Австрия реши, че България и Румъния не са дорасли за Шенген

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че страната му подкрепя присъединяването на Хърватия към Шенген, но България и Румъния "могат да се опасяват от австрийско вето".

"Ние ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенската зона, но ще бъдем критични към усилията на България и Румъния", каза канцлерът на пресконференция след среща с хърватския премиер Андрей Пленкович.

Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите минават през Турция, България, Румъния и Унгария:

„Изпитваме изключителен натиск от нелегалните мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична стана в ЕС.“

Сега дискутираме за разширяване на Шенгенското пространство, като същевременно виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна вътрешната гранична защита трябва да намалее. От наша гледна точка това няма да е възможно. Така не може да се случи разширяването на Шенгенското пространство, каза австрийският канцлер.

 
 

Сайтът на австрийското радио и телевизия ORF публикува тази вечер материал под заглавието "България и Румъния не са дорасли за Шенген". Публикацията отразява започналото днес посещение на австрийския канцлер в Хърватия и срещата с хърватския му колега Андрей Пленкович.

И ключова шведска партия се обяви против приемането на България в Шенген

"Шведските демократи" са против приемането на България в Шенген". Това се казва в писмен отговор до БНР от шведския евродепутат Чарли Веймерш от групата на европейските консерватори и реформисти.

Веймерш е от втората по представителност партия в шведския парламент, която подкрепя управляващата коалиция, без да е част от нея.

В отговора до БНР Веймерш заявява: "Според националния оперативен отдел на шведската полиция, чуждестранни банди обират възрастни хора, влизат с взлом по домовете, занимават се с трафик на хора, крадат гориво, фермерско оборудване и двигатели на лодки на стойност милиарди крони всяка година. Половината от тези обири са дело на чуждестранни организирани престъпни групи от други страни, в т.ч. България и Румъния. Ние ще продължим да се противопоставяме на присъединяването на двете страни към Шенген, докато тези групи продължават да бъдат огромен проблем".

https://offnews.bg/politika/avstria-reshi-che-balgaria-i-rumania-ne-sa-d...