Агресията на Путин удари икономиката на целия свят: подготвят се спешни мерки

https://telegraf.com.ua/jekonomika-i-finansy/2022-04-19/5702827-agresiya...

Всички страни ще усетят последствията от войната в Украйна

Нахлуването на Русия в Украйна засегна всички страни по света – Световната банка понижи прогнозата си за глобален икономически растеж от 4,1% на 3,2% за 2022 г. и вече планира антикризисни мерки в това отношение.

Това заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас , информира Bloomberg.

Според него прогнозата за глобален растеж е силно намалена за страните от Европа и Централна Азия, включително Украйна и Русия, което се отрази и на оценката на икономическия растеж по света.

Прочетете честно за войната в Украйна в нашия Telegram

За да не допуснат страните да затънат в криза и сериозно да обедняват, през следващите седмици искат да приемат пакет от антикризисни мерки за период от 15 месеца в размер на 170 милиарда долара.

Финансирането може да започне да се разпределя още през април 2022 г., докато през първите три месеца се планира да бъдат отпуснати около 50 милиарда долара.

Струва си да се отбележи, че ООН също дава мрачни прогнози - те изчислиха, че през 2022 г. в Украйна, поради военни действия и минирането на украйнски земи, няма да бъде възможно да се засеят около една трета от нивите, което може да причини продоволствена криза , тъй като Украйна, а и Русия продават храна на 36 страни по света.

Както съобщава "Телеграф" , по-рано в САЩ решиха да започнат да удушават военната индустрия на Русия .

Ембаргото върху руската енергия ще помогне за прекратяване на войната.

Когато Русия не е в състояние да доставя петрол и газ за Западна Европа, тя ще се сблъска със сериозни проблеми с финансирането, необходими за водене на война в Украйна.

Това мнение изрази Юрий Городниченко , икономист и един от авторите на доклада „Планът за възстановяване на Украйна“, в интервю за Meduza .

Според Городниченко, ако Русия не може да получава приходи от износа на петрол и газ, тя ще бъде в много трудно положение. Ще бъде трудно да продължите да водите война за продължителен период от време, ако няма ресурси за нейното финансиране.

„Така че смятам, че ако бъдат наложени санкции на руския енергиен сектор, това ще бъде важен фактор, който може да допринесе за края на тази война“, каза икономистът.

На въпрос дали е възможна пълна забрана на доставките на руски петрол и газ за Европа, Городниченко отговори: „Мисля, че с вероятност от 90% е възможно, ако видим нова Буча, нови зверства или използване на химическо оръжие, или нещо друго ужасно, така че ще бъде невъзможно да се оправдае защо искате да купувате енергия от Русия."

Струва си да се отбележи, че някои европейски служители продължават да настояват, че строгите санкции няма да имат желания ефект.

Така бившият главен икономист на Световната банка Пени Голдбърг смята , че санкциите могат да бъдат контрапродуктивни и да провокират още по-голяма агресия от страна на държавата, срещу която се въвеждат. Според Голдбърг войната трябва да бъде спряна не със санкции, а с дипломация.

Городниченко обяснява тази позиция в полза на европейските държави и припомня, че по-ранната дипломация не можеше да спре войната.

„Дипломатическите решения се обсъждаха отново и отново след началото на войната, но не проработиха... Така че решението е в плоскостта на търговските санкции, енергийното ембарго и така нататък“, добави икономистът.

Справка. Юрий Городниченко е родом от Украйна, завършил Киевско-Мохилянската академия. Сега авторитетен икономист, професор в Калифорнийския университет в Бъркли. Един от десетте най-цитирани икономически учени в света през последните десет години. Ръководител на доклада "План за възстановяване на Украйна".

Припомнете си, че по-рано украинският бизнесмен и общественик Валери Пекар говори за сценариите за бъдещето на Украйна -https://telegraf.com.ua/ukraina/2022-04-14/5702427-kakie-sanktsii-mogut-...

Превод : "Под лупа"