You are here

100 бона за безсмислен човек на НС в Европарламента

98 190 лв. от джоба на българския данъкоплатец е „общият размер на разходите на представителя на Народното събрание на Република България в Европейския парламент за сметка на бюджета, отчетени при спазване на разпоредбите на Наредбата за дългосрочнте командировки в чужбина за 2016 г”., гласи отговорът до 19 минути на главния секретар на НС Иван Славчов. 
Вестникът попита какви са сумите, които държавата харчи за ненужния човек на парламента в Брюксел, където имаме трима посланици с три дипломатически мисии и десетки аташета, 18 евродепутати със своите свити от стотици съветници и асистенти, представители на министерствата, работещи с еврофондове. За разлика от всички тях обаче, българският парламент няма конкретна работа в евростолицата.

Причината е проста: законодателството ни е хармонизирано с европейското, а ако се налагат козметични актуални корекции, те вървят по линия на ресорните министерства, които ги залагат като законопроекти, тъй като всички министри участват в секторните Съвети на ЕС, където се вземат съответните решения. Имаме и ресорно вице и специален член на кабинета по работата със Съюза. За тях работи армия от мисиите ни в Европейския съюз, в Белгия и в НАТО – всичките са в Брюксел, а до ЧНГ и от следващите дни – частично дори и кабинетът на българския еврокомисар, както и чиновниците ни в различните служби и канцеларии в Европейската Комисия, Европарламента и другите евроинституции.

А харчлъкът за представител на НС в ЕП, който не е ясно с какво се занимава, далеч не включва само командировъчните от 99 евро на ден. В него влизат далеч по-солидни суми за наеми и режийни на офис и жилище (цените в белгийската столица са бая солени заради армията еврочиновници и трошенето на милиарди евро за тяхните нужди), но също закупуване или използване на автомобил с всичките шофьори, секретарки и всевъзможни други сътрудници, които евентуално биха потрябвали на сановника.

Още по-интересно е как конкретният представител на Народното събрание в Европарламента Христо Краевски е успявал по едно и също време да бъде хем на поста си в Брюксел, хем в София, където пък по същото време е шеф на пресцентъра на парламента. И така две години – от пролетта на 2015 г. 
За Наполеон казват, че можел да прави две неща едновременно. Но той го е правел на едно и също място. Да се правят две неща едновременно на 2000 км разстояние е на практика невъзможно без телепортация. Изобщо не говорим и за това каква реална работа може да се свърши.
Коментарът от ГЕРБ, че и той, видите ли, се занимавал с европредседателството, който бе даден при назначаването му, се оказа опроверган от самата власт, която отбеляза значителното изоставане по всички параграфи в тази точно посока, та се наложи да се назначи цял ресорен министър по темата. 
Още повече, председателството на Съвета на ЕС е работа на правителството, не на парламента на България, защото срещата е на изпълнителните власти на страните – членки. Не на законодателните. 
Решението за назначението е на бившия шеф на НС и сегашен министър на правосъдието Цецка Цачева, но в него, освен разрешението за използване на завишени над лимитираните до 85 евро на ден командировъчни за Брюксел, не се казва с каква точно квалификация е изпратен Краевски. Такива съмнения винаги е имало и към работата му като шеф на пресцентъра на парламента. Той е приеман противоречиено заради многобройните забрани за работата на журналистите и издигнатите пречки за нормалната им комуникация с депутатите – точно обратното на онова, което се очаква от пиар.

http://19min.bg/news/8/88820.html#88820