WikiLeaks: Синята коалиция е отчаян брак по сметка

WikiLeaks: Синята коалиция е отчаян брак по сметкаСъздававането на Синята коалиция е „отчаян брак по сметка“, пише през 2009 г. в своя грама американският посланик в София Нанси Макълдауни. Грамата бе публикувана в сайта „Уикилийкс“ и цитирана от „bivol.bg“.

Според дипломата създаването на коалицията е позитивен акт, но няма да доведе до драматични изборни промени, нито ще реши проблемите, породени от интензивното съперничество между двете десни формации.

Макълдауни обяснява, че повечето спорове вдясно се завихрят около „поляризиращия характер“ на лидера на ДСБ Иван Костов. Тя предрича скандали и трудни моменти в новосформираното дясно политическо семейство.

Въпреки че споделят общи ценности, двете партии са „като олио и вода“, според думите на лидер от десницата, цитиран от посланика.

Бракът по сметка е израз на разбирането, че без тази коалиция класическата десница няма да премине изборната бариера за представителство в парламента. Затова се наложило „днес да преглътнем горчилката“ - коментирал Мартин Димитров, който е описан като добър контакт на посолството, поддържащ политиката на САЩ в парламента по темите за енергийната сигурност и затварянето на безмитните магазини.

На Димитров, който е уважаван икономист, му липсва чар, пише Макълдауни в кратка биографична бележка за синия лидер.

Премиерът Иван Костов извърши исторически реформи, за да постави България на пътя на пазарните демокрации и присъединяването към ЕС и НАТО. Но мъчителните икономически реформи, подозренията в корупция и диктаторският персонален стил на Костов, с прякор Командира, довеждат СДС до политическо поражение през 2001 година, пише в грамата.

Упадъкът на СДС продължава сред корупционни скандали и сблъсъци на его, кулминирали през 2004 година с напускането на Костов и неговите поддръжници, създали ДСБ. Характерът на Костов и страхът на лидерите на СДС, че той ще ги засенчи и ще превърне партията в „еднолично шоу“, са пречка за последващо обединение.

От друга страна, поддръжниците на Костов го виждат като истински спасител на демокрацията, единственият, имащ силата да удържи България в правилния път.

И Иван Костов, и Мартин Димитров са се консултирали с посланика в процеса на преговорите за създаване на Синята коалиция, става ясно от грамата, цитирана от bivol.bg.

Костов е поискал от Макълдауни да окаже натиск над СДС да приеме неговите условия, а СДС са питали докъде да стигнат в компромисите. Посланикът е разяснил в отделни срещи с лидерите на двете парти, че обединението е ключово за оцеляването на център-дясното и че страните трябва да вземат трудни решения за бъдещето.

Вътрешните борби в Синята коалиция обаче ще продължат, дори тя да влезе в парламента и да стане част от управляващо дясноцентристко мнозинство, което пък може да стане дестабилизиращ фактор, резюмира ситуацията Макълдауни.

Медиапул