„Часовникът на Страшния съд“ е на 90 секунди от самоунищожение на планетата

EURACTIV.com with Reuters

Картина на Мишел Грейнджър, избрана от Жан Мишел Жар за корицата на неговия албум Oxygène от 1976 г.

 

Атомните учени настроиха „часовника на Страшния съд“ по-близо до полунощ от всякога във вторник (24 януари). Те съобщиха, че заплахите от ядрена война, болести и нестабилност на климата са се изострили от нахлуването на Русия в Украйна, излагайки човечеството на по-голям риск от унищожение.

„Часовникът на Страшния съд“ е създаден от група атомни учени, за да илюстрира колко близо е човечеството до края на света. Учените преместиха „времето“ през 2023 г. на 90 секунди до полунощ, с 10 секунди по-близо, отколкото е било за последните три години.

Полунощ на този часовник бележи теоретичната точка на унищожението. Стрелките на часовника се приближават или отдалечават от полунощ въз основа на  екзистенциалните заплахи в определен момент.

Новото време отразява свят, в който руската инвазия в Украйна съживи страховете от ядрена война.

„Слабо завоалираните заплахи на Русия за използване на ядрени оръжия напомнят на света, че ескалацията на конфликта по случайност, намерение или погрешна преценка е ужасен риск. Възможностите конфликтът да излезе извън контрол остават големи“, коментира Рейчъл Бронсън, президент и главен изпълнителен директор на Бюлетина на атомните учени, на пресконференция във Вашингтон във вторник.

Съобщението на бюлетина за първи път ще бъде преведено от английски на украински и руски, за да привлече съответното внимание, каза Бронсън.

Базирана в Чикаго организация с нестопанска цел, бюлетинът актуализира времето на часовника всяка година въз основа на информация относно катастрофални рискове за планетата и човечеството. Часовникът на Страшния съд има за цел да измерва най-сериозните рискове за човешкото съществуване, за да окаже натиск върху световните лидери да се ангажират отново да се справят с предизвикателства на ниво изчезване, като заплахата от използване на ядрено оръжие, но се разрасна, за да включва опасностите от климатичната криза и биологичния риск, като пандемията от COVID-19.

Бордът на учените на организацията и други експерти в областта на ядрените технологии и науката за климата, включително 13 нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да поставят стрелките на часовника всяка година.

Апокалиптичните заплахи, отразени от часовника, включват политика, оръжия, технологии, изменение на климата и пандемии.

Часовникът беше настроен на 100 секунди до полунощ от 2020 г.

Бордът казва, че войната в Украйна е увеличила риска от разполагане на биологични оръжия, ако конфликтът продължи.

„Продължаващият поток от дезинформация относно лабораториите за биологични оръжия в Украйна поражда опасения, че самата Русия може да мисли да разположи такива оръжия“, каза Бронсън.

Сиван Картха, член на борда  и учен в Стокхолмския екологичен институт, каза, че цените на природния газ, изтласкани до нови висоти от войната, също са насърчили компаниите да разработват източници на природен газ извън Русия и са превърнали електроцентралите на въглища в алтернативен източник на енергия.

„Глобалните емисии на въглероден диоксид от изгарянето на изкопаеми горива, след като се възстановиха от икономическия спад след пандемията до най-високите си стойности през 2021 г., продължават да се покачват през 2022 г. и достигат ново рекордно ниво. Екстремните метеорологични условия продължават, което се дължи на изменението на климата“, каза експертът, като посочи като пример опустошителните наводнения в Пакистан през 2022 г.

Часовникът бе създаден през 1947 г. от група атомни учени, включително Алберт Айнщайн, който е работил по проекта Манхатън за разработване на първите в света ядрени оръжия по време на Втората световна война.

Преди повече от 75 години започва да тиктака на седем минути до полунощ.

Часовникът беше най-отдалечен от „Страшния съд“ през 1991 г. на 17 минути до полунощ, когато Студената война приключи и Съединените щати и Съветският съюз подписаха договор, който значително намали ядрените арсенали на двете страни.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...