10 333 евро за квадрат земя. Рекорд на 300 м от „царските конюшни“

Вляво е най-скъпият парцел в София - 10 333 евро/кв. м. Вдясно са "царските конюшни", продадени за близо 90 лв./кв. м.

Държавата взе 200 пъти по-малко за своя терен, въпросът е защо

Христо Николов

Колко струва теренът под бившите „царските конюшни“ в София?

Близо седмица правителство, опозиция, областен управител (вече бивш) и граждани търсят отговор.

Фактите – на 11 юли тази година в три отделни сделки областната управа на София-град продава държавната част (84%) от общо 7,33 дка земя на фирма "Евротрансбилд" на бившия шеф на КТБ Янко Иванов. Предмет на сделката е уникален парцел - цялото каре, заключено между бул. "Княз Ал. Дондуков", бул. "Васил Левски", ул. "Врабча" и ул. "Панайот Волов". В продажбата обаче не влизат постройките отгоре, които са собственост на други лица, включително на държавата. Там има рушащи се от години сгради, жилищни кооперации и други обекти.

Опозицията (БСП) изнесе данни, че трите терена са продадени за сумата от 658 870 лв. или близо 90 лв. на квадратен метър - колкото чифт маратонки, по думите на лидерката на левицата Корнелия Нинова.

После подалият оставка губернатор на София-град Веселин Пенев (РБ) се оправда, че всъщност е направил услуга на държавата, като е ликвидирал „тази съсобственост“ и така е спестил такса смет и други разходи. Пенев дори изтъкна, че цената е близо 800 000 лв., като се прибави и данък добавена стойност.

С ДДС или без ДДС - това е най-малкият проблем

Въпрос на време беше пред публиката да се разкрие, че върху терена има планове за строеж и Янко Иванов потвърди това в студиото на БТВ вчера. Няма как да е иначе, при положение, че става въпрос за терен в сърцето на София, на 300-350 м от храм-паметника „Св. Александър Невски“.

В тази зона винаги е имало засилен инвеститорски интерес, а цените на имотите са едни от най-високите. Неслучайно луксозната хотелска верига „Хаят“ ще отвори първия си обект в България край паметника „Левски“, на един хвърлей от „конюшните“. Нещо повече -  само на 300 метра от нагорещилия страстите имот се намира най-скъпият терен в новата история на страната. Парцелът рекордьор е разположен на ъгъла на бул. „Дондуков“ и ул. „Стара планина“, срещу сградата на Софийската опера и балет. Площта му е 315 кв. м и през 2009 г. за него бяха платени 3 255 000 евро или 10 333 евро на квадратен метър. На мястото беше построен ресторант.

Срещу Операта е най-скъпият парцел в София по показателя "цена на квадратен метър".

Сега читателите ще се възмутят как е възможно един имот да струва 10 333 евро/кв. м, а на 300 метра от него държавата да продава за 90 лв. на квадрат. Разликата в цената е над 200 пъти.

Нека да изчакаме – за коректно сравнение трябва да се види общата сума, която Янко Иванов ще плати за мястото (терен плюс сгради). Вярно е, че част от постройките са на други собственици, но това е най-вече заради жилищната кооперация на ъгъла на бул. "Васил Левски" и ул. "Врабча", както и заради сгради на ъгъла на "Дондуков" и ул. "Панайот Волов", притежание на частни фирми. За останалата част от терена (където са държавните постройки - б.р.) инвеститорът едва ли ще има големи трудности да договори строителство. А и защо би тръгнал да изкупува земя с подобни тежести, ако не си е направил предварително сметката.

 

 

 

Рано или късно ще се разбере какво е планирано върху "царските конюшни" - хотел, офис, мол или жилища. Янко Иванов вече намекна, че е готов и на вариант да обезщети държавата за нейната част от сградите с процент от разгънатата площ на бъдещия обект.

Схемата – странна и мътна

Всичко тръгва още от времето на областния управител Росен Владимиров (ДПС) и регионалния министър Асен Гагаузов (БСП). С техните подписи държавата се е впуснала в странна схема, която сега не й позволява да вземе максимум пари от парцела и от своите сгради при евентуална продажба накуп, да речем на публичен търг. Инвеститорът използва умело факта, че е станал съсобственик с държавата и хоп - вече е едноличен притежател на терена. Ще наблюдаваме какво ще се случи със сградите.

Няма за какво да обвиняваме Янко Иванов, той е бизнесмен. Старите хора са го казали чудесно - не е луд този, който яде баницата, а този, който му дава.

Царските конюшни показват една хронична болест на държавата, която и най-силният антибиотик не може да излекува – лошото управление на собствеността. В резултат на сделки от типа на "царските конюшни" данъкоплатците са лишени от приходи, които иначе биха отишли за важни сектори като образование, инфраструктура, здравеопазване.

http://clubz.bg/44476-10_333_evro_za_kvadrat_zemq_rekord_na_300_m_ot_%E2...