12 новини в едно интервю: рекорд на Цветан Цветанов

И друг път съм се шегувал (със себе си, макар някои да се правят, че не разбират това и ми вменяват “грандомания”), че след мои критики в ivo.bg управляващите едва ли не си взимат бележка. Напоследък това се случи няколко пъти – и по въпроса за изчаквателната им позиция по събитията във Венецуела; и за мълчанието им във връзка с медийните разкрития в чужбина за България като страна, в която се разхождат без проблем руски агенти, сочени като професионални отровители на Кремъл.

Този път не се шегувам, когато искам да откроя заявената днес позиция на втория по важност човек в управляващата корпорация ГЕРБ Цветан Цветанов, който вчера съобщи за предстоящо обсъждане на случая в Комисията по контрол над службите в парламента.

Сега обаче той не само наруши мълчанието по казуса с руския агент, издирван от Великобритания като трети участник в отравянето на семейство Скрипал, но и отвори едновременно няколко врати по затворената тема за руската намеса в България.

Това се случва за първи път.

 1. Цветанов направи на практика прогноза пред БТВ, че очаква руска намеса на предстоящите избори в България
 2. Той датира за първи път началото на руската хибрида война срещу България, определяйки като рамка периода 2015 – 2016 г. (излиза, че авторът на тези редове изпреварващо е съобщил за нея като подзаглавие на една от своите книги с цяла година по-рано)
 3. Първица научаваме, че в “отделни министерства” (все пак) са създадени отделни звена, които работят срещу тази “пропагандна дейност“
 4. Оказвайки да каже дали София си сътрудничи в момента с Лондон по общата тема за руското отровителство, Цветанов все пак отбеляза колко добре е подготвена Великобритания за противодействие (на Русия) по въпроса. С което на практика косвено даде да се разбере, че най-вероятно нещо се случва по веригата на взаимодействието с британските служби
 5. Бившият вътрешен министър оповести, че през 2015 г. отравянето на Емилиян Гебрев е било разследвано само на полицейско ниво. Т.е. косвено разбираме, че не е била търсена чуждестранна следа (въпреки очевидната миризма на барут по следите на търговия с Украйна и знайното от много години руско вбесяване от всеки български успех в продажбата на оръжия, чиито лиценз Москва смята за своя съветска бащиния)
 6. От казаното по-горе излиза, че разузнаването и контраразузнаването на България или са проспали от немарливост ръката на Русия в отравянето, или са действали като спящи клетки на същата
 7. Цветанов обеща на въпросните поспаливи служби да бъдат зададени “доста интересни въпроси”, ако се докаже онова, за което той на практика вече съобщи че (не) се е случило, т.е. че не са си свършили работата
 8. Цветанов потвърди подозренията, че има лична позиция за необходимостта да бъдат прогонени руски дипломати. В превод: на фона на отказа на Борисов да го прояви солидарност с повечето държави от ЕС след разкритията около демаскираните агенти на рускотото ГРУ и ролята им във Великобритания, това означава “да”- Цветанов е за такава мярка, която е различна от официално заявената от най-високото място в изпълнителната власт.
 9. Цветанов изрази очакване за руска подкрепа за националпопулистите на предстоящите избори в Европа, което е изстрел, рикоширащ върху окопалите се във властта у нас балкански техни подобия
 10. Цветанов направи намек за връзка между  заявената (с близо половин година закъснение след САЩ, Израел и Великобритания лично от него) позиция на София, признала съпричастността на проиранската ливанска групировка Хизбуллах (с която руските военни сътрудничат активно в Сирия в подкрепа на иранско-руския клиент Башар Асад) към атентата в Бургас и Русия. От репликата му, че е бил подложен след това на натиск се подразбира, че той най-вероятно е от руска страна – едва ли Иран има подобни възможности на българския политически терен
 11. Цветанов датира и промяната във възгледите на Румен Радев, посочвайки, че това се е случило след 2012 г., говорейки за проекта “Решетников”
 12. “Това са хората, които подкрепят усилията на Русия за дестабилизация на Балканите, на България”, заяви Цветанов по адрес на БСП и Елена Йончева, поставяйки за първи път акцента върху руската им връзка

Това се цели 12 новини в едно интервю. Нищо от маркираното по-горе до този момент не беше съобщавано от толкова високопоставен представител на властта откакто ГЕРБ изобщо се появи на политическата сцена през декемри 2006 г.

Ще завърша със самоиронията, с която започнах: на практика Цветанов се доближи до изпълнението на собствените ми критерии, заявени в десетки публицистични изяви, по които може да се съди дали (от)даден български политик защитава наистина българския национален интерес – остава вторият човек в ГЕРБ да подкрепи първостепенното по своята символична важност искане на българите, настояващи да се освободим от монументалната символика на съветските “освободители”.

Иначе за всяка от посочените по-горе новини, които откроявам в интервюто му, спокойно бих могъл да възкликна : “все едно, че е чел внимателно ivo.bg” и следва моите “инструкции”.

Това мое малко откровение по темата за публично споделеното от Цветанов “проглеждане” за руската роля не ме прави автоматично “гербер”. Ни най-малко. Усещането ми за дълбока пропаст между Цветанов и Борисов с нищо не се променя.

Досега Цветанов винаги и във всичко е подкрепял своя шеф. Време е да стане обратното – Борсов да се солидаризира с казаното от заместника му.

Ако това не се случи, нека не се надяват да си поделят ролите така, че да привлекат скептиците сред избирателите, които биха гласували за партията им само защото един заместник на вожда е изразил различно мнение и с това да бъдат приласкани хилядите потенциални представители на истинския патриотичен вот в България, отвратени от двойните игри на гражданите за европейско разиграване на България.

http://ivo.bg/2019/02/10/12-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8-%D0%B2-...