Асошиейтед прес:Изборните измами спъват България за Шенген!

Асошиейтед прес:Изборните измами спъват България за Шенген!Докато у нас се готвим за балотаж и финален вот за президент на страната, зад граница отново заговориха за изборни измами.

Според Асошиейтед прес провелата се кампания за държавен глава отново ще се запомни с различни нередности, включително предполагаемо купуване на гласове.

Международни наблюдатели вече изразиха опасенията си за честността на изборите, а ако бъдат доказани изборни измами, това може да нанесе удар върху надеждите на България да стане член на Шенгенското безвизово пространство, оценява авторитетната агенция.

До момента ЕС отказва да приеме България заради ширещата се корупция, допълва Асошиейтед прес.

„Има опасения за широко разпространено купуване на гласове и манипулиране при преброяването на бюлетините“, съобщи екипът от наблюдатели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа преди началото на гласуването, допълва агенцията.

Организацията за борба с корупцията Трансперънси Интернешънъл прогнозира, че до 20 на сто от избирателите „в най-бедната държава членка на ЕС” могат да бъдат убедени да продадат гласа си, акцентира още Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва и, че евентуална победа на Плевнелиев на втория тур може да увеличи шансовете на дясноцентристкото правителство на малцинството на Бойко Борисов да продължи с болезнените икономически реформи в страната, където средната месечна заплата е 350 евро, а безработицата е 11,7%.

Анализът на агенцията идва в момент, когато премиерът Бойко Борисов заяви, че до края на годината трябва да бъде намерено решение за поетапното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство.

През март 2012 година се очаква страната ни да бъде приета със своите въздушни и морски граници, а през юли - и със сухопътните.

След заседанието Европейския съвет, което се проведе в Брюксел”, министър-председателят бе категоричен, че страната ни е изпълнила критериите още през юни и това е вписано в протокола от заседанието.

Борисов обясни, че причината за отлагането на приемането ни бил дебатът за икономическата криза в Европа. До декември обаче всички страни щели да дадат своето съгласие България и Румъния да влязат в Шенген.

Актуално.ком