Kолко са, наистина, руските шпиони в България?

Николай Флоров

На 6 април се навършват 39 години от най-голямото изритване на съветски шпиони от Франция – 47 души дипломати и дипломатически служители.

Скоро след това Британия от своя страна изгонва също голяма бройка.

Франция е безкомпромисна и заповядва  те да напуснат страната за 24 часа. Официалното обяснение е че изгонените са проявявали постоянни усилия за шпионаж във военната промишленост.

Според британския вестник «Гардиан», «Франция беше готова сериозно да влоши отношенията си със СССР». Любопитен факт е, че прогонването стана по времето на социалиста Франсоа Митеран, който дори има четирима комунисти в кабинета си.

От Москва изпращат специален самолет за прогонените, които могат да се видят на големи фотографии по френските вестници, натоварени с торби, пълни с покупки в последния момент. Това е само още една саркастична илюстрация на «изобилието» на съветското общество.

Ловенето на съветски шпиони на Запад много често е придружено от смехотворни ситуации, като например неплащане на паркинг от високопоставени дипломати или представители на СССР в ООН, криене на пари под камък за услугите на местен информатор, или доклади до московското КГБ, съставени от информация взета от списания като “Popular Science” , отговарящо на съветското «Наука и техника молодежи».

Историята на съветския шпионаж в Западна Европа и Америка би направила една крайно занимателна книжка за една многобройна тълпа изключителни съветски тепегьози, пратени там да шпионират. Днес Путинското КГБ не прави изключения – според Олег Гордиевски, най-големия съветски беглец от КГБ, работил за британското разузнаване: «Русия днес има толкова шпиони във Великобритания, колкото и преди».

По официални данни в България днес живеят 26,000 руснаци. По думите на българския дипломатически представител в Москва те са 300,000. За него обаче е лесно да се предположи, че надува бройката с пропагандно-рекламни цели.  Ако шпионите са един процент от тази цифра, това прави 3,000! Ако са една десета от един процент, това прави 300! За една малка страна като България и 50 души са огромна бройка, способна да дава съвети и да насочва в определена посока българската политика и икономика. 

Тази бройка обаче изключва една особена категория българи от сорта на Гоце Първанов, Румен Радев, Хайдут Сидеров, Румен Петков  и други, за които българите използват красивата турска дума «мекерета», чиито заслуги в сферата на пропагандно-политическия шпионаж в полза на Русия тепърва ще бъдат анализирани. Към тях спада и Бойко Борисов, не без съмнения за неговите предизборни тактики, подкрепени от театрални полицейски акции. Не за пръв път той оставя и съмнения за дълбокото му проруско двуличие. Няма съмнение обаче, че с помощта на такива хора путинизма (тоест новата метаморфоза на сталинизма) няма никога да изостави амбициите си за контрол над Балканите.

Залисани във възможностите на свободната инициатива, българите не осъзнават как тая група хора тегли килимчето изпод краката им. 

Междувременно, знае ли някой колко са, наистина, руските шпиони в България? 

https://kafeneto.wordpress.com/

колаж : Георги Динев