„SLAPP“-ване: ПИБ поиска „Биволъ“ да свали статия

Лора Филева

 

Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез адвокатска кантора от Великобритания е поискала от сайта „Биволъ“ да свали материал, позоваващ се на доклад за контрабандата цигари и участието на български политици, в който се споменава и името на банката, като в противен случай е заплашила със съд, съобщиха от „Биволъ“ в петък.

В събота сутринта сайтът беше недостъпен, но от медията уточниха пред „Дневник“, че става дума за претоварен сървър (няма официална информация дали многото заявки към сайта са били заради интерес или някакъв тип атака), по-късно през деня достъпът до сайта беше възстановен.

От „Биволъ“ заявиха, че няма да свалят статията, като опредилиха писмото от банката за опит за заглушаване на медията им. То е получено в четвъртък на електронната поща на редакцията, като срокът за сваляне на материала е бил до 17 часа на 23-ти април.

„Биволъ“ няма да свали статията и алармира международни организации, подкрепящи свободното слово, за тази атака. Оценяваме позицията на ПИБ не като загриженост за репутацията на банката, а като заплаха от стратегическо дело срещу публично участие (SLAPP). Зачестяването на този тип дела е една от причините за ниската позиция на България в класациите за свободата на словото“, написаха в събота от редакцията на сайта.

Един секретен доклад

На 20 април в „Биволъ“ излезе публикация, озаглавена „Доган, Пеевски, Борисов, „Булгартабак“, контрабанда и финансиране на тероризма“. Тя преразказва „секретен“ доклад на неназована институция. Изданието публикува документ от 43 страници с уточнението, че пълната версия на доклада е 58 страници, но не се публикува, за да не се разкрият източниците. Разпространеният от „Биволъ“ pdf е озаглавен „Булгартабак и незаконната търговия“. Въпреки, че авторът на документът не е известен в самото му начало се посочва, че той се базира на „отворени“ източници.

В предаването „Денят с Веселин Дремджиев“ в четвъртък главният редактор на сайта Атанас Чобанов казва, че докладът е стигнал до тях от човек на човек и според анализа им е дело на „силна разузнавателна структура“, за която не знаят дали е частна или държавна, но уточнява, че има западен стил на работа и явно много добре познава българската политическа ситуация.

Публикуваните фрагменти от доклада, който „Биволъ“ датира към 2016-2017 г., съдържат и вече известна през годините информация, като част от нея е по публични или проследими източници. Например за това, че бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и Цветан Василев са свързани с „Булгартабак“, за това, че продукти на компанията са формирали сериозен дял от нелегалния пазар в Турция, както и това, че турските власти в определен момент са изразили притеснения, че този нелегален бизнес генерира приходи, които стигат до организации като ПКК.

В публикацията на „Биволъ“ от 20 април ПИБ е спомената три пъти. „Докато КТБ се срива, Ахмед Доган, Делян Пеевски, техните мрежи и кръговете местят в друга банка ежедневната си дейност и това е Първа инвестиционна банка /ПИБ/. Булгартабак направи същото“, пише в статията.

Мигрирането на фирмите на Пеевски към ПИБ също е общоизвестен факт. Факт е и, че свързани с ПИБ компании приватизираха дъщерната фирма на Булгартабак „Юрий Гагарин“, която е най-мощният производител на опаковки за цигари и т.нар. гилзи.

От „Биволъ“ коментираха, че няма да публикуват целия доклад, за да запазят източниците си.

Според Чобанов в интервюто пред Веселин Дремджиев новото е, че „изключително прецизно са проследени търговските и финансови потоци, фирмите, лицата, всичко е навързано по един брилянтен начин, което може да направи мощна разузнавателна структура“.

Срок за сваляне на публикация

В информацията за публикуваното от „Биволъ“ писмо от адвокатската кантора се казва, че с казуса се е заела лондонската фирма Omnia, която е основана от съпругата на бившия премиер на Великобритания Тони Блеър – Шери.

В писмото се иска не само статията да бъде свалена от „Биволъ“, а да има потвърждение на това, че тя няма да бъде публикувана от други сайтове. „В противен случай нашият клиент ще бъде принуден да предприеме съдебни действия, включително и да покрие причинените щети“, става ясно от извадката от писмото.

„Дневник“ не успя да открие Първа инвестиционна банка за коментар и изпрати въпроси до адвокатската кантора Omnia.

Какво е SLAPP

SLAPP (Strategic Lawsuit Against Public Participation) са стратегически дела, с които трябва да бъдат отказани медии, опозиционни политици или неправителствени организации от обществена активност.

Злоупотребата от власти и компании в Европа с повдигането на обвинения и съдебни процеси срещу журналисти, издатели и граждански организации с цел да им запушат устата предизвика от миналата година кампания срещу това явление и Европейската комисия включи в програмата си за 2021 г. подготовката на ответни мерки. (Повече за SLAPP – тук).

През седмицата „Репортери без граници“ публикува годишния си индекс за свобода на словото, в който България пада с още едно място (от 111-то до 112-то) и отново е последна в Европейския съюз по медийна свобода. Организацията определи ситуацията у нас като „много тревожна“ и специално споменава, че „съдебният тормоз над независими медии като „Биволъ“ и групата „Икономедиа“ представлява постоянна заплаха за свободата на печата“. (Повече за доклада – тук)

В неделя по темата реагира депутатът от БСП Явор Божанков, който написа във фейсбук „остро осъждам гнусната атака. Ако това събрание има достатъчно живот, като член на временната комисия за ревизия на мандата на Бросив ще положа всички усилия истината за тази вмирисана кочина да излезе наяве.“