Алтернативи и анализи: Зад димна завеса от скрити договорености Вучич и Борисов изпълняват задачите на Балканския поток

 

Президентът Вучич победи Борисов, за да съобщи новината, че "Турски поток" е онлайн. Реалните количества природен газ, влизащи в Сърбия, са оскъдните 15 процента от плана, като покриват само нуждите на страната, но сръбският президент не се свени от публична демонстрация на чувствата си. Вучич изпрати множество послания - до Путин, че е усвоил правилно инвестираните от „Газпром“ 1,1 млрд. долара, след това до ЕС - че пренебрегва критиките им относно преговорите за присъединяване и накрая до Вашингтон - че Белград възнамерява да се придържа към титовската линия за балансиране между Запада, Русия и Китай. Руските медии бързо обявиха победа над САЩ и ЕС, малка компенсация за гибелта на Северен поток-2. Путин успя да внедри Турски поток.

Върховете на трансакционната дипломация на САЩ започват със странната продажба на 19,5% от дела на Роснефт, малко след като президентът Тръмп печели президентската надпревара през 2016 г., и завършват със също толкова причудливата сага около Турски поток, включваща вътрешните кръгове около президента Тръмп , Президент Путин, саудитското кралско семейство, турският президент, българският и сръбският министър-председатели. 

В ретроспекция, предупреждението на държавния секретар Майк Помпео от средата на юли 2020 г. към компании и доставчици на Турски поток да спрат дейности или да се изправят пред американски санкции, иззвъня кухо, тъй като на американските компании беше дадено достатъчно време да доставят жизненоважна част от оборудването - турбините за компресорни станции.

Ако Държавният департамент на САЩ възнамеряваше да блокира Турски поток, той можеше да забрани износа на компресорите, като ефективно блокира проекта. Вместо това турбините бяха доставени с американски знамена, изрисувани върху контейнерите, осигурявайки пропаганден коз, използван по-късно от премиера Борисов.

Неотдавнашното публично посищение на българския премиер в компресорната станция в Петрич, който няма нищо общо с Турски поток, вдъхновява схващанията, че той действа на основата на споразумение с висши американски служители.

Безкомпромисната линия на Тръмп срещу канцлера Меркел и СПГ-сделките с Полша, рязко контрастира с неговия снизходителен подход към Турски поток, който консолидира влиянието на Русия върху газовия пазар в Югоизточна Европа и монополния статус в Сърбия. Обяснението, че България и Сърбия се нареждат на ниско ниво в американския мащаб на интерес и внимание, е тривиално, когато става въпрос за тежък стратегически проект като Турски поток. Всеки напредък, който тя постигна, беше на радара на мозъчните тръстове в САЩ и в Държавния департамент, а случващото се в Турция, България и Сърбия не би могло да избегне вниманието на опитни американски дипломати и експерти. Логичното обяснение е, че има по-важни съображения от по-високите места.

Борисов не работи на свободна практика и оставя впечатлението, че действията му следват предварително договорен план. Изравняването на интересите не проследява геополитическите и националните модели на интереси. Царят в Кремъл и неговите партньори в САЩ, Саудитска Арабия и Югоизточна Европа са обвързани от общи бизнес цели и мотиви за монетизиране на властта, които биха могли да надхвърлят мандата им.

Неразделна част от димната завеса беше последователността на експулсирането на руски дипломати от София, срещната с нетипично мълчание и забавяне на реакциите в Москва.

В крайна сметка руското външно министерство отмъсти, но петата руска колона и българските русофили останаха странно мълчаливи. Президентът Путин трябваше да утеши лидера на движението с личен прием и награда - жертва в името на по-последователната игра - изпълнението на Турски поток. Във Вашингтон експулсирането на руски дипломати се тълкува като доказателство за лоялността на Борисов.

Борисов балансира асиметрично. Държавният търговец на газ „Булгаргаз“ не е купил кубичен метър природен газ директно от САЩ, но правителството е предплатило милиарди щатски долари за F-16 и е поръчало газови турбини от американски производител на стойност стотици милиони. 

Транзакционната дипломация изисква лично участие на най-високо ниво, което оправдава поканата на президента Тръмп както на сръбския, така и на българския лидер в Белия дом. Закулисните сделки изглеждат правдоподобно обяснение за приемането от страна на представителите на Белия дом на скандалния кандидат за главен прокурор Иван Гешев преди назначаването му, въпреки повтарящите се критики относно върховенството на закона в годишните доклади на Държавния департамент за България.

Разследванията на САЩ срещу небезизвестния олигарх, маскираният премиер Делян Пеевски, не дадоха осезаем резултат. 

Да се ​​върнем към новите политически скъпоценни камъни на Борисов, които представляват пряко предизвикателство към националните интереси на България и ЕС, както и външната политика на САЩ.

Класическата му комбинация от великолепно положение и невежество създадоха най-новия му шанс за продажби, твърдейки, че благодарение на Балканския поток България се превърна в „геостратегическа държава“ с много прагматични нюанси. За обикновените политици разпространението на глупости може да се счита за самоубийство. Все пак Борисов се противопоставя на конвенционалната мъдрост - той се обръща към масовата аудитория, казвайки, че трябва да се чувства горд, че е гражданин на „геостратегическа“ държава, въпреки 2 милиарда долара нови дългове.

Българският премиер продължава да набива мантрата за изключителното си представяне - там, където „останалите се провалиха“, при изграждане на Южен поток, т.е. правителството на Борисов-1, екипът на Борисов-3 успя.

Българският премиер не подаде оставка през лятото на 2020 г. главно поради незавършен бизнес и ангажименти. Реакцията на официалната руска медия беше показателна за този факт. Докато през зимата на 2013 г. това го тормозеше, през 2020 г. отразяването на Борисов от руските медии беше някъде между снизходително и предимно съчувствие, като понякога отбелязваше опасения относно закъсненията в „Турски поток“. Някои медии в Москва дори открито нападнаха президента Радев, който се смята за проруски президент.

Поради обещанията да се завърши завършването на Турски поток, Бойко Борисов може да си позволи да не подаде оставка, както беше в случая с „Южен поток“. Президентът Путин бе авансирал стотици милиони евро и искаше да бъдат изпълнени обещанията. Българският министър-председател винаги се е чувствал най-уязвим от интимните познания на Москва за тайните на голямата корупция в България, като е бил тайно и подбуждащ повечето от тях. 

През 2020 г. Борисов избра да похарчи стотици милиони, за да плати на своите преториански гвардейци, за да го предпазят от десетките хиляди протестиращи.

Докато фокусът на Вашингтон беше върху северния сегмент на щипковата стратегия срещу Украйна - Северен поток 2, където САЩ ефективно блокираха работата в останалите 160 км в продължение на месеци, въпреки съпротивата на най-мощното правителство на ЕС - Германия. Кремъл успя в южната част да изгради 'клещи' - Турски поток. 

Щитът на Тръмп и всеотдайните усилия на автократи Путин-Ердоган-Борисов-Вучич направиха санкциите на САЩ да изглеждат без значение - твърде малки и твърде късно. Въпреки че санкциите срещу Турски поток бяха включени в NDAA ( Законът за националната отбрана) за 2020 г., те бяха ограничени до офшорната част и корабите за полагане на тръби, в момент, когато тръбопроводът вече беше влязъл в Турция. Сега санкционният списък в ревизирания NDAA за 2021 г. включва сухопътните сегменти - отново, докато санкциите влязат в сила, земните сегменти ще бъдат почти завършени.

Въпреки това е преждевременно да се пуска шампанското в Москва, София или Белград. Факт е, че докато Тръмп е в Белия дом, няма да има пряко действие по санкциите, одобрени от Конгреса. Работите по компресорните станции в България и Сърбия може да не бъдат сертифицирани и тяхната експлоатация да не бъде застрахована в съответствие с това, което се случва с неговия близнак - Северен поток-2.

Надеждата на Газпром - норвежката компания DNV GL, част от групата Det Norske Veritas Group (Международно акредитирано дружество за регистратори и класификации със седалище в Hovik, Норвегия.), отказа да сертифицира последния етап от „Северен поток“ - 2 работи и изтегли. Процесът на сертифициране на компресорните станции в България и Сърбия ще продължи до 2021 г. Ще бъде интересно да се види как Газпром и сръбското и българското правителство заобикалят американските санкции.

Балкански-Турски поток е опорочен на концептуалния етап като проект, който гарантира монопол на Газпром на пазарите в България, Сърбия и Западните Балкани. Малък е шансът други компании членки на ЕС и НАТО, включително български и турски търговци на газ, да приемат да бъдат прекъснати на тези пазари.

Какво тогава?

Монополът на "Газекспорт"върху дългосрочния фиксиран капацитет в Турски поток ще трябва да бъде преразгледан и премахнат по-рано, отколкото по-късно, за да се позволи на конкурентите, включително азерски и втечнен природен газ, достъп до България и Сърбия.

Опцията с независимата междусистемна връзка Сърбия-България ще струва стотици милиони евро и години за завършване. През това време Газпром ще продължи да бъде единственият доставчик на природен газ. Най-малко четири компании са резервирали входни мощности в България, което им позволява да продават газ в Сърбия, ако имат достъп през Балканския поток.

Примиряването с пазарните реалности обаче ще бъде болезнен процес за Борисов и Булгартрансгаз, тъй като такова задължително освобождаване на капацитет може да застраши приходите и паричните потоци. Междувременно обслужването на дълга от 2 милиарда долара ще продължи да виси над България като дамоклов меч.

Après moi, le déluge( След мен и потоп ), премиерът Борисов изглежда повтаря френския крал Луи XV.

Илиян Василев

https://altanalyses.org/en/2021/01/04/alternatives-analyses-behind-a-smo...

Превод "Под лупа"