Американските президенти слизат от пиедестала си заради пандемията. Тук не е Америка

Мнозина анализатори вярват, че Тръмп загуби изборите от Байдън главно по вина на китайския вирус, както самият той го нарича ( и поне в това отношение съм съгласен с него ). Сега пък Байдън губи популярност по същата причина.

А с нашия президент как е в разгара на поредната вълна, довела до български световен рекорд по смъртност от китайския вирус? Ами както с руския президент Путин, който също е в категорията на световните лидери на държави, състезаващи се за това първо място – нищо му няма на рейтинга, в отлично здраве е. Радев се кани да спечели лесно изборите и дори му бабуват, че може постигне победа още на първи тур. 

Трудно, направо невъзможно е да се сравняваме по каквото и да било с Америка. Но с Русия сме си тандем ако не в живота, то в смърт(нос)та, “биз бизе” ( дупе и гащи на чист български), както казва по – старото поколение, възприело “мерси” на мястото на “благодаря”.

Ако е вярно твърдението му, че се е ваксинирал още миналото лято – и това не е грешка на езика по отношение на времето, когато още нямаше ваксини- Румен Радев дължи някои обяснения. Дали пък не искаше да каже “това лято” , когато на 19 октомври заяви в Перник : „Аз самият съм в безупречно здраве, но миналото лято се ваксинирах и не виках камери, защото не искам да правя спектакъл от това.”

Или Радев наистина се е ваксинирал с руската ваксина “Спутник V”, обявена триумфално от Путин като първата в света през август 2020 година, но по някаква причина е мълчал за това досега? Едва ли е защото е знаел преди британското разузнаване, че непризнатата от специалистите на ЕС руска ваксина се оказа създадена на базата на формулата на британската “Астра Зенека”, открадната от шпионите на Путин.

Но нека приемем щадящо, че Радев се е ваксинирал ТОВА, а не МИНАЛОТО лято, за да избегнем ( в негова полза ) заразяването на този текст с конска доза конспиративно подозрение за собствената му уж частично преболедувана русофилщина. Дори и в този случай виси следният въпрос: само заради едната скромност от нежелание да “прави спектакъл” ли той е пропуснал да даде знак, че е дал пример, като се е ваксинирал? Хайде да не е за пред камерите, но за пред колебаещите се- не трябваше ли да ги мотивира, да ги подкани да изоставят вредните си съмнения? 

Излиза, че сега, месеци по-късно, излиза пред публиката с новината със задна дата, когато ножът опря до кокъла. Прави го по принуда точно както онези, които единствено принудата застави да се наредят тази седмица на опашките на центровете за ваксиниране.

А принудата да НЕ съобщи за приноса си към увеличаването на ваксинираното население с един човек- ще си позволя да се усъмня- не е в скромността му. Логиката на подобно въздържане може да бъде обяснена само с  желанието му да не дразни голямото мнозинство българи, т.е. избирателите, които бойкотират ваксинирането. За да не бойкотират кандидатурата му.  

Дали това може да застраши изборния му успех? Както вече отбелязах, тук не е Америка. Друго сочат прогнозите на епидемиолозите след политолозите и социолозите. 

Американските президенти слизат от пиедестала си заради пандемията. Тук не е Америка – Иво Инджев / Ivo Indzhev

снимка: Фейсбук