12 партии и пет коалиции се регистрираха за изборите

Ивайло Калфин започна ухажване на ДПС

12 партии и 5 коалиции се регистрираха в ЦИК за участие в президентските избори, съобщиха от комисията пред "Сега". В 17.00 ч. изтече срокът за подаване на заявления за регистрация на кандидатите. Сред регистриралите се партии са ГЕРБ, Българската евролевица, ЕНП, ДОСТ, Нова алтернатива и др. Една от последните записали се формации е ДПС. След подаването на документите лидерът на движението Мустафа Карадайъ коментира, че с този акт "всички опции са отворени пред ДПС, включително и да имаме кандидат, и да нямаме такъв". Карадайъ твърди, че движението се отнася много отговорно към изборния процес и припомни, че крайният срок за регистрация на кандидат-президентските двойки е 4 октомври.
Регистрираните коалиции са Реформаторски блок, "Движение 21-НДСВ", "Калфин президент", коалицията между ВМРО, "Атака" и НФСБ и т.н. До 26 септември тече срокът за регистрация на инициативни и граждански комитети за участие в изборите и в референдума. Кандидатът за президент Ивайло Калфин даде да се разбере вчера, че партията му АБВ ще агитира с "да" по въпросите от допитването. "Ще подкрепим референдума и ще направим кампания за максимално широко участие в него - поясни Калфин. Ще подкрепим със "за" и трите въпроса". Според Калфин действащият Изборен кодекс и законът за референдумите пречат на хората да изразяват мнението си. "В АБВ сме обсъждали много пъти, че трябва да се създадат условия за по-лесно и оперативно провеждане на референдуми - каза бившият вицепремиер.- Всяка такава възможност трябва да се използва".
Преди малко стана ясно, че Ивайло Калфин се е срещнал с Карадайъ. От съобщението на ДПС се разбира, че инициативата е на кандидат-президента на АБВ. Били обсъдени възможностите за взаимодействие между двете партии на предстоящите президентски избори. 
На срещата били обсъдени още и "различните възможни варианти и конфигурации за първи и втори тур на президентските избори, включително и явяването на ДПС със самостоятелна кандидатура". ДПС и АБВ се споразумели за активно взаимодействие по гарантирането на честността на вота.

http://www.segabg.com/