„Патриоти” с трудовашко мислене възраждат Строителни войски, разделят и противопоставят нацията

Уж са държавници от европейска и натовска България, а изпитват непреодолима носталгия по времето на комунизма

Димитър Иванов

"Да върнем Трудови, Транспортни и Вътрешни войски. Да върнем "възродителния" процес. Да върнем ДОСО, ЦС на профсъюзите, лагерите "Белене" и "Слънчев ден", Комитета за мир и Комитета за култура, "Знаме на мира", ЦК и ЦКС, ТКЗС и МТС, ЦС на АБПФК, буква "ж" и 200-те хиляди АБПФК.
Да върнем КНИПКИК и КНИПИТУГА, Кифбанмекгеврек и Влаковете на дружбата.
Да върнем Цола, Тако, Мако и Дако. И Янко. И съветската телевизия в петък. И кльоновете по границата. И месец отпуска за застрелян турист от ГДР.
Да върнем всичко, което не е за връщане."
С този ироничен и саркастичен призив Атлантическият съвет на България коментира поредната публична лудост на депутати и Камарата на строителите -  да възкресят Строителни войски, които бяха един от мрачните символи на  безплатния робски труд при комунизма и откровенна 

гаврата с личността

На въпросната среща, проведена официално тази седмица, са присъствали народни представители от БСП и ГЕРБ, но без съмнение водещ фактор е бил председателят на парламентарната комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Искрен Веселинов – депутат от Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО. 

Партията на Красимир Каракачанов, като забие в дъното на общественото доверие превключва на защитен режим - започва да облъчва гражданите с някакви уж патриотарски, но изключително 

тъпи и скучни идеи

То не беше връщане на задължителната военна служба, получаване на работа и записване във ВУЗ ако станеш войник, а сега и рестарт на Строителни войски. 
Сблъскваме се с изключително примитивно мислене за държавници от европейска и натовска България, които явно изпитват непреодолима носталгия по времето на комунизма и социализма.
Да си припомним, че трудовата повинност и този специален  род войски са въведени у нас на 14 юни 1920 г. от правителството на Александър Стамболийски. Но целта е да се заобиколят клаузи на Ньойският договор, които  значително ограничава числеността на Българската армия. В годините на светлия комунизъм обаче Трудови войски се превръщат в 

оръжие за репресии срещу всички политически опоненти

на „народната” власт. До самото сваляне на БКП и Тодор Живков от власт в тях служеха  основно младежи от малцинствата – цигани и турци, и децата и внуците на политически „неблагонадеждни” елементи, обединени под общото определение фашисти и врагове на народа. Поделенията на Трудови войски в страната  бяха неофициални свърталища на робски труд, гарниран с извращения и унижения. През последните 30 години в прехода към демокрация този тумор бе умъртвен и отстранен. 
Как обаче строители и депутати си представят да възкресят сега Строителни войски? Първо, трябва да върнат наборната служба със закон. Второ, Строителни войски са тоталитарна форма и не могат да бъдат функция на съвременна натовска армия.
Радетелите на тази скандална идея трябва да са наясно, че ще се сблъскат челно и с 

нарушаването на основни човешки права, 

а перверзното им начинание ще се превърне в източник на дискреминация – младежите да бъдат пресявани по произход и социален статус. Искрен Веселинов от ВМРО съвсем не крие, че чрез този род войски младите хора в гетата без образование ще имат възможност да получат занаят. Но големият „патриот” и дума не обелва по какви критерии ще разпределят момчетата – едните в елитни поделения, а другите - в трудови лагери? Дано само не приложат съмнителните практики, по които македонците получават българско гражданство. Как „патриотите” ще облекат законово тази репресивна и дискриминационна практика, която в крайна сметка ще доведе до още по-тежко разделение и противопоставяне в обществото?
Стратезите на новите Трудови войски мълчат по ключови параметри -  каква трябва да бъде числеността на българката армия, ако се въведе наборната военна служба, както и колко ще струва на бюджета издръжката й?

Проблемът на авторите на тази миришеща на обикновен фашизъм идея е, че имат просто трудовашко мислене, а в главите им се блъскат хаотично сърпове, чукове и павета, които са несъвместими с идеала да бъдеш част от Строители на съвременна България.

 

https://faktor.bg/bg/articles/politika-hlyab-i-pasti-patrioti-s-trudovashko-mislene-vazrazhdat-stroitelni-voyski-razdelyat-i-protivopostavyat-natsiyata