6 души са с обвинения след вчерашната акция срещу финансиране на тероризъм

На шест души са повдигнати обвинения след вчерашната акция срещу финансиране на тероризъм. Един от обвиняемите е обявен за международно издирване. Това стана ясно от изказване на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНТ.

Група е действала у нас от 2016 г. и косвено е спомогнала за финансирането на терористична организация, която действа на територията на друга държава.

"Финансирането се е извършвало чрез небанкови финансови операции по метода хавала. Групата също така е закупувала леки автомобили от България и ги е транспортирала през Турция до територията на Сирия. Автомобилите са били предоставяни на членове на терористични организации", обясни Арнаудова.

По нейни думи "второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави. Петима от задържаните са сирийски граждани. В групата е замесена и българка, която живее в София. Групата е трансферирала към международни терористични организации през последните 4 години не по-малко от 25 милиона евро".

"Също така са транспортирани не по-малко от 100 автомобила до сирийската граница. Подобна акция е прецедент за българските служби по мащаби и предмет на разследването. В операцията участват служби за сигурност и на други държави", коментира говорителят на главния прокурор.

https://www.webcafe.bg/newscafe/obshtestvo/id_1844107656_6_dushi_sa_s_ob...