Tърсят вариант да вкарат „Газпром“ в България през Турция

Ilian Vassilev

 

Бях скептик, че ще приемат офертата на „Шениър“ главно защото решението им не е базирано на рационален и професионален избор, а на политическа целесъобразност. Искаха да представят решението си с тръбния газ като контратежест, за да оправдаят отказа от 7-те танкера. Предупредих, че търсят вариант да вкарат „Газпром“ през Турция. И ще го направят.

Защото не е рационален избор – първо, нямат професионалисти в екипите, за да оценят реално ситуацията. Ако Деница Златева и този енергоминистър, който не е сигурен когато говори за кубически метри и мегавати, са професионалистите, здраве им кажи.

Второ, чуйте – офертата за октомври е по-добра от тези, които са получили на търга и за това са избрали да доставят каргото през октомври. Нормалният човек ще предположи, че като е по-добра офертата от конкурентите, би трябвало това да е най-добрия репер, върху който да предположат избор на продавач, с който да си затворят проблема, защото през зимния сезон ще става още по-тежко. Но не, те предвиждат, че ноември ще имат по-добра оферта от бъдещ, възможен и неясен продавач. Но са готови да рискуват и то много.

Започна пунта марата с Азербайджан, докато зад кадър ще обсъждат вноса на руски газ през Турция. От турски фирми, да не си помислите друго…

Не дами и господа, от Азербайджан нови доставки може и да има, но ще бъдат пазарни, тоест не по-добри от доставките на „Шениър“. Пълна лъжа, че слотовете струват толкова скъпо, че променят съществено ценовата оферта. При 240 евро на МВТч, стойността на слот и пренос става направо незабележимо.

Да сте забелязали през тези 20 дни на власт, Радев да е звънял на Ердоган или Мицотакис за слот, защото е ясно, че Донев дори и да звънне, няма да му вдигнат? Не сте. Да сте чули да се търсят активно възможности да прекупят слот? Не сте.

Случи се това, което предвидих – за служебните всеки газ, различен от руския, е неконкурентен по дефолт.

Текстът е публикуван във фейсбук профила на автора, заглавието е на ДЕБАТИ.БГ

https://debati.bg/tarsyat-variant-da-vkarat-gazprom-v-balgaria-prez-turt...