Американският посланик: Фокусът ни е върху ендемичната корупция в България

Посланик Херо Мустафа. [Фейсбук/Посолство на САЩ]

от Krassen Nikolov | EURACTIV BULGARIA

https://euractiv.bg/section/%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%81%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d...

Фокусът на санкциите срещу Делян Пеевски и Васил Божков е корупцията. Това коментира американският посланик Херо Мустафа, която се срещна в сряда вечерта с български журналисти след решението на САЩ да наложат санкции върху два от най-богатите българи. На срещата бе и Пол Ахърн, който високопоставен служител в Министерството на финансите във Вашингтон и е участвал в проучването по българския казус

“Това не е политическо действие. Нямаше как да знаем, че ще има избори през юли, когато започнахме това разследване. Когато събрахме доказателствата, ние бяхме наясно, че трябва да действаме в момента, в който приключим с работата“, каза Ахърн.

САЩ няма да предоставят цялата информация на българската прокуратура, а властите в София на първо време ще имат достъп само до официалното съобщение.

Ахърн коментира, че при проучването на Божков и Пеевски са използвани всякакви източници на информация – отворени данни,  журналистически публикации, данни от чуждестранни партньори и информация от американските институции

Един от любопитните акценти бе, че американската посланичка е провела срещи с много влиятелни фигури в София, но не и с главния прокурор Иван Гешев, въпреки че посланието е насочено към борбата с корупцията. Херо Мустафа се е срещнала с посланици от съюзнически на САЩ държави, президента, правителствени служители, лидери на различнии партии, включително Бойко Борисов, както и активисти от гражданския сектор.

“Когато имаме корупция на всички тези нива, ние не сме тези, които ще донесем промяната. Това сте вие. Това зависи от вас като страна да се справите с това. Ние сме ваш партньор, приятел и съюзник“, каза Мустафа и подчерта, че корупцията в България е ендемична.

Оценката, че корупцията е присъща за средата в България, бе направена за първи път в доклад на Държавния департамент преди година.

В отговор на въпрос какъв сигнал САЩ отправят към българския политически елит, посланик Мустафа обясни: “Чуваме от всички колко е важна борбата с корупцията в България. Това не е насочено към някоя конкретна личност, партия или институция.  Корупцията е ендемична. В САЩ също има корупция. Никога не съм казвала, че ние сме перфектни, но посланието е, че никой не е над закона. Преследването на корупция е задача за всички партии. Ако народът казва, че иска България да има жизнена демокрация с разцъфтяваща икономика  и да е лидер в региона, това няма как да стане с корупция. Парите, които са намесени в този случай (с Божков и Пеевски), са значителни. Те идват от данъкоплатците. От вас. Посланието към всеки политик е да слуша народа. Да се направят всички наобходими реформа, за да може наистина да се преследва корупцията“.

Засега няма ясно оценка какви активи ще бъдат замразени в САЩ. Пол Ахърн няколко пъти отказа да отговори на въпроса колко време е отнело проучването преди американското правителство да вземе това решение.

 

Коментар "Под лупа" : Да погледнем нещата и от друг ъгъл и да размислим малко ...

"Кортежът на Бойко Борисов преди пет -шест минути влезе в резиденцията на американския посланик Херо Мустафа, където тя живее в Бояна, удостовериха моментално източници съгледвачи на АФЕРА на място.

 

Afera.bg -https://afera.bg/%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%bd%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b5%d0%bd%...

"Прекрасно точно го е написал Богомил Бонев по този повод:

Абе този „Магнитски“ леко кривоглед. Може ли да накажеш само даващите подкупи, а да не пипнеш приемащите.“

И сега да проследим съвсем накратко онова, което пишем още от преди години за СХЕМАТА, която реди мача.

Как така, драги ми американци, още от преди година Пеевски знаеше какво ще е „великото“ решение по Магнитски и започна да разпродава фирмите си, скри се от осветената сцена, и как така Доган също знаеше какво ще е решението и елегантно се „разграничи“, неслагайки Пеевски в листите на ДПС за парламентарните избори?!

Как така, точно когато и двамата знаеха какво ще е решението и се сетете откъде са го знаели!, изведнъж „десносектантите“ бяха активирани да хукнат към Росенец и като скачени съдове един на друг да си наливат изборно влияние с ДПС?! Благодарение на което „десносектантите“ на Христо Иванов изобщо влязоха в парламента.

Как така и защо ли днес по обяд Дани Митов и Христов Иванов и те са посетели Херо Мустафа? А след тях при Мустафа изприпка и Борисов?!

Какво прави Мустафа с „приемащите подкупи“, или само „даващите“ – на кучетата, а другите са наши „кучи синове“?!

https://afera.bg/%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%b2-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d1%86...