You are here

Dream on … Размечтался…

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска от президента Румен Радев да сформира специална комисия по случая „ЦУМ-гейт“, съобщават медии от София.

Писмото си Лозан Панов е изпратил днес до президентската институция.

Скандалът „ЦУМ-гейт” започна в края на април, след като бизнесменът Сашо Дончев се оплака, че главният прокурор Сотир Цацаров му е оказал натиск по време на среща в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ.

Обвинител номер едно не закъсня и чрез съобщение от прокуратурата каза, че твърденията на Дончев са неверни и спекулативни.В следствие на скандала Гергов беше изключен от ръководството на БСП.

В мотивите си Панов посочва, че като институция по назначаването на главния прокурор президентът е наложително да се намеси, защото така би могло да се предотврати „девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата“.

„Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици“, прогнозира Панов.

В писмото той посочва, че главният прокурор е върховният гарант за осъществяването на надзора за спазването на законите в България и неговият отказ да отговаря на членове на Висшия съдебен съвет във връзка с нерегламентираната му среща и липсата на каквато и да било институционална реакция хвърля основателни съмнения за наличието на правова държава.

„Когато имаме нерегламентирани контакти на главен прокурор с бизнесмени, спрямо които се извършват предварителни прокурорски проверки и които имат политически позиции в навечерието на изборите, е грубо погазване на закона“, пише Лозан Панов.

„Дори и у критично малкото български граждани, които все още вярват на българската съдебна власт, се породи усещането, че дейността на прокуратурата за възбуждане на наказателно преследване и осъществяване на надзор за законност се обуславя не от предвидените основания в закона, а от лични контакти, непрозрачно влияние и корупционни практики“, се казва още в писмото.

Според Панов действията на главния прокурор пораждат основателни съмнения за дефицит, а защо не и за липса на правова държава.

„В качеството си на „арбитър“ на трите власти, Ви моля, да предприемете съответните действия за установяване на истината за срещата на главния прокурор с двамата бизнесмени, за да предотвратим срива на доверието в институциите“, пише още до държавния глава председателят на ВКС.

Според него резултатите от обективна проверка от напълно независим орган, каквато е президентската институция, биха били достатъчно основателен повод, ако има данни за извършено престъпление, за сезиране на прокуратурата и последващи стъпки за охраняване на досъдебното производство от евентуални репресии върху разследващите магистрати от страна на главния прокурор.

By kostastefanov

kafeneto.wordpress.com