Kаква душевна борба, какви зависимости !

Yuliana Metodieva

Малко съм учудена от коментара на премиера Борисов днес по случая със затворения Навални. Досега не съм чувала толкова антипутински изказ от негова страна! Може и да не съм права, разбира се.

Възможно е да съм проспала умението му да прави дълбоки геополитически връзки между собствените му вътрешнодемократични гафове с тези на азиатския човек на когото подари преди време породистата каракачанка. 

Мирише отвсякъде на употреба на Алексей Навални за политическия кеч на Бойко Борисов с президента Радев. 

Но не е само до българския министър-председател. Трети ден вече не мога да повярвам на очите си колко малко медии осмислиха факта как са се ослушали евродепутатите социалисти и патриоти за гласуване на резолюцията по повод Навални! 

Все едно, че тези Иво Христов и Елена Йончева, които са се изнизали като мокра връв от европарламента са храненичета от съседския двор! Осъдената наскоро Елена дори първо гласувала „за“, но по-късно написала в профила си във Фейсбук, че се е въздържала. Представяте ли си каква душевна борба, какви зависимости! 

А замълчалият за осъдителната резолюция срещу Русия Сергей Станишев? Той пък да не е забравил, че все така богатее с  данъкоплатските ни пари, та се държи задръстено по темите на прогресивния социализъм и произвола на Владимир Владимирович! Да не би да го е хванала тежката криза на 50-те години?

На патриотите Слабаков и Джамбазки няма защо да отделям внимание. Те са в европейския парламент по дела и цели известни само на тях самите. Дела националистически, задушевни и скандалджийски изговорени на посредствен английски. 

Лошата новина обаче остава: социалисти, тютюнджии и патриотични лекета вкупом не гласуваха  резолюцията на Европарламента срещу Русия. Цял свят разбра, че им дреме на шапката, дали подкрепят с поведението си ареста на Навални!

Ей това е лошото на българските политици. Преобладават лични страсти и предизборна мъст, затъване до калното дъно на домашни кавги и дрипи от стари любовни истории. Нито им е до социализъм, нито им е до демокрация, нито до Европа. Още по-малко за свободата на словото насочено срещу актуални диктатори по света и у нас.