Агентите на ДС във външно министерство ще бъдат освободени

Назначените в последните дни агенти на Държавна сигурност в Министерството на външните работи ще бъдат освободени, съобщи министър-председателят Кирил Петков. 

Премиерът за първи път потвърди публикациите, че бивши сътрудници на комунистическата тайна полиция са назначени в екипа на новата външна министърка Теодора Генчовска.

Новината за завръщането на сътрудници на Държавна сигурност (ДС) в дипломацията предизвика остри реакции в социалните мрежи и в парламента. Министерството на външните работи два пъти в последната седмица отказа да отговори на въпроси на Свободна Европа за тези назначения.

Публикации в различни медии твърдяха, че става дума за началника на кабинета на министърката Петьо Петев, който е разкрит като секретен сътрудник от Първо главно управление на ДС, както и за назначените за съветници Петър Воденски и Иван Петров, бивши сътрудници съответно на военното и на външното разузнавания.

Във вторник Клуб Z публикува снимка от вътрешния телефонен указател в министерството, където сред съветниците присъства и бившият директор на ДАНС Петко Сертов, който е бил редови офицер във Второ главно управление на ДС.

Премиерът Кирил Петков каза, че всеки министър има право да предлага своя екип, „но после в коалиционен формат обсъждаме и решаваме заедно дали нашите изисквания за тези хора съвпадат с тези предложения“.

„В случая няма да има компромис“, каза Петков и обясни, че въпросните имена „няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако са вече назначени“.

Какви са политическите реакции
В сряда сутринта в Народното събрание опозиционната ГЕРБ реагира с декларация от парламентарната трибуна. Бившият външен министър Даниел Митов каза, че „не приемаме и никога няма да приемем реабилитирането на комунистическия режим и неговата тайна полиция“.

Той коментира, че направените назначения са „целенасочена провокация срещу европейското бъдеще на страната“ и припомни, че през 2011 г. Народното събрание прие декларация за отзоваване на посланиците с принадлежност към тоталитарните тайни служби.

Още преди декларацията на ГЕРБ, председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов, от чиято квота е Генчовска, вече беше обявил позиция.

„Няма да има нито един съветник от Държавна сигурност в екипа на министъра на външните работи“, каза Йорданов.

Председателят на групата на „Демократична България“ Христо Ивановповтори позицията си, че е необходима лустрация в системата за сигурност и външните работи.

„Благодаря на нашите колеги от „Има такъв народ“ и на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и хора с досиета, които са обявени в медиите, няма да бъдат назначени или ще бъдат освободени, ако са вече назначени“, каза по-късно премиерът Кирил Петков.

https://kafeneto.wordpress.com/