Ако Русия нахлуе в Украйна: САЩ пращат войски в България и други 8 страни по Източния фланг

Байдън е предупредил Владимир Путин за намеренията си

САЩ ще изпратят войски в Източна Европа при нахлуване на Русия в Украйна. Това е било обсъдено по време на онлайн срещата между Джо Байдън и Владимир Путин. Вашингтон не възнамерява да разполага армията си в самата Украйна при евентуално нашествие. Вместо това целта ще е да подсигури други страни в района.

Байдън отговори на въпроси на журналисти в Уилмингтън, Делауеър, където прекарва уикенда. Той бе попитан защо е решил да се откаже от идеята за разполагане на американски войски в Украйна в случай на „инвазия“ на Русия. „Тя никога не е била разглеждана. Готови ли сте да изпратите американски войски на война в Украйна, за да се бият срещу Русия на бойното поле?“, попита президентът.

В случай на „инвазия“ американски войски ще бъдат изпратени в страните от Букурещката деветка (B9), разположени на източния фланг на НАТО. Това са България, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия и Естония.

„Ще трябва да изпратим повече американски и натовски войски на източния фланг, в B9, във всички онези страни от НАТО, за които имаме свещено задължение да ги защитим от всяка атака на Русия“, каза Байдън.