молдовски паспорт, а според бТВ става дума за украинец с румънско гражданство, който водел скитнически начин на живот.

https://www.dw.com/bg/%D0%B2%D0%B8%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%8F-%...