Арман Бабикян за Фрог: ДПС стои зад Орешарски

 

Не съм изненадан от решението на Пламен Орешарски да се кандидатира, ако приемем, че това е негово решение. Някой иска да съсредоточи тежестта на електората си зад едно и също номерче. Имам усещането, че ДПС ще съсредоточи електората си зад неговия номер, за да може по-удобно да преговаря за втори тур. Това коментира пред Фрог нюз политологът Арман Бабикян по повод заявката на бившия премиер да се впусне в битката за президент.

 

По повод кандидатурите на ген. Румен Радев и Красимир Каракачанов политологът коментира: „10 месеца в страната се насажда страх, страх, който доведе до изграждане на телени огради, махане на бурки. Правеха се страховити сценарии за това как няколко милиона бежанци като скакалци нападат южната ни граница. Тези образи бяха изпращани най-вече с помощта на управляващите. Те наториха почвата със страх и насърчиха българите да търсят силна ръка.

В разораните и наторени лехи на страха БСП насади генерала, който беше прекрасен отговор на търсенето на силна ръка. Появи се човек като Каракачанов със силна патриотична и националистична окраска. Изведнъж растенията в тези наторени от страх лехи се оказаха повече от едно”.

 

За кандидатурите на Митьо Пищова, Светльо Витков и т.н. има смисъл да говорим вкупом, като дежурния набор от кандидатури, които срещу определени дребни ангажименти биват номинирани за да разсейват вота на избирателите. За сметка на това много интересна е кандидатурата на Трайчо Трайков, тъй като той издържа натиска на ГЕРБ в рамките на министерския си мандат. Сега е поставен пред изпитанието да представлява РБ. Той дава заявката си да бъде опозиция на властта. Имаше приказки за процедурата по избора на Трайков, но при всичките кусури на избора му, номинацията му е много по-добър знак за демокрация, отколкото липсата на всякаква процедура както наблюдаваме при ГЕРБ. При партията на управляващите има директното спускане с парашут на кандидата. При такъв тип номинация няма и един грам демокрация. Когато една партия не демонстрира вътрешнопартийна демокрация, не може да очакваме, че в държавата ще прави друго.

http://frognews.bg/