6 часов работен ден в Швеция – заплатите същите

В Швеция шестчасовият работен ден става все по-популярен ...

Работодателите в Швеция искат работният ден в страната официално да стане 6-часов, пише британският Independent. Много компании там вече са приложили този подход в своята дейност, като според тях това е повишило производителността на труда, а служителите са по-щастливи. 

Шведското подразделение на японския автомобилостроител Toyota е въвел по-краткия работен ден още преди 13 години. За този период персоналът е станал по-щастлив от своята работа, текучеството на служители е намаляло, а печалбата на подразделението се е увеличила значително.

 

Софтуерната компания Filimundus, базирана в Стокхолм, е въвела 6-часовия работен ден миналата година. „Осемчасовият работен ден не е толкова ефективен, колкото някои си мислят“, коментира Линус Фелд, главен изпълнителен директор на компанията. „Фокусирането върху определена работа в продължение на осем часа е огромно предизвикателство“, казва той и добавя, че освен ниската производителност заради повечето часове, човек не може да управлява добре и личния си живот.

По данни на Science Alert дори някои болници в страната са въвели по-краткия работен ден в своята дейност. Този подход е предприет и от някои домове за стари хора.

Работещите в публичния сектор в шведския град Гьотеборг вече се радват на намалено работно време, без това да влияе на заплащането им.

Намаляването на работния ден има за цел да повиши ефективността на работа, да спести държавни средства и да се отворят нови работни места. Сега е само в процес на тестване, но ръководителите на проекта са напълно убедени в бъдещото му прилагане.

Тестът започва с общинските работници в града. Инициативата е на левите политически сили на страната и целта им, на първо място, е да се тества системата шест часа на ден, пет дни в седмицата. „Сега е моментът да се провери дали това наистина ще функционира в Швеция. Като свърши експеримента ще сравним резултатите и тогава ще вземем решение дали да обхване всички работници „, каза Матс Пилхем, заместник-кмет на Гьотеборг, коментира bulgaros.ovh

Общинските работници са били разделени на две групи, за да се улеснят сравненията: първата група е запазила сегашното си темпо на работа – 8 (или повече часа), докато втората започнала да работи шест часа на ден. И двете групи са продължили да получават същите заплати. Съкратения работен ден е въведен пробно в град Гьотеборг, където властите твърдят, че това кара работниците „да се чувстват по-добре физически и психически”.

Много компании в Швеция са приложили този подход в своята дейност. Подобен пример за това е шведското подразделение на японския автомобилостроител Toyota, който въвел по-краткия работен ден още преди 13 години. За този период персоналът е станал по-щастлив от своята работа, текучеството на служители е намаляло, а печалбата на подразделението се е увеличила значително.

http://avantage.bg/