You are here

12 кандидати да строят „Струма“ от Кресна до Крупник за почти половин милиард

Разследване на бТВ и Антикорупционния фонд показа, че работата по участъка между Кресна и Крупник е започнала, въпреки че офертите в търга стават ясни едва сега.

Дванадесет са офертите за изграждането на участъка от магистрала "Струма" през Кресненското дефиле, по който обаче се работи още преди да са ясни участниците в търга. Сред кандидатите са някой от най-големите компании в бранша като "Трейс", "Джи Пи Груп", "ГБС", "ПСТ Груп", както и участници от Турция, Италия, Португалия и Чехия.

 

Става дума за обществена поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство на лот 3.2.2 (10,4 км) от автомагистралата, в участъка между Кресна и Крупник, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Индикативната стойност на поръчката е 430 525 209 лв. без ДДС.

Преди седмица разследване на Антикорупционния фонд и бТВ показа проучвателни сондажи и незаконно прокарване на помощни пътища, които съвпадат с трасето на бъдещо платно от магистрала „Струма“. Това стана още преди да бъде обявен победител от обществената поръчка за този участък. Дейностите са извършвани без документална следа в територии, които са част от местно горско стопанство.

От АПИ отрекоха да са запознати с подобни дейности и заявиха, че не са възлагали изпълнение на никакви дейности, свързани с бъдещото трасе.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/29779114.html