You are here

WC ПРЕМИЕРЪТ И АВТОРСКИТЕ ПРАВА

След тоалетните, вицето в третия кабинет на Бойко Борисов, заряза демографската и икономическа политика, за която би трябвало да отговаря и се захвана с авторските права, за да спечели милиони за себе си и за бизнеса, който развива.

След като ЕК заплаши България със солената глоб от по 20 000 евро на ден, заради липсата на закон, който да урежда правата на авторите у нас, WC-премиерът реши да внесе свои поправки в закона, чрез дясната си ръка и ценен съветник Христиан Митев, който беше и един от основателите на НФСБ.

Момчето маскирано зад привидния си вид на зубрач, успя да прокара на първо четене, скандални поправки, които засягат именно ползвателите, при уреждането на сметките им с организациите, защитаващи авторите, продуцентите и изпълнителите у нас, с една единствена цел – да обслужи интересите на шефа си.

Причината – като собственик на ТВ СКАТ и кабелната мрежа, която държи цялото Черноморие, Валери Симеонов и сега плаща жълти стотинки за авторски права, без да изпраща отчети за приходите на медията през последните две години.

И още – в КРС са подадени няколко сигнала за укриване на абонати в кабелната мрежа, собственост на вицето. Всъщност, скандалът избухва доста по-рано – през 2016г., когато Валери Симеонов, подтикван отново от бизнесинтересите си, решава да си разчисти сметките с Полина Карастоянова. Маневра подготвена и подкрепена с конкретни обвинения – в прокарването на лобистки текстове в Закона за акцизите и данъчните складове и в готвеният тогава чисто нов закон за Авторското право. Вторият, създаден след дълги и кървави обсъждания на всички засегнати страни, беше спрян именно в Правна комисия, и то от вносителя на новите поправки – Христиан Митев. Идеята за това разчистване на сметките идва не от другаде, а от приятеля на Валери Симеонов – Кирил Икономов. Създател на съмнителна агенция, носеща гръмкото име Европейска агенция за защита на авторските и сродни права /ЕАЗИПА/.

И тук отново става дума за много пари, като в кацата с меда, редовно бърка и самият Валери Симеонов. Като отплата името на Кирил Икономов се спряга за поста Министър на културата, след като Патриотите влизат във властта. Самият Икономов пък е готвил законопроект, който да легитимира схемата му, като я изкарва на светло.

Но каква е предисторията?

ЕАЗИПА влиза на пазара с разпределението на суми от авторски права, като започва да събира пари от ползватели, абсолютно незаконно, вместо лицензираните дружества – Музикаутор, Профон и Филмаутор. Нелегитимността на организацията се потвърждава през 2011-та година, когато Министерство на културата отказва да даде регистрация на ЕАЗИПА, решение което малко по-късно е потвърдено и от ВАС. За това време агенцията събира стотици хиляди левове, които потъват незнайно къде, защото според отчетите на ЕАЗИПА представени пред МК е видно, че са разпределени жълти стотинки към правоносителите.

На този фон агенцията, маскирана зад европейски ценности и права, дължи 300 000 лева на НАП. И още. Приходите на агенцията за 2015г. са в размер на 36 155,97лв. Разходите обаче са в пъти повече – 202 118,60 лв. През 2016-та година цифрите стават още по-стряскащи. Без никакви доходи и без дейност на агенцията за заплати са дадени 148 000 лв. и още 23 000 лв. за осигуровки на осемте души персонал на агенцията, всеки от тях с месечна брутна заплата от 2500 лв. Заради всичко това ЕАЗИПА се разследва от Прокуратрата.

В опитът си да помогне за очистването на името на приятеля си Кирил Икономов, вицето му осигурява редовно ефирно време в предавания ТВ СКАТ. Първото от тях естествено предшества скандала избухнал с Полина Карастоянова е част от кампанията, която двамата подхващат срещу нея, за да си разчистят пътя и да стъпят на пазара при разпределението на авторски права в Балгария. В 1 час и 49 минути, ефирно време, Кирил Икономов, открито напада дружествата за колективно управление на правата на авторите, чрез открити лъжи за законовите норми и модела в Европа, с една единствена цел – да се заиграе чувствителната тема за монопол у нас. Именно Икономов отправя и първите обвинения за лобизъм срещу превърналата се в жервта на Валери Симеонов – Полина Карастоянова.

Тема подхваната малко по-късно от WC- премиерът, който повтаря същите обвинения, като говори за директно вкарани в закона лобистки текстове облагодетелстващи само две дружества за управление на права, без да знае, че всъщност въпросните текстове, са факт още с промените на ЗАПСП през 2011г и 2014г, когато Карастоянова изобщо не е била в парламента.

Година по-късно историята с лошите в страшния филм се повтаря отново – този път при внасянето на поправките в закона за авторско право, но този път от хората на Валери Симеонов.

И този път трибуната е ТВ СКАТ.

На 18.12. 2017г. журналистът Стоян Иванов след дълъг увод за лошите монополисти Музикаутор, Профон и Артистаутор, дава думата на честния творец Кирил Икономов. Този път Икономов в продължение на един час, обаче възхвалява готвените промени в закона, които трябва да бъдат приети набързо, за да избегнем финансовата гилотина от ЕК.

Интересът към пазара на авторските права на WC-премиера, не спира до там. Валери Симеонов и неговото протеже – зам.-министъра на културата Румен Димитров, избран от квотата на НФСБ, са сред ВИП гостите на юбилейният концерт на жената на Кирил Икономов – Мая Нешкова в НДК в края на 2017г. Дали готвените промени в закона на Валери Симеонов за авторското право, ще бъдат приети и на второ четене от депутатите обаче, остава под въпрос. Отпор на добре обмисленият лобистки акт дадоха редица български имена от музикалния брaнш, които застанаха с лицата си, за да се защитят. Упорито върви и слуха за готвени масирани протести на творците, които този път са решени да се борят до край.

Пресияна Павлова

http://afera.bg/wc-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%8...