47-о Народно събрание : Промяна или подмяна

Д-р Силви Кирилов откри 47-о Народно събрание при кворум от 228 депутати. За пръв път тук при откриване на поредното Народно събрание се заговори за бедност, за онези над 2 млн. българи зад граница.

След полагане на клетва старите-нови депутати изслушаха речта и наставленията на стария-нов президент подканящ реформаторски формации, споменато бе за нуждата от смяната в прокуратурата, изчистване на избирателните списъци, възстановяване на парламентарния контрол, като действаща функция на парламента. Радев говори за бюджета, за националните интереси и за консенсус по външнополитическите теми, за задкулисието и възстановяване на правовата държава.

Дали с тези муцуни ще има промяна ?!!

Пръв от новите депутати говори Кирил Петков, който се обърна и към българите зад граница. Той изреди много проблеми от реалността в България и по региони, говори и за екологията и за корупцията и подчерта, че е време на всичките народни представители да си сършат работата.

Другарката Деса говори от името на ГЕРБ-СДС като изтъкна, че те ще са опозиция на либерално-социалистическата коалиция и те също искали правителство, оплака се от репресии, машинното гласуване. Първото, което щели да направят е да поискат мораториум върху теглене на нов дълг до създаването на редовно правителство.

 

Следващият бе турският кандидат за президент и баш мандраджия от Родолите. Той изнесе лекция за избирателното право, за репресии  и т.н. Като поомекна той изтъкна, че е за зелената сделка и ... Ако от тези депутати като Пеевски, Цонев и т.н. трябва да се очаква промяна ?!!

Другарката Нинова три пъти спомена по три приоритета за тях и за три проблема в лицето на кризите в България. Социалистите били готови с програма за първите сто дни на новото управление . Подхвана и проблемите за Бюджет 2022. Те щели да работят за стабилно парламентарно мнозинство.

От ИТН се изказа Любомир Карамански, който изнесе нещо като доклад на семинар на тема истина ...

Бившият шеф на ДБ Христо Иванов говори за надеждата нещата да се променят и за приоритетите за съдебна реформа в българското правсъдие и в българската прокуратура. Следващия приоритет е въвеждането на електронно правителство. Опазването на българската природа е също приоритет за ДБ. Той пръв спомена ЕС и НАТО, Македония, както и затова,че няма да е министър.

Костадин Костадинов очаквано говори за страх, национални интереси и против зависимости от великите сили, отпадане на модерния фашизъм - сертификатите, против зелената сделка, Истанбулската конвенция ...

След предложението на Кирил Петков за председател на НС да бъде Никола Минчев. Последва предложение от ДПС за 30 -минутна почивка. След почивката със 158 гласа за 

Председател на 47-о Народно събрание бе избран Никола Минчев предложен от ПП.

Кой е Никола Минчев?

Юрист по образование, Никола Минчев водеше листата на "Продължаваме промяната" за Перник. Сферите му на работа като адвокат са недвижими имоти, енергетика и общо корпоративно право. 

Завършил е 91. Немската езикова гимназия и Софийския университет, както и право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той е корпоративен адвокат в "Джингов, Гугински, Кючюков и Величков", считано за една от най-старите бизнес адвокатски кантори у нас. 

Владее български, английски и немски.

Семеен, с две деца.

Дали промяната ще надделее подмяната, предстои да видим и да усетим с джобовете си ... Надеждата е хубаво нещо, но колко от нея ще се реализира при условие, че и сега не е голяма ... Предстои голямото делене на баницата на реалната власт, която обогатява.

"Под лупа"