8 март 1944 г. – депортацията на българите в СССР

Георги Драганов

https://voinaimir.info/2018/03/8-march-bulgarian-deportation/

Още една от историите, които русофили и „патреоти“ пропускат да забележат. Българите в Съветския съюз, въпреки, че Царство България не се намира във война с тях, на 8 март 1944 година, са обявени и третирани като врагове. Разселват ги насилствено основно в пустинни и полупустинни райони на Казахстан.

Много от тях и до ден днешен носят белезите на това преследване – сменили са си фамилиите, за да не бъдат разпознати като българи. Примерно от Узунов става Узун – по-добре с тюрска фамилия отколкото с българска. Това са реалностите, уважаеми дами и господа. И това си има своето начало в това, че най-големия враг на Русия са били волжските българи и тяхната държава. И до днешен наследниците на Велика България – в Кавказките републики, на Волжска България – в Татарстан, Чувашия, Мордовия и т.н. не смеят да говорят за това, че са претопени в татари и други националности българи.

И нашите русофили и „патриоти“ пригласят в този хор. Затова са измислили и митовете за тюркския и татарския произход – всеки друг, но не и български.

Познавам тези хора, познавам наследници на депортираните българи и зная колко им е трудно. И колко нехае за тях Родината им, увлечена в това да се хареса на управляващите в Кремъл.

Поклон пред паметта на загиналите и забравените.

Бъдете сигурни, че официалните ни власти ще пропуснат, както и медиите ни.