Асен Василев: Повече не разчитаме на Газпром, абсолютно нелоялен партньор е

"Текат много сериозни преговори и с азерската страна, за да подсигурим пълните количества да тръгнат от май месец. Срещаме много добро разбиране от страна на Азербайджан, така че аз лично съм оптимист, че това може и да стане", каза още той.

Работи се да имаме достъп и до терминалите за втечнен газ в Турция, откъдето можем да получим около 17 млрд. кубически метра гориво, посочи министърът.

Най-вероятно ЕС няма да се постигне съгласие по новия пакет от санкции срещу Русия през този уикенд. България, Словакия, Унгария, Чехия и други страни имат притеснения по отношение на ембаргото на руския петрол. От самото начало позицията на България по отношение на петролното ембарго е ясна - ако има дерогация за част от страните, ние искаме да сме включени. Ако не, няма да подкрепим санкциите, категоричен е той.

"Едната причина е, че имаме голямо количество петрол, който идва от Русия, другата е , че има да се довършат допълнителни инсталации в Лукойл и Нефтохим, а и като знаете, в момента цената на руския петрол е доста по-евтина от Брент", каза Асен Василев.

Технологично Лукойл може веднага да започне да работи с различен от руския петрол, но това крие рискове от обгазяване и проблеми за околната среда.

В момента взимаме газ по южния газов корлидор. "Булгаргаз" имат договорени танкери до края на юли. оттам влиза общата покупка - ЕС и Щатите имат договорени 50 млрд. куб. метра.

Василев определи като глупост твърдението, че България няма посредници за петрола и затова иска отлагане на ембаргото. Заяви, че преговорите за доставки на природен газ се водят от "Булгаргаз", а не от частни фирми.

Асен Василев: Повече не разчитаме на Газпром, абсолютно нелоялен партньор е (frognews.bg)