Арестуваха дясната ръка на Давутоглу в Турция

Посланиците в Канада Тунджай Бабалъ и в Коста Рика Али Фъндък бяха уличени във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен

Днес е задържан Гюрджан Балък – ключова фигура във Външно министерство на Турция от времето на бившия премиер Ахмет Давутоглу, когато той беше външен министър, а Балък негов специален съветник.

Арестите и уволненията във всички възможни сектори в Турция продължават ударно, на прицел са служителите в Министерството на външните работи и вече двама посланици са задържани, предаде БГНЕС.

Посланиците на република Турция в Канада Тунджай Бабалъ и в Коста Рика Али Фъндък бяха уличени във връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, сочен за организатор на преврата от 15 юли, и вчера белезниците щракнаха и на техните ръце, съобщават медиите.

Арестуваният днес Гюрджан Балък организира през 2013 г. среща на Давутоглу с Фетхуллах Гюлен. Тогава външният министър е в Ню Йорк за срещата на върха на ООН. Балък по същото време е бил съветник и на предишния президент Абдуллах Гюл, като е съвместявал двете длъжности. Именно той седмица по-късно докладва на президента Гюл за осъществената среща на Давутоглу с Гюлен. Информацията за това е предизвикала на гнева на държавния глава – той не е бил уведомен предварително за уговорената среща в САЩ, а и научава цяла седмица след завръщането на Давутоглу. По същото време Реджеп Ердоган е премиер на Турция и след едно заседание коментира с Давутоглу безпокойството си от срещата с Гюлен и най-вече от организатора й, за когото се застъпва пред президента Гюл и Балък е назначен като чиновник във Външното министерство. След опита за преврат на 15 юли в страната започна операция по издирването и арестите на гюленисти с невиждани мащаби. Още на 26 юли четирима дипломати се простиха с ангажиментите си към Външното министерство, припомни БГНЕС.

faktor.bg