De Profundis: Да се отнасяме към наглата руска политика срещу нас като към коронавируса

Ако Русия не се разпадне и не задълбае в себе си, като по този начин ни отърве от себе си, опитите за натиск срещу България ще продължават вечно

Пламен Асенов, специално за Faktor.bg

Москва изгони двама български дипломати.
Айде, бе, не може да бъде! Нашата родна, братска Москва? Онази, най-близката нам славянска и православна матушка? Спасителката ни любезна? Тц, не вярвам, това са долни инсинуации. Освен ако не са горни.   
И защо целия този труд, моля ви се – само защото ние сме били изгонили двама руски шпиони. Нещо като „дай си ми куклите, на си ти парцалите“, но в дипломатически вариант. 
Москва твърди, че изгонените нейни шпиони от ГРУ всъщност изобщо не са шпиони или най-малкото – че българската страна не е предоставила никакви доказателства за такава тяхна дейност. Това винаги ми е било много интересно – ти прекрасно знаеш за какво си пратил своите хора някъде, знаеш какви мръсотии те правят, за да си изпълнят мисията, а накрая, като ги пипнат, викаш – ма докажете го, де. 
За хитри хора искат да минат руснаците в подобни ситуации и се опитват да го направят по няколко начина. 
Първо – те самите винаги са невинни. Дали ще тровят Скрипал и Навални, дали ще използват химическо оръжие в Сирия, дали ще шпионират иззад някой шипков храст, 

съвестта им постоянно е напълно чиста

 Така са обучавани от малки – че имат право да правят всичко, което им е изгодно, докато другите трябва да правят само онова, което международното законодателство им позволява. 
Към тази първа точка има и подточка, която гласи, че дори когато руснаците са дълбоко виновни, което е почти винаги, те умеят така бързо и мощно да опищяват света, че веднага замъгляват съзнанието му и той започва, дори без доказателства, да вярва в тяхната девственост. Или в напълно непорочното зачатие на нацията им от мюсюлманина Александър Невски. Или от ненормалника Петър Първи, който както предпочита. 

Второ – на руснаците във всички случаи всички останали са им виновни. Виновен е светът, че им няма доверие, както с горчивина изтъкна онзи ден самия император Путин. Виновен е той и че ги подозира. Виновен е, че ги разследва, дори дистанционно, както стана със сваления малайзийски самолет. А най-виновен е светът, че редовно ги хваща да пият водка по бели гащи, докато избиват хора или просто разглеждат катедрали. 

И трето, с призива – „ма докажете го, де“, москалите опитват да си осигурят победа при всички случаи. От една страна, ако някой им се върже и им даде доказателства за тяхното собствено престъпление, те от самите доказателства ще извлекат полза. Например, ако им предоставим цялата информация за разкритията около изгонените руски шпиони, ГРУ ще разбере кой и как работи срещу тях. Или, както каза Германия за случая с Навални – могат да разберат неща, които не бива да знаят, за методите и възможностите на немските лаборатории. 
От друга страна обаче, когато не им предоставиш информация в подобни случаи, те пак са на плюс, защото надигат силен пропаганден вой и те очернят, че ти ги очерняш. 
Така или иначе, в случая с изгонените сега от Русия българи веднага се вижда, че работата не е реципрочна – ние 

гоним доказани техни шпиони, разкрити и провалени, 

а те – нормални дипломати, които най-вероятно полагат искрени усилия за подобряване на българо-руските отношения. Щото то ако не е така - кой изобщо ще ги пусне в Русия да зловидят. 

Някой ще каже – вероятно и на нашите дипломати не им е съвсем чист косъмът, затова братските руски специални служби са подбрали точно тях да изгонят в отговор на подлия български ход с разкриването на ГРУ-шпионите под търговско прикритие. Подобна теза обаче не издържа на никаква елементарна логика. 
Помислете само – защо би им било на нашите дипломати да шпионират в Русия. Какво те биха могли да научат, което  го няма в официалните сайтове на ФБР и ЦРУ? В обмена на партньорска информация на НАТО? Или в статиите на разни честни  и умни руски журналисти, каквито, за радост, още има оцелели там? 
Докато обратното е напълно валидно – москалите драпат да извлекат точно от София някаква информация за НАТО, Балканите и други важни неща, щото тя тук не просто се търкаля свободно по улиците и президентски чекмеджета, но и достъп до нея имат предимно хора, които са искрени приятели на Русия, тоест, от московска гледна точка цялата работа минава лесно, гладко, никой не те хваща и  прочие предимства. 
Само че напоследък шпионите им станаха толкова нагли, че преминаха всякаква мярка и дори тук, в България, вече взехме да ги хващаме. 
Не, че нещо следва от това, де. Самите те се експулсират по живо, по здраво заради дипломатическия си имунитет, а българските им помагачи и приятели не се пипат и с пръст. На един даже самото българско правосъдие осигури свободен коридор, докато е следствен в София и има забрана за напускане на страната, да прескочи само за три дни до Москва, за да бъде награден лично от император Путин. И така да му бъде поставена дамгата – недосегаем. 
А сега вече, постигнал този статут, въпросният Николай Малинов прави първата официално русофилска партия в България и дрънка врели некипели - че целта му чрез политически средства да развива българо-руските културни връзки. 
Що не може да продължи да си ги развива както досега, със средствата на културното чалга-забавление и кебапчета на Копринка, за мен е пълна загадка. Но вероятно не разбирам, защото нямам неговата богата фантазия и дар слово, чрез които, също като другаря Ленин, Малинов е способен да докаже, че войната е мир, бедността е богатството на бедния, а 

върховната форма на български патриотизъм, е да дадеш душата си за Русия
 
При това напълно самоотвержено, без да чакаш да ти платят, щото те, под една или друга форма, ти плащат и без да чакаш. 
Самоотверженост като тази, сякаш по поръчка, демонстрира още с назначаването си новият шеф на храбрата българска авиация, генерал Димитър Петров. Тоз въздушен ас, който на мен, кой знае защо, веднага ми заприлича на Петка от вицовете за Чапаев – може би заради много специалните си мустаци - заяви, че се налага добре да се обмисли въпроса за закупуването на нови американски Ф-16, защото…..бла-бла-бла. 
Което в превод от военно-административен български означава – аз съм против Фантомите. И ако продължим към подтекста, означава – аз съм за МИГ-овете.
Жив да не бях! Как пък за 30 години преход не успяха в тази наша армия да се включат и поемат властта читави хора с нормално мислене, а не още и още като люспи от някаква гигантска глава лук да се белят офицери, сътворени по калъпа на родната комунистическа казарма с вожд и учител Добри Джуров. Тогава БГ армията се командваше пряко от Москва, тоест, най-големият ни враг я държеше изцяло под контрол, а на нас, лековерните, внушаваше, че НАТО е най-големият ни враг. 
Така явно и досега се налива в главите на българските офицери, нищо, че някои от тях, като например „натовският“ президент Радев, се фукат с курсове в САЩ. Да, курсове той и такива като него имат, но читава мисъл в главата – не. 
За съжаление, това е един от най-големите провали изобщо на тъй наречения „български преход“ – нито в МВР и специалните служби, нито в армията бяха извършени читави реформи. Говоря не просто за технически и организационни промени, не просто за смяна на едно поколение руски бръмбари с друго поколение руски бръмбари, а за дълбоки промени в начина на мислене и светогледа на офицерския състав, които да отговарят на нивото на демократични промени в страната и нейното ново място на картата на Европа и света. 
Ето, на това продължават да разчитат и руските шпиони тук – че 

все някой от широкия кръг на нереформираните ще свърши работа в тяхна поза,

 дори без да се налага те да го инструктират или да му плащат. Че някой с подходящ достъп винаги е готов да им снесе дори и най-секретната информация по чисто приятелска линия, независимо че е наясно с кого си има работа. Че някой не само не се притеснява, а и се гордее с руските си връзки. 
Не мога да си представя, граждани, докога ще продължава цялото това нахалство и целия този тормоз от руска страна.  
Всъщност, излъгах - мога. Освен ако Русия не се разпадне и не задълбае в себе си, като по този начин ни отърве от себе си, опитите за натиск срещу България ще продължават вечно. Ние трябва да се научим да живеем с москалите почти като с коронавируса – да се държим на максимална дистанция от тях, да слагаме боксови каски и ръкавици при всеки контакт и винаги, щом станат прекалено нахални, да ги инжектираме с прочутата руска ваксина, наречена АК-7,62, ваксина, приложима по напълно нетрадиционен начин.  

https://faktor.bg/bg/articles/mneniya-lacheni-tsarvuli-de-profundis-da-s...