Bместо селски туризъм имаме огромна вила с басейн – това е кражба на европейски средства

Атанас Чобанов

Фонд "Земеделие" си търси 43 милиона лева, но до момента е събрал едва 3,6 милиона, казва разследващият журналист.

 

Фонд „Земеделие“ си търси 43 милиона лева, но до момента е събрал едва 3,6 милиона, казва разследващият журналист.

Разследващият журналист от Bird.bg Атанас Чобанов коментира по БНР огромните злоупотреби с т. нар. къщи за гости по повод мисията на представители на европейски институции у нас, които ще проучват корупция и злоупотреби с евросредства в България.

В България нещата с къщите за гости са много кокошкарски и много видими. Малко над 700 къщи за гости у нас са финансирани с над 100 милиона евро. Това е емблема на злоупотребите с европейски средства.

Когато се дават гратис европейски пари за развитие на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме огромна вила с басейн, всеки разбира, че това си е чиста кражба на европейски средства. Основният въпрос е какво ще правим с вече откраднатото.

За някои от къщите за гости периодът за проверка е изтекъл. От 738 къщи у нас – проекти на обща стойност над 200 милиона лева, 247 се проверяват.

Сумата за тези 247 е 107 милиона лева, дадени от Фонд „Земеделие“. Всичките тези къщи се оказват с нередности. Става дума например за неизпълнен бизнес план, несъздадени работни места или изобщо неработили като къщи за гости обекти. И парите трябва да се върнат.

Фонд „Земеделие“ си търси от къщи за гости 43 милиона лева, но до момента е успял да събере 3,6 милиона лева. Което е смешно на фона на целия шум, който се вдигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато.

Тези актове, които е написал Фонд „Земеделие“, са негодни, оспорват се и падат в съда. Пито-платено. Ще останем с чувство за наглост и безнаказаност от този скандал. До момента няма нито един осъден, който да връща пари.

Повечето къщи за гости са разплатени преди 2017 година, а европрокуратурата разследва случаи след 2017 година.

От прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи, за които има внесен обвинителен акт. „Смачкани“ обаче се оказват всички политически обвързани случаи. Кметове, бивши шефове на служби, партийни лидери и т.н. – за тях нищо не се прави.

Няма черен списък на лицата или фирмите, злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за следващи субсидии.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.