В края на 2010 г. Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, публично известни като Братя Галеви, от парична гаранция в размер на 100 хил. лв. в подписка и дори им е върнал парите. Това разкрива стенограма от заседанието на правителството в сряда. Информацията била оповестена от министъра на правосъдието Диана Ковачева след края на заседанието.

През 2009 г. Братя Галеви бяха освободени срещу парична гаранция заради кандидатирането им на парламентарните избори.

Решението за освобождаването им срещу подписка било взето от Кюстендилския окръжен съд, като в Министерството на правосъдието нямали информация за това.

До този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хил. лв. за всеки от тях. Оказва се обаче, че през декември 2010 г. по искане на защитниците на Братя Галеви с определение Кюстендилският окръжен съд е изменил мярката за неотклонение от парична гаранция в подписка за всеки един от тях. Подписката е най-леката възможна мярка за неотклонение, обяснява министърът на правосъдието Диана Ковачева.

Тя уточнява, че 100-те хил. лв., за които се смяташе, че са налични като парична гаранция и могат да бъдат усвоени от държавата в резултат на отклоняването на братя Галеви, на практика са им върнати.

Към момента двамата са в нарушение на взетата мярка, защото са променили местоживеенето си, без да уведомят за това съда, обяснява още Диана Ковачева.

Юристи коментираха пред „Гласове“, че Братя Галеви имат забрана за напускане на страната и няма как да са го направили без знанието на властите, ако вече са извън България.

С решение от 3 май Върховният касационен съд окончателно отсъди, че Братя Галеви са виновни по обвинението за организиране и ръководене на престъпна група за изнудвания. Съдът осъди Ангел Христов на 4 г. лишаване от свобода, а Пламен Галев - на 5 г, като присъдата на ВКС не подлежи на обжалване. Впоследствие обаче се оказа, че Братя Галеви не могат да бъдат открити, за да започнат да изтърпяват наказанието си.

Гласове

 

 

Авторите на публикацията във в. „Тагесцайтунг“ повдигат реторичния въпрос: Дали Борисов щеше да остане на поста си, ако американската тайна служба ЦРУ се бе явила като главен свидетел за обвиненията срещу министър-председателя?

Статията продължава: Някогашният вътрешен министър (авторите бъркат поста на Борисов, който беше главен секретар на МВР) е търгувал нелегално с метамфетамини и правил мръсни сделки с петролния концерн „Лукойл“, пише бившият посланик Байърли през май 2006 и се позовава на разкрития на ЦРУ. Като шеф на полицията, той (Борисов, б.ред.) се е грижил за това, съпругата му необезпокоявано да се занимава с пране на пари. На всичкото отгоре имал връзки с мафията.

Един бивш шеф на отдел на ЦРУ потвърди за „Тагесцайтунг“, че СИМО и ЦРУ са всъщност едно и също. „СИМО е просто административно наименование за ЦРУ, което се използва във вътрешната комуникация и като такова не би трябвало да се използва в грамите.

 

Гласове