Директорка на гимназия в Бургас задължава подчинените си да присъстват на среща с Димитър Николов

Герберска наглост- всички под строй на среща с кандидат-кмета на ГЕРБ Читателка на „Под лупа“ ни информира по спешност за поредното герберско изстъпление, което минава без нужната строгост на закона и ОИК-Бургас в едно бургаско средно училище.

Директорката на ПГТ ( Професионална гимназия по туризъм) Бургас Станка Узова задължила своите подчинени учители да присъстват на срещата с Димитър Никололов – кандидат-кмет на Бургас от ГЕРБ,  въпреки че същата вечер има родителски срещи. Те ще се проведат само от класните ръководители, а всички останали от колектива трябва да са на срещата с г-н  Димитър Николов. Такова било нареждането на Инспектората и лично на неговата началничка Виолета Илиева, която е в отпуска, защото е в предизборна кампания като кандидат за общински съветник на ГЕРБ-Бургас. За да не би някой да пропусне устните заповеди, г-жа Станка Узова собственоръчно е написала нареждането си и го е оставила в учителската стая на гимназията. Това е възмутително и нагло.

Герберска наглост- всички под строй на среща с кандидат-кмета на ГЕРБ Както се говори, тази инженер Узова е била платен комсомолски секретар в ТП „Балкантурист“-Бургас до 1989 год.? Добре, че дошъл 10 ноември, иначе имало вероятност да се пенсионира като платен комсомолски секретар?!

ГЕРБ явно е шанс за неуспелите комсомолци и комунисти да командорят обикновените хора и да лижат обувките на успелите.

Имайте себеуважение, госпожи и господа от ГЕРБ…

„Корумпирани от ГЕРБ колят и бесят в бургаското образование

Герберска наглост- всички под строй на среща с кандидат-кмета на ГЕРБ В тайното общество са шефката на инспектората Илиева, сестрата на депутата Димитър Бойчев-Таралова и приятелите им от гимназията по туризъм, които си въртят паралелно частно училище

Няма друга управляваща партия, която да е предизвикала толкова много трусове в бургаското образование, докато уреди своите членове на ръководни позиции. Днес узнахме за поредната гавра в просветата, в която всички главни участници са членове на ГЕРБ.

Историята започва миналата година (през юли 2010 г., когато общинската съветничка от ГЕРБ инж. Роза Желева поема ПГ по механоелектротехника и електроника-бел.ред.) в бургаската гимназия по туризъм, която току-що е останала без директор, след като десетилетия наред е била управлявана от несменяемата, и при зрелия социализъм и при демокрацията шефка Златка Далева (подписала скандалноизвестния договор с атакиста Димо Грудев за сладкарницата на бившия ТОХ-б.ред.). Конкурсът, който МОН обявява през юни 2010 г., привлича все интересни лица: Павлин Генов, редови учител, но иначе член на ГЕРБ и неин неуспял претендент за общински съветник в Бургас, приятел на  депутата и областен координатор  за Бургас Димитър Бойчев; и Станка Узова, помощник-директор на школото и много добра приятелка на новоназначената от ГЕРБ ръководителка на Регионалния инспекторат към МОН в Бургас Виолета Илиева. Илиева е важен фактор в ГЕРБ, членува в гражданската му структура още от самото й създаване.

Самата гимназия е апетитна хапка-тя не е просто училище, 

а огромна база с ресторант и закусвалня, от които падат пари.

Още по-любопитна обаче е комисията, която пресява кандидатите, защото в нея е включена и експертката по образование от община Бургас Веселина Бойчева Таралова – също неуспял кандидат за общински съветник от ГЕРБ в Бургас, но преди всичко известна с това, че е сестра на депутата Димитър Бойчев. Таралова, която преди ерата на ГЕРБ е детска учителка, е „вряла и кипяла в конкурсите“. През 2008-а, след като се разминава с кариера на политик, тя се урежда като шеф на дирекция „Образование и демографски въпроси“ към община Бургас в на свой ред спорен конкурс. Малко преди провеждането му, тя е назначена за експерт по предучилищно възпитание в общинската администрация, така че по време на конкурса да се чувства като у дома си и да е с едни гърди пред останалите кандидати, чиято задача очевидно е била да служат за фон. В интернет все още може да се намери откритото писмо (http://www.obshtestvo.belschool.net/HYPERLINK“http://www.obshtestvo.belschool.net/“ ) на един от конкурентите й – Костадинка Недялкова, която най-подробно разказва за целия цирк около уговореното назначаване на Веселина Бойчева Таралова. “В началото и между двата етапа – госпожа Таралова влизаше и излизаше свободно от съседния кабинет, може би нейно работно място, като остави у мен впечатлението, че и в деня на конкурса е на работа, което я поставя в привилегированата позиция да бъде по-информирана от останалите кандидати“, пише между другото там.

Никак не би било чудно, че сестра Бойчева има възможността да приложи целия този богат житейски опит и при подбора на бъдещия шеф на Гимназията по туризъм в Бургас. Още повече, че в ГЕРБ няма как да не са забелязали най-личните кандидати за поста – Узова и Генов. Пред обществото те са просто едни служители в гимназията си. Тайно обаче водят паралелен живот. Четири месеца преди да се явят на конкурса двамата, заедно с още няколко верни другари, си регистрират Център за професионално обучение „Бургас 2020“ – частна организация, чиито занимания едно към едно покриват дейността на гимназията по туризъм. Те не напускат тази си задкулисна организация ей така от кумова срама дори към датата на конкурса, с което може и да нарушават Закона за конфликт на интереси, но пък няма как да не са станали особено симпатични на комисията по избора или поне на определени нейни членове в лицето на Веселина Таралова. Поради което Узова е определена за победител и назначена за директор на гимназията, а Генов – за неин заместник по учебната част.

Веднага, след като новият екип поема постовете,

в ръководството на школото е вкаран още един верен кадър

– Мария Воденичарова, която също е учредител на тайния Център. Тя е турната на поста „Главен учител“. Затова пък заварената зам.-директорка по професионалното обучение Йовелина Бедева, която е отказала да се включи в заверата с Центъра и да води двойнствен живот, е уволнена набързо и без официални мотиви.Любопитен момент е, че от Регионалния инспекторат на МОН в Бургас постъпва становище, в което пише, че уволнението на Бедева е правилно. Това становище е подписано от някой си Румен Евстатиев, инспектор. За несведущия това име не значи нищо. Румен Евстатиев обаче е един от хората, заради които неотдавна журналистите Катя Касабова и Божидар Божков осъдиха България в Страсбург. Преди десет години те го бяха уличили в корупция и афера с деца на големци, които той, като член на специална комисия, бе уреждал да учат без изпити в елитни гимназии. Тогава Евстатиев и останалите членове на комисията се почувстваха много обидени, заведоха дела срещу двамата журналисти за клевета и ги осъдиха. Сега, след като Страсбург разби на пух и прах присъдата, оказва се, Евстатиев все още работи в системата на образованието и продължава да раздава справедливост така, както той я разбира. В Корумпирани от ГЕРБ колят и бесят в бургаското образованиедокументите за уволнението на Бедева, съгласувани със специалиста по болни деца Евстатиев, пише, че щатът й се съкращава. Но за всички в гимназията по туризъм е ясно – махната е, защото от тук  нататък там ще командват само хора, които могат да водят двойнствен живот по примера на премиера и с това са адски симпатични на ГЕРБ. Телом ще са в държавното школо, а духом мислите им ще кръжат около далаверата с частния Център.

Бедева обаче завежда дело, което печели на първа инстанция. Отделно разпраща до всички институции в страната сигнал за корупционните практики в системата на бургаското образование. В него подробно описва историята с Центъра. В отговор получава или мълчание, или красиви думи. Част от сигналите пък са препратени, уж за разследване, на хората, които са дарили на Узова и Генов власт­та – шефовете на регионалния инспекторат към МОН. Източници от инспектората разказаха, че веднага, след като получила сигналите, наместо да започне да извършва проверка по тях, Виолета Илиева чисто и просто се обадила на приятелката си Узова и я предупредила проформа да напусне Центъра, което тя и направила.

Уволнената Бедева обаче праща до институциите втори сигнал – оказва се, че Узова, освен основателка на тайния Център, се явява и собственичка на още една частна фирма, пак с паралелна педагогическа дейност, припокриваща напълно заниманията на училището, което ръководи – „Беста – Станка Узова“. Тази фирма е регистрирана още в далечната 1993, което значи, че цели десетилетия Узова е била в конфликт на интереси. Налага се вярната дружка Виолета Илиева да й подшушне приятелски да напусне и тази фирма – Узова я прехвърля на мъжа си.

Не стига това, ами подобен тройнствен живот водил и Генов. Освен основател на тайния и паралелен център, прясно назначеният зам.-директор на гимназията се оказва собственик и на още една частна фирма – „Паулис 60“. Тя хем припокрива основния предмет на дейност на държавното школо, хем предлага и други екстри, като например „заснемане на сватби“. Изобщо, весело си живеят в тази гимназия. Кеф ти сватба, кеф ти бал, кеф ти образование – обаждаш се на госпожа директорката или нейния заместник и частмагът върви на пълни обороти. И как няма да върви като човекът, който уж не трябва да допуска уронване престижа на образованието – шефката на инспектората в Бургас Илиева, бди преди всичко никой да не закача хората, които отдавна са го уронили.

Не толкова мило обаче е отношението към човека, подал всички тези сигнали. На Йовелина Бедева е намекнато, при това съвсем отговорно, че ако не се спре, повече никога няма да си намери работа в системата на образованието. Което си е всъщност доста сериозно предупреждение, защото когато идва от такива отговорни кадри като Веселина Таралова или Виолета Илиева, които имат цялата власт, включително и политическа, то може лесно да стане факт. Както се вижда, десет години, след като двама журналисти разровиха вонята в Регионалния инспекторат на МОН в Бургас, а съдът в Страсбург ги поощри, че са действали добросъвестно и правилно, откъм системата на образованието в морския град продължава да се носи ужасяваща смрад. Този път с дъх на прогнили ГЕРБ-ери.“

besove.com

Всичко това, написано от колегите в бургаския сайт, май се оказва самата истина и тези връзки лъснаха още по-ясно в седмицата преди местните избори, когато шефката на Регионалния инспекторат към МОН Виолета Илиева десета в листата на кандидатите за общински съветници на ГЕРБ в Бургас е направила според думите на запозната наша читателка, която вероятно работи в ПГТ и ни сигнализира, такова недопустимо вмешателство, което не се е случвало в 52-годишната история на ТОХ или както я прекръстиха ПГТ, за да подкрепи партийните интереси на ГЕРБ-Бургас и собствения си личен интерес да бъде избрана за общински съветник.

Разбира се, устно и приятелско нареждане към директорката на ПГТ Станка Узова, която е нейна приятелка, както разбрахме от писанията по-горе да събере под силата на властта, с която разполага над учителите от ПМГ за среща с кандидат-кмета на ГЕРБ за Бургас Димитър Николов. Случайно или не в този ден имало родителски срещи и нали разбирате някои родители могат, ама съвсем случайно да се озоват на „родителска“ среща с башродителя на ГЕРБ-Бургас и кандидат за кмет Димитър Николов?!

Това си е нещо като далавера … Хем зала, която не се плаща, хем осигурена публика и политическа реклама на кандидата на ГЕРБ Димитър Николов за материалната база и интересите на бившия ТОХ, сега ПГТ … Ами дали да го попитаме защо от общината, която той ръководи, се направиха на луди и дадоха възможност на лидера на „Атака“-Бургас Димо Грудев да си продаде бизнеса там успешно без надлежни документи ?! Помощ от приятел от ГЕРБ, а… или наглост по герберски?!

Георги ИВАНОВ

Христо ТОДОРОВ

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.


VN:F [1.9.17_1161]
Рейтинг: 0.0/5 (0 гласа )
Напишете коментар за:
"Директорка на гимназия в Бургас задължава подчинените си да присъстват на среща с Димитър Николов"

3 коментара по „Директорка на гимназия в Бургас задължава подчинените си да присъстват на среща с Димитър Николов

 1. С приятно задоволство прочетох статията и ми стана ясно, че в България на крачка нищо не се е изменило. Искам само да попитам нима по времето на комунистите не беше така, а по времето на Иван Костов , а при другите управления? Нима всеки управник не върви със свитата си, нима Вие няма да сте същите? Много и все същите въпроси лошото е , че ние „малките“ все страдаме от Вас и заради Вас и Ви ядем попарата, макар на никой да не вярваме вече , защото се уморихме! Когато в България започнат да се ценят истинските, успели, качествени хора тогава може и да се промени нещо, а с измислините партийни функционери нищо няма да се промени. Преди имахме само една партия, а сега стотици и каква ползата от всички тях ?

  VA:F [1.9.17_1161]
  Rating: 0.0/5 (0 гласа cast)
 2. Не е само това. Предишната седмица ученици и учителката Кочовска подреждаха коктейлни маси и сервираха на ГЕРБерско предизборно мероприятие във време, когато трябваше да водят учебен процес. Било епо нареждане на Павлин Генов, кандидат за Общински съветник – заместник директор по учебната дейност на Тимназия по туризъм – Бургас. И естествено , със одобрението на директорката Узова и инспектората. Наистина гадна работа.

  VA:F [1.9.17_1161]
  Rating: 0.0/5 (0 гласа cast)
 3. Аз съм родител на дете в осми клас в ПГТ Асен Златаров в Бургас.Оказва се че в класа на дъщеря ми се случват странни неща,от които има разделение на учениците.Децата трябва да имат пред – часове, но директорката на училището е издала документ, със който е освободила някои от тях от пред – часовете,защото нямали удобни автобуси и влакове.Така тези няколко души не посещават част от часовете,защото били освободени от самата директорка,а и се извинявали при изпитване с това че са освободени от нея. Пак само на тях учителите не пишели отсътвия,а на другите редовно отбелязвали закъсненията и отсъствията.
  За останалите важат правилата, законите и правилниците. Което аз, като родител, смятам за правилното,защото това е начина младите хора да се научат на ред и на уважение и към училището,и към законите,и правилата във обществото, и към държавата.
  Когато другите казали на класната си,че това е не справедливо, тя им показала документа с подписа на самата директорка и казала,че нищо не може да направи. Нищо не правят и другите учители.
  При положение, че във училището смените се сменят не на месец, а на срок, това директорско разрешение изглежда странно и незаконно, а и глупаво.Защото тези освободени незаконно ученици нямат да карат едни и същи часове по едни и същи предмети и после ще се водят толкова успешно завършили колкото и другите – редовни. Затова моето дете ми казва, че иска същите привелегии и е напълно право.Иначе – е дискриминация на едните,за сметка на другите.
  Питам се, а питам и вас: Не трябва ли един директор сам да изисква спазването на правилата в училището си, вместо да прави така,че да принуждава учениците си да ги нарушават. Изобщо такъв човек може ли да се нарече ръководител и началник?
  Тя e същата тази госпожа Узова – между другото.

  VA:F [1.9.17_1161]
  Rating: 0.0/5 (0 гласа cast)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>