LAF(P)KA – Потъмня ли светлото бъдеще на малкия бизнес на корпулентния Десепеевски подкрепян в Бургас от кмета Димитър Николов

Да си съюзник на #КОЙ в България не е изненада, но би трябвало да е разочароваща изненада за онези, които се наричат „десни“ като другарите от ГЕРБ - Бургас и някои московски възпитаници станали кметове ... 

 

През 2008 г. ГЕРБ – Бургас начело с кмета им Димитър Николов напълно овладяха общинската власт и промениха няколко пъти Наредбата за преместваемите обекти. По-късно съветниците на Бойко Борисов и бургаския кмет Димитър Николов прокараха поправка, според която никой не може да наеме повече от един общински павилион. Мотивът им бе, че така ще се даде на повече хора възможност да развиват частен бизнес. Тогава около 70 киоска бяха закрити, защото не отговаряха на новото изискване за "светлото" бъдеще и изглед на Бургас. В същото време търговците бяха принудени да изградят павилионите си по модел от общината, като всеки от тях вложи средно по около 10 хиляди лева в обновяването и новия строеж на обектите.

 

Още преди години наемателите на общински павилиони обвиниха кмета Димитър Николов, че тайно от тях е приел офертата на "Булгартабак трейдинг" (сега "Табак маркет") за поставяне на 20 павилиона в Бургас. През 2013 г. кметът обяви, че няма оферта от "Булгартабак" и обеща всички процедури да се провеждат публично, но ...

 

През юли 2013 г. Общинският съвет бе гласувал два нови типови проекта на павилиони с нов модерен дизайн, като в тези павилиони се предвиди продажба на печатни произведения, на тютюневи изделия. Съветниците бяха решили те да бъдат поставени за срок от пет години, но бяха пропуснати дребнопакерирани стоки, които през октомври 2013 г. бяха добавени и така тръгна далаверата ...

 

През октомври 2013 г. местната власт предприе първата стъпка да подсигури монопола на „ЛаФка“. Тогава в Наредбата бе приета поправка, с която в будките за вестници се допуска продажба на цигари и дребни пакетирани стоки. Да припомним, че разпространението на печатните издания в страната бе собственост на няколко фирми, зад които се знаеше, че стоят Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. Дистрибуцията на родните тютюневи изделия пък се извършваше изцяло от новата дъщерна фирма на „Булгартабак“.

 

„Табак маркет“ придоби една от разпространителски фирми за вестници и списания в Бургас и започна да разполага своите павилиони на атрактивни места в Бургас, до вече утвърдили се обекти. И докато договорите за наем с другите търговци са сключени с продължителност между една и три години, контрактите за „Лафка“ са петгодишни.

Малка част от съветниците в Общинския съвет в Бургас настръхна срещу разполагане на павилиони за вестници, цигари и дребнопакетирани стоки на фирми от кръга на депутата от ДПС Делян Пеевски в Бургас. Поводът беше предложение за промяна в Наредбата за преместваемите обекти на територията на Общината. Предложението беше към предмета на дейността в бъдещите т.нар. лавки за тютюневи изделия и печатни изделия, да се добавят и дребнопакетирани стоки. предложението, гласувано в залата, обслужва именно Пеевски.

Съветник от групата на бъдещите „патрЕоти“ заяви ясно :„Кметът да каже поради каква причина се налага Общинският съвет да прислужва на онова нискочело туловище, заради което цялата държава е настръхнала. Тютюневите изделия много скоро ще се продават само в неговите павилиони, ще фалират останалите търговци от бранша. Какво ще стане с останалите дребни търговци, когато в тези павилиони ще може да се продава абсолютно всичко. Ще разкажете играта на малкия и среден бизнес”, предупреди той.

 

 

Още през януари 2014 г. 15 павилиона Lafka трябваше да бъдат разположени на ключови локации в Бургас. Асоциацията на дребния и средния бизнес в града излезе с декларация, че "Lafka не се конкурира, а просто премахва останалите в бранша – магазини, павилиони и дистрибутори, с помощта на държавата и общините".

 

Въпреки това общинските съветници от ГЕРБ, БСП и ДПС разрешиха да се продава на практика почти всичко в бъдещите лавки

 

Шефът на „Табак маркет” заяви, че ще изгради национална верига, като амбицията е обектите Lafka не само да придадат съвременен вид на населените места, но и да променят културата на купуването на такъв вид стоки.

Схемата за навлизане на лавките бе една и съща - инвестиционно предложение към местната власт, предплащане на наема за 10 години напред и разполагане на обектите на най-атрактивните за търговия места след търг с условия, преписани от предложението на "Табак маркет" - дъщерната фирма на "Булгартабак" за търговия на едро и дребно, стопанисваща Lafka. Така контролираният от собственика на КТБ Цветан Василев и депутата Делян Пеевски цигарен холдинг си гарантираше по онова време позиции в разпространението на стоката, изтласквайки от сектора независимите играчи.

 

Последваха протести в Бургас срещу Lafka в началото на 2014 г. , но на кмета Димитър Николов не му пукаше, дори вкара със заместника си около 20 млн. лв. Бургаски пари в КТБ, банката финансираща начинанията на Пеевски ... Явно интересът клати феса, а по онова време ДСП бе част от управлението на страната, а Пеевски неин депутат ...

Въпреки че неформалният лидер на дребните търговци Николай Димитров заяви, че е притеснен, че ако "Лафка" се настани в Бургас над 500 дребни търговци ще фалират на кмета Димитър Николов не му пукаше ...

Дори Областният на Бургас върна за ново разглеждане поправките в Наредбата за преместваемите обекти на общината.

С Решение № 648/22.04.2014г. по административно дело № 286/2014г. състав на Бургаския административен съд отмени като незаконосъобразни разпоредбите на чл. 2, ал. 3, т. 2, изр. първо в частта "тютюневи изделия и дребно пакетирани стоки" и чл. 4, ал. 2, изр. първо в частта "обектите за търговия с обектите по чл. 2, ал. 3, т. 2" от Наредба за преместваемите обекти за търговски и други обслужващи дейност и елементи на градското обзавеждане на територията на гр. Бургас и прогласи нищожността на чл. 5, ал. 1, т. 5, б. "в" и чл. 7, ал. 1 - 7 от същата наредба.

 

Делото бе образувано по жалби на "Асоциация за защита на дребния и средния бизнес" - гр.Бургас и на "Крис-91" ООД - гр.Бургас против въпросните текстове. В мотивите на решението са изложени подробни съображение за основателността на жалбата и незаконосъобразността, респ. нищожността на оспорените текстове.

 

 

Лъч надежда бе решението на ВАС, което уж бе окончателно и не подлежеше на обжалване и сякаш проблемът бе разрешен. Магистратите постановиха, че "Лафка" няма право да продава накуп вестници, цигари и пакетирани изделия и ще се наложи търговците да избират какви стоки ще предпочетат - цигари и пакетирани стоки, или само вестници, но ...

 

В цял Бургас изникнаха Лафки, макар и с визия - различна от тези, превзели България. Бургаските лафки бяха сини и не носиха бранда "Lafka".

Първият павилион тип-"Лафка" отвори врати в Бургас през 2014 г.. Той беше струпан върху тротоара на ул. Републиканска“. Той заработи и продаваше цигари, вестници и пакетирани изделия. По проект, в следващите дни бяха отворени още 17 подобни преместваеми обекти.

 

Едва ли някой е забравил как през 2014 г. Лютви Местан и Бойко Борисов заедно сърбаха кафе в Кърджали, от което и на най-недосетливите електорални единици им стана ясно, без дори да гадаят по утайката в чашите на двамата лидери, че отношенията межу оглавяваните от тях партии са доста топли, колкото и хладно да прехвърчат нападки помежду им за пред медиите.

 

Това стана ясно и на бургазлии, където ГЕРБ обслужи ЛаФките на депесарската олигархия, ръководена от депутата от протурската партия Десепеевски .

 

Веригата за търговия на цигари и вестници „ЛаФка“, явяваща се дъщерна компания на „Бурлгартабак“, бе на път да унищожи дребния бизнес в Бургас и по този начин да лиши стотици павилионни търговци от препитание, но на ГЕРБ и Димитър Николов не им пукаше ...

На 22 април 2014 г с гласовете на съветниците от мнозинството на ГЕРБ дирижирано от Димитър Николов в ОбС- Бургас бяха приети поправки в Наредба за временните и преместваемите обекти, които премахваха ограничението търговец или фирма да имат само по един брой павилиони в морския град, както беше досега, което развързва ръцете на Пеевската „Лафка“, която вече имаше осем обекта в Бургас, да продължи експанзията си с поставянето на общо 48 будки и да монополизира местния пазар на тютюневи изделия, вестници и списания.

Герберските старейшини, които внесоха лобистка докладна записка се оправдаваха, че чрез нея се било давало възможност местните търговци да се развиват и сами да преценят дали да разширяват обектите си?! Друг аргумент, размахан от лидера на групата на ГЕРБ в ОбС и вносител на поправките Димитър Людиев, бе, че така щяло да се прекрати практиката чрез регистрирането на няколко фирми от един човек да се заобикаля забраната един търговец да притежава повече от един павилион.

По повод на тази герберастка наглост бургазлии коментираха в местните медии така :

Бургазлия

Никога няма да си купя от този див нерез Пеевски дори носна кърпичка! 05.02.2014 14:03 аптекар Честито на всички още една верига която души българският бизнес и пълни гушите на Олигарсите !! Това е съвременното робство

 

мамка МУ!

НИКОГА, ама НИКОГА (!) няма да си купя и дъвка от на Пеевски & Василев измисления псевдо-монополист лафка. Пожелавам на мафията спешен фалит. До бургасинфо: излагате се с тея платени репортажи.

 

Dimov

Вместо да създаваме бизнес на някой измислен герой ЛАФКА ама това е много смешно аз съм обиколил света и знам че това е пак в полза на някой......на Бургас не трябва ЛАФКА ние си ги имаме трябва ни политика в полза на хората,на бургазлии,такива глупо9сти нбякой да се облагодетелства на наш гръб благодаря събудете се и се вземете в ръце мислете за хората за гражданите на този град,за самия град.......

 

acc

Пеевски и КТБ успяха да купят и община Бургас, значи. А, честито на печелившите. Ще се създадат 50 работни места и ще се закрият стотици малки павилиончета. Браво.

През март 2016 г. премиерът Бойко Борисов заяви, че не знае Делян Пеевски някога да е стоял зад "Булгартабак"?!

"Не знам някога да е стоял" - така Борисов отговори на журналистически въпрос продължава ли депутатът от ДПС да стои зад "Булгартабак". Малко след това Пеевски обяви, че е продал 5-% си дял в цигарената фабрика. Купувач се оказа създадена в Дубай офшорна компания, която през 2014 г. бе посочена като собственик на лихтенщайнска офшорка, която купи 80% от "Булгартабак холдинг".

А ОНЗИ няКОЙ, за който не знаеше Борисов и неговите служители трупаха богатство заради подобни решения като това в ОбС - Бургас. 

Точно по това време бившият изпълнителен директор и прокурист на "Булгартабак холдинг" Иван Биларев, който в момента бе в борда на директорите на дъщерната компания на холдинга "Табак маркет" (Lafka) бе престижен собственик на най-новия луксозен хотелски, спа и винен комплекс в България.

Луксозният хотел Uva Nestum Wine&SPA се намира в непосредствена близост до Гоце Делчев по пътя за село Лещен. На площ от 5000 кв. метра се простират 24 стаи и 9 апартамента с възможност за настаняване до 100 гости и функционално обзаведена конферентна зала със 100 места с модерно техническо оборудване. Той се явява завършващия етап на цялостния спортно-рекреационен комплекс Uva Nestum, разположен на площ от 62 дка -https://clubz.bg/37484-shef_na_bulgartabak_i_lafka_veche_s_luksozen_hotelski_kompleks_snimki

Такова „светло“ бъдеще осигури кметът Димитър Николов и ГЕРБ на малкия бизнес в Бургас за сметка на бизнесимперията на Десепевски, но дойде време светлото бъдещеда потъмнее заради хазартните далавери на Васил Божков, които уж не били забелязани от финансовия министър, който е спряган за човек на един корпулентен ...

Българските граждани трябва да спрат да си купуват частни талончета, защото спирането на действията на частните лотарии ще се извърши в момента, в който Закона бъде публикуван в „Държавен вестник“. Очакваме това да се случи другата седмица и да се изземат всички талончета, от всички места, където се продават в момента, освен пунктовете на Българския спортен тотализатор (БСТ). Това заяви в кулоарите на парламента съюзникът на ГЕРБ Валери Симеонов, който коментира приетите днес промени в Закона за хазарта.

Значи ЛаФка трябва другата седмица да спре да продава талончета за търкане, фишове за залози и мониторите на които се излъчват тегленията трябва да изчезнат по закон ?! Ами сега ? 

Интересно дали ОбС-Бургас е разрешил на веригата "ЛаФка" да извършва подобна дейност и по силата на коя наредба "ЛаФка" може да дава кредити и да извършва разплащания ?! Да не би "ЛаФка" да са станали банка ?! Дали е законна тази дейност ?!

"Най-новият партньор на Кеш Кредит в предоставянето на услуга „Бърз кредит“ е веригата за импулсни стоки Lafka.

Предлагането на експресни потребителски кредити в размер от 200 до 2000 лв. в още 800 обекта в цялата страна, улеснява ежедневието на клиентите и прави достъпът до услугата още по-удобен.

Докато си купувате кафе, цигари или вестник , можете да поискате и Кеш Кредит.

Процедурата е бърза и максимално улеснена.

Единственото първоначално условие е да носите лична карта в себе си. В рамките на 1 минута, с помощта на високотехнологични четци, информацията от личната карта е изпратена до базата данни на Cash Credit и получавате обаждане от оператор за уточняване на параметрите по кредита. Сумата от Кеш Картата можете да се теглите от всеки банкомат или да заплащате на ПОС терминал без никакви такси!

В Lafka, можете да заплащате и месечните си вноски. При вноска по кредит над 500 лв. получавате подарък - сума по своята Кеш Карта, за покупка на момента" -https://cashcredit.bg/novini/kesh-kredit-samo-za-minuta-vyv-vsjaka-lafka?gclid=EAIaIQobChMIr5zx7tbB5wIVhcx3Ch0lJwcFEAAYBCAAEgKycfD_BwE

Ето как върви кервана с парите с подкрепата на кмет, доминиращо мнозинство от общински съветници на ГЕРБ и пълни едни джобове, но не и тези на общината и държавата ...

Проста история като за ОНЗИ КОЙТО Е ПРОСТ И СЕ РАЗБИРА С ПРОСТИТЕ ...

"Под лупа"

Редакцията на „Под лупа“ се извинява за евентуални пропуски и грешки. Засегнатите имат право на отговор.