Американски разрушител премина през Тайванския пролив и вбеси Китай

EURACTIV.com with Reuters | translated by Антония Коцева

Американски военен кораб премина през чувствителния Тайвански пролив в четвъртък (5 януари). Американските военни определиха това като ​​рутинна дейност, но преминаването на разрушителя вбеси властите в Китай.

През последните години военни кораби на САЩ, а понякога и на съюзнически държави като Великобритания и Канада, преминаваха през пролива, навличайки си гнева на Китай, който претендира, че Тайван е негова територия, въпреки възраженията на тайванското демократично избрано правителство.

В изявление армията на Съединените щати заяви, че разрушителят с управляеми ракети Chung-Hoon от клас Arleigh Burke е преминал транзитно през пролива.

„Транзитът на Chung-Hoon през Тайванския пролив демонстрира ангажимента на Съединените щати за свободен и отворен Индо-Тихи океан. Военните на Съединените щати летят, плават и действат навсякъде, където международното право позволява.“, се казва в съобщението.

„Китай ще продължи да бъде в повишена бойна готовност и е готов да отговори на всички заплахи и провокации по всяко време и решително ще защитава своя национален суверенитет и териториална цялост“, отговори Пекин.

Говорител на Командването на Източния театър на Китайската народноосвободителна армия съобщи, че е организирало войски за наблюдение и охрана на транзита на кораба и „всички движения са били под контрол“.

Министерството на отбраната на Тайван каза, че корабът е плавал в северна посока през пролива, че неговите сили са наблюдавали преминаването му и не са забелязали нищо необичайно.

Тесният Тайвански пролив е чест източник на военно напрежение, откакто победеното правителство на Китайската република избяга в Тайван през 1949 г. след загубата на гражданска война с комунистите, които създадоха Китайската народна република.

Съединените щати нямат официални дипломатически отношения с Тайван, но са задължени по закон да предоставят на острова средствата, за да се защити.

Китай никога не е изключвал използването на сила, за да постави Тайван под свой контрол. Тайван обещава да се защитава, ако бъде нападнат, заявявайки, че претенциите на Пекин за суверенитет са невалидни, тъй като Китайската народна република никога не е управлявала острова.

Китайски военен самолет се приближи на 3 м до самолет на американските военновъздушни сили в оспорваното Южнокитайско море миналия месец и го принуди да предприеме маневри, за да избегне сблъсък в международното въздушно пространство.

Близката среща последва това, което Съединените щати нарекоха скорошна тенденция на все по-опасно поведение на китайските военни самолети.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...