1460 дни на Бургас - повече реклама и по-малко истини в кметския отчет за 2007 - 2011 г.

Изчезващ малък и среден бизнес, безработица, мръсен въздух, високи данъци, но с повече градинки и площадки от времето на Йоан, а и на двойна цена

Със сигурност затова не знаят общинските съветници, няма малка обществена поръчка, няма гласувана сума, което в конкретния случай означава само едно- вероятно някоя рекламна агенция се е отблагодарила за някоя или някои обществени поръчки, възложени на нея. Или не дай, Боже, някои от „обеднелите“ общински управници през този управленски хранителен мандат да са се бръкнали в джобчето и да са самофинансирали рекламата на „успехите“ си?!

Иначе казано, мандатът приключва с пореден гаф и с поредната непрозрачност на това общинско управление...

Поредната реклама за стотиците хиляди квадратни метри асфалт и тротоари, които наистина са направени, но срещу милионите дадени за тях можеха да се направят сигурно двойно повече.

Анализирай това

Дали една истина е истина, ако в нея е пълно с полуистини?! Тогава тази истина си е нещо като лъжа, а когато една лъжа се тиражира, какво се получава? Получава се поток от лъжи и това трайно променя фактите и внушава лъжата като истина...

Начинът на използване на подобни неистини и резултатите от тях са добре известни от времето на Гьобелс, но гражданите за европейско развитие начело с техния кандидат-кмет в Бургас предпочитат да копират подобни похвати.

Ако не вярвате, ще ви посоча някои факти и сравнения от отчета на общинското управление за периода 2007-2011 г. с други документи, издадени пак от това управление:

Започваме с любимата и широко рекламирана тема за това отиващо си общинско управление - асфалтирането.

„Кметът Николов: Приключи един успешен за Бургас мандат.

вторник,

20 септември 2011

Стефан Минчев

Кметът Димитър Николов представи кратък отчет за дейността си през последните 4 години.

„Приключи един успешен мандат. Бургас вече не е само с лидерски амбиции, а с лидерски позиции“, каза кметът Николов.

Той отправи благодарности към колегите си от общинска администрация, към журналистите - за градивната им критика, към общинските съветници, които подкрепяха реформаторската политика в Бургас. За финал кметът благодари на всички бургазлии за енергията, с която го зареждат.

Подробният отчет в повече от 200 страници текст е публикуван в сайта на Община Бургас.

* Кметът Николов посочи като най-важни следните акценти от работата, свършена през мандат 2007 - 2011:

- 700 000 квадратни метра нов асфалт - улиците вече не се кърпят, а се ремонтират цялостно.“

 Сега нека видим какво са записали бургаските герберски управници лично под контрола на кмета Николов в апокрифното, луксозно издание на отчета озаглавен „1460 дни на Бургас“ на първата му страница. На нея долу, вдясно в последното каренце, оцветено в синьо, е записано „660 000 кв. м. асфалт по Бургаските улици“. Няма да придирям за грамотността на автора на това изречение, в което има допуснати две граматически грешки ,свързани с изписването на съкращението за метър с точка след него и главната буква „Б“ в началото на бургаските улици. Явно доста тайно и доста бързо е било направено всичко и явно без помощта на коректор, но нейсе... Не е това важното.

Важното е, че ни лъжат с цели 40 000 кв.м асфалт, положен сигурно в нечии умове или в нечии отчети, което оправдава и съответната сума пари пак от нашия беден бургаски джоб.

Тази немалка разлика според някои разценки прави около 560 000 лв. само за асфалтиране?!

Каква стана тя? Също като в приказката, в която една змия била дълга от главата до опашката 6 стъпки, а от опашката до главата седем стъпки.

Господин кмете, озаптете малко тези шашмалогии и проверявайте истината, така че да я знаем и ние, бургазлии, които плащаме сметките с нашите данъци и такси.

Само каква преднамерена „прозрачност“, която може да наименуваме „торбалъжи“ като името на едно малко селце в Габровско.

Явно както гласи и мотото, сложено на първа страница на луксозното издание -отчет: „Усилията си заслужават!“, но онези усилия за предизборната реклама, които се оказват напечатани полуистини...

Нека се спрем и на още един факт, показващ желанието на кмета и управляващите да ни накарат да вярваме, че успехът на техния мандат е безспорен.

Да спрем вниманието си отново върху този луксозен своебразен отчет, ширнал се в електронен вариант в официалния сайт на община Бургас върху цели 215 страници в частта му:

„БЮДЖЕТ, ФИНАНСИ, ИКОНОМИКА И СТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ“ ЗА ПЕРИОДА 2007-2011Г.

ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи“

ІІ. ПАРКИНГИ И ГАРАЖИ

В отчетния период ръководството на ОП“СИПГ“ обърна особено внимание на дейността и експлоатацията на специализираните автомобили, модернизирането на основните обособени паркинг зони, ревизирането на сключените със старото ръководство договори за наем. Предвид потребностите на транспортната инфраструктура приоритетно усилията на ръководството бяха насочени към подобряване на условията на паркинг услугата, в това число по - голям брой места за паркиране, по - голяма сигурност, както и модернизация на паркинг - инфраструктурата. Чрез въвеждането на технически иновации се постигна по - добро качество на обслужването, намаляване на разходите по отношение на човешките ресурси и значително повишаване събираемостта на таксите, респективно постъпленията в общинския бюджет.

1. Изградени паркоместа на улици и паркинги

През отчетеният период бяха реконструирани изцяло или частично множество улици в ЦГЧ, както и в комплексите, като бяха обособени значителен брой нови парко места:

Ул. „Копривщица“ - 60 броя паркоместа

Бул. „Ст. Стамболов“ - 114 паркоместа в отсечката от ул. „Цар Самуил“ до ул. „Левски“

Ул. „Левски“ - 35 паркоместа

Две нови улици и паркинг за 110 автомобила в к-с „Славейков“ до бл. 55 и 56

Два нови паркинга пред блокове 34 и 35 в к-с „Зорница“ с обособени 52 паркоместа.

Ул. „Цар Симеон 1“ - 135 паркоместа

Ул. „Димитър Димов“ - 130 паркоместа

Ул. „Генерал Гурко“ - 140 паркоместа

Ул. „Адам Мицкевич“ - 48 паркоместа

Ул. „Места“ - 100 паркоместа

Бул. „Хр.Ботев“ - 25 паркоместа


От средата на месец Юли 2011 г. работи ново изграденият паркинг зад ДКЦ 2. Паркингът се намира в идеалния център на Бургас и има два входа/изхода - откъм ул. „Гурко“ и ул. „Оборище“. Паркоместата в него са близо 500. Част от тях са предназначени за туристическите автобуси и микробуси, които досега с часове изчакваха клиентите си на неразрешени места - най-често по спирките на градския транспорт.


За периода 2008 - 2011 г. са създадени близо 2500 паркоместа.
Приключват ремонтите на улиците „Александър Велики“, „Калоян“, „Мара Гидик“ и някои улици в комплексите, където ще се създадат нови паркоместа за автомобилите.

2. Синя Зона

На 01.09.2010г. беше въведена в експлоатация „Синята Зона“, след въвеждането й се наблюдава контрол и организираност при паркирането в ЦГЧ. Услугата паркиране вече е достъпна и удобна за всички жители на града, а не лукс.До момента след 3 етапа на въвеждане в експлоатация местата за паркиране в Синя зона са както следва: синя зона 1983 места, инвалиди - 70, служебен абонамент - 104, такси - 47. До момента са издадени около 1500 стикера за локално паркиране на живущи, както и около 750 карти за инвалиди.

След близо едногодишна работа на Синя зона се отчита фактът, че улиците, в които експлоатира зоната са станали много по-подредени и удобни за използване както от автомобили, така и от пешеходци. Тротоарите в голямата си част са свободни, а паркиралите коли заемат само обозначените места без да пречат на детските колички или на преминаващите превозни средства.

3. Паяци

Община Бургас закупи три специализирани автомобила за репатриране Репатриращите автомобили през 2010 г. и 2011 г. през летния сезон работиха и работят с удължено работното време от 07:00 до 11:00 (отново грешка, която подвежда не 11:00 а 23.00 часа -бел. автора )часа, с цел облекчаване на трафика. Постигнатите резултати: спазване на пътна маркировка, ред при паркирането, по - малко паркирани автомобили върху тротоари.“

Нещо конкретно за това общинско предприятие, примерно печалба, загуби, одит, резултати...

Нищо?! Дори нагло са посочени платени паркоместа от синята зона като едва ли не безплатни паркоместа, както това е направено с паркоместата по ул.“Левски“, по ул.“Цар Симеон І“.

 Всъщност истината е, че от посочените в отчета 2500 паркоместа по-малко от 300 такива са изобщо безплатни и това са места по паркингите в жк Зорница, жк Изгрев, жк Славейков, а в центъра на града и на 1,5 км околовръст няма безплатни паркоместа и при всичко това е скрито истинското състояние на нащата, че ОП“СИПГ“ е губещо цели четири години и само са наливат общинските пари от нашите данъци и такси в едно предприятие, което при стопанисването на 5 спортни зали, маса тенискортове, няколко плувни басейна, 2204 платени паркоместа, 3 автопаяка, няколко екипа поставящи скоби и около 14 общински платени паркинга уж не може да събере приходи дори да се самоиздържа.

Ето я неудобната истина, за която няма и дума в отчета и естествено мандата на управление бил успешен?!

Сравнете я с истинската ситуация изровена от екипа на „Под лупа“ от документи намиращи се в официалният сайт на община Бургас и разсъдете – кой и защо ви лъже, защо се спестява истината и на какво отгоре общинският служител и директор на ОП „СИПГ“ Живко Иванов е поставен съвсем преднамерено на 10-място в листата на кандидат-общинските съветници на ГЕРБ, щом показава години наред лоши икономически резултати?!

Сравнете:

Предприятието „СИПГ“, макар и юридическо лице, няма статут на търговско дружество в смисъла на тези, каквито са „Хляб и хлебни изделия“ и „Бургасбус“. То бе яко субсидирано от общината, въпреки печелившите спортни зали и над 2000 платени паркоместа.Замисълът е добър и осигурява пълно подчинение на бургаския кмет. Лично отговорен бе Живко Иванов, и то директно пред кмета Димитър Николов. „Имам му пълно доверие“, заяви градоначалникът пред медиите. Уж това бил начинът да не се заподозре общината в корупционни схеми, както било в други градове, а тихичко и кротко паричките незнайно колко да влизат там, където е „правилно“ и да се използват по волята на кмета.

Ако вярвате на цифрите, пред които и боговете мълчат, ще ви предложа някои данни от официалния сайт на община Бургас, свързани с ОП „СПИГ“ през годините и ще установите, че това предприятие е в значим дълг към бургазлии, като дори не може с брутните си приходи да покрие бюджетните средства, които ние, бургазлии му осигуряваме чрез нашите данъци и такси и стригането до синьо в синята зона. Няма печалба, няма ефективност?! Дали такава е общинската схема за разреждането на млякото с вода или просто има недостатъчно кадърен ръководител или се заделя нещо вероятно по черни каси, кой ли да ти каже?!

За 2009 г.на ОП „СИПГ“ са му отделени бюджетни средства в размер на 2 150 000 лв., а брутните му приходи са едва 1 863 441, 70 лв. Загуби: 286 558,30 лв.

За 2010 г. на ОП „СИПГ“ са му дадени бюджет в размер на 1 938 000 лв., а брутните му приходи са 1 889 647,54 лв. Загуби:48 352.50 лв.

За 2011 г. на ОП „СИПГ“ е гласуван бюджет от 2 407 057 лв. или завишение с цели 469 057 лева почти половин милион и са увеличени заплатите със 155 400 лева, а издръжката на предприятието е завишена с цели 271 487 лв.?! Вероятно след изборите загубите ще се покрият...

Дали посочените разлики не са ония суми, които просто са потънали някъде на тъмно?!

И дали това не прави толкова ценен г-н Живко Иванов за бургаските гербери, управляващи общината?!

Ето и специални хвалебствени подборки за ОП „СИПГ“, където намаляването на загубите се отчита като ръст:

КРАТЪК ОТЧЕТ ЗА ДЕЙНОСТТАНА ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ В БУРГАС ПРЕЗ 2007 - 2008 г. ДИРЕКЦИЯ „ИКОНОМИКА И СТОПАНСКИ ДЕЙНОСТИ“

Отдел „Икономика“

6. Стабилизиране финансовото състояние на търговските дружества:

35 % по-висока е печалбата на ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи“;( при загуби от стотици хиляди )

Годишен отчет за изпълнение на програмата за 2009г.

Реализирани приходи за 2009 година в размер на 2 036 хил.лв., които са с ръст от 23% спрямо 2008 г.“ (Загуби: 286 558,30 лв. )

Годишен отчет за изпълнение на програмата за 2010г.

ОП „Спортни имоти, паркинги и гаражи“

Приходи от спортни обекти:

2009г. - 213 355 лв.

2010г. до 31.11 2010г. - 310 243 лв.

Паркинги и гаражи

1. Синя Зона

На 01.09.2010г. беше въведена в експлоатация „синята Зона“, след въвеждането й се наблюдава контрол и организираност при паркирането в ЦГЧ. Услугата паркиране вече е достъпна и удобна за всички жители на града, а не лукс. На първия етап бяха въведени 584 бр. места. от тях 457(Синя зона); 65 сл.абонамент; 28 инвалидни; 34бр. таксиметрови автомобили. На втори етап предстои да бъдат пуснати в експлоатация: 1336 бр. места. от тях 1275(Синя зона); 18 сл. абонамент ;30 инвалидни ;13бр. таксиметрови автомобили.

Средно приходи на ден 2 403 лв.( включени са и приходите от сл. Абонамент, стикери и скоби)

Приходи „Синя зона“ от 01.09.2010г. до 31.11.10г. - 116 741 лв.

2. Паяци

Община Бургас закупи три специализирани автомобила за репатриране Репатриращите автомобили през 2010г. летния сезон работиха с удължено работното време на от 07:00 до 11:00 часа, с цел облекчаване на трафика. Постигнатите резултати: спазване на пътна маркировка, ред при паркирането, по - малко паркирани автомобили върху тротоари.

Приходи от „Паяци“ - 2009 г. - 356 327 лв.

2010г. до 31.11.10. - 451 521 лв.

Приходи ОП „СИПГ“: 2009 г. - 1 863 441, 70 лв. (Загуби: 286 558,30 лв.-бел. а.)

2010г - 30.11.2010г. - 1 889 647, 54 лв. (Загуби 48 352.50 лв.-бел.а.)

Какво показват тези сметки, че само от платените паркоместа ОП „СИПГ“ трябва да вади около 1,8 млн. лв. или само с това перо могат да покрият финансирането си от община Бургас. Ако прибавим и приходите от паяците сумите набъбват до около 2,4 млн. лв. т.е. могат да са на нула без средствата идващи от стопанисването на 4 спортни зали и два басейна и без наемите от около 14 общински паркинги, като само приходите от закритите паркинги под операта и съда се вадят около половин милион и ако прибавим и още около десетина открити паркинги по средно 50 автомобила сумата набъбва с още около 300 000 лв.

Простите сметки на нас обикновените хора показват, че се губят около 1 милион лева само от това ОП „СИПГ“?! Къде са потънали тези парички желаем да попитаме ние, както и да се направи пълна ревизия на община Бургас за предходния Йоанов манадат, както и за този на Йоан-Димитър І след изборите.

Разбира се, че не претендираме за голяма точност, но опита на община София показва, че от едно платено паркоместо се вадят на ден около 5 лв. при такса от 1 лев на час, което би означавало в Бургас да се вадят до около 2-2,25 млн. лв. само от паркоместа на година, но не би...

Ето това са шменти-капели съчинени от кмет и свита без капчица логика?!

Ние от „Под лупа“ не отричаме свършеното от тази общинска администрация, която си отива. Ние признаваме че има декари и декари асфалт и плочки, които са направени, но на двойна цена може би и изпълнени с материали с по-високи цени от обикновеното.

Посочихме ви и част от полуистините вписани от това управление в своеобразния му отчет за периода от четири години. Дори начина му на изработване и отпечатване е дамгосан с укрити истини, а може би и с нещо друго вписано в текстовете на НК.

Не искаме да се присъединим към оценката за мандата на това управление, че е успешен.

Сбъркани бяха неговите акценти. Нямаше е я грижата за благосъстоянието на обикновените бургаски хора, нямаше развитие, а напротив рестриктивни мерки срещу бургаския малък и среден бизнес. Данъци, данъци, данъци...

Това декларират гордо нашите кмет и управници в отчета си:

За периода 01.01.2008г. - 30.06.2011г., Дирекция МПДТР отчита общо събрани местни данъци и такса битови отпадъци:

Данък върху недвижимите имоти (ДНИ) - 30 079 100 лв.

Данък върху наследството (ДН) - 5 800 лв.

Данък при придобиване по дарение и възмездно (ДПДВ) - 31 493 163лв.

Данък върху превозните средства (ДПС) - 18 970 695лв.

Пътен данък (ПД) - 272 403лв.

Патент - 2 733 972лв.

Такса битови отпадъци (ТБО) - 62 051 079лв.

Или общо до края на юни 2011 г. са ни остригали с 142 872 240 лева данъци и такси или средно по 710 лева на всеки бургазлия от 1 до 101 години възраст. Към тях прибавете и чисто взетите от тях „кадърните“ управници цели 31 000 000 лв. заеми, които ние обикновените хора трябва да връщаме и лихвите и ще разберете колко са „успешни“.

Вдишайте „чист“ бургаски въздух и отпийте чаша „кристална и вкусна“ вода, опитайте се да си намерите работа, ако сте безработен и ще разберете илюзията за това управление.

Ако и сега не са се отворили очите ви и не ви се иска да ги видите пременени в раирани дрешки, то време е за преглед и диагноза, защото нормалните хора както повече от вас биха им били шута...

Георги ИВАНОВ

Христо ТОДОРОВ