Ако съм на мястото на премиера, незабавно ще освободя Бойко Рашков

Иво Инджев

Ако съм на мястото на премиера Стефан Янев, ще отстраня Бойко Рашков.

Това е моята кратка реплика във връзка с казаното от вътрешния министър в служебното правителство Бойко Рашков, че би отстранил водещите от едно предаване на БТВ заради въпроси, който са му задавали. https://offnews.bg/112/bojko-rashkov-ako-sam-sobstvenik-na-btv-shte-otstrania-vodeshtite-751762.html

Не става дума “само” за свободата на словото,нито за подкрепа към медия, в която не съм (домашен) любимец от близо 15 години насам. Пък и няма нужда да защитавам когото и да било в медиите, при положението, че в случая самата медия си защитава журналистите – за разлика от онова, което ми причини при аналогичен случай през октомври 2006 година., когато се солидаризира с властовия натиск срещу мен в качеството на водещ на предаването “В десетката”.

Говорим за още нещо: Рашков торпилира с едно изречение усилията на стотици хиляди българи, които подкрепиха протестния вот срещу всевластието на досегашното статукво, закотвило България на 112 място в класацията по медийна свобода по меродавната преценка на “Репортери без граница”.

Сред най-атакуваните аспекти на въпросното всевластие беше тъкмо системната му гавра с журналистите и тяхното право да задават въпроси.

Ето защо Рашков трябва незабавно да бъде освободен от поста. Все трябва да има и други лица, подходящи за министри в тази държава!