Байганьовският “гений” с нов метод за купуване на гласове

Байганьовският “гений” с нов метод за купуване на гласове Няма правило или закон, който българският байганьовски „гений“ не е успял да намери начин да заобиколи. Така и българските партии, като една представителна извадка на обществото успяха да заобиколят изборния закон и отново да си напазаруват богато гласове от народа. Както технологиите се менят ежедневно, така и похватите в купуването на гласове се изменят преди всеки вот.

Най-новата техника е купувачът на подкрепа за партията да даде на купения гласоподавател предварително попълнена бюлетина с един печат. При влизането си в „тъмната стаичка“ гласоподавателят прави размяна с истинската. Отивайки при урната за гласуване, той дава фалшивата за печат и по този начин вотът вече е опорочен. Пари за продаден глас се дават след показване на действителната бюлетина.

Това е най-актуалната техника при изкупуването на гласове. Отминаха времената, при които се показваха снимки от мобилния телефон, правени в тъмната стаичка, както и приема на доверие, че си дал гласа си за платилата партия.

Днес обаче времената са трудни. Никой не вярва на никого. Затова партийте впрягат творческа мисъл и усилия да изобретяват все по-усъвършенствани методи, за да пазаруват народна любов, а и хората, които продават гласа си, вече не приемат плащане в натура. Всеки иска пари кеш.

Кой от кого печели по този начин, остава друг въпрос. Едно е ясно обаче. Докато хората, които продават гласа си, отиват в кръчмата и изпиват печалбата си, ставайки отново бедни, то на другите избори партиите без проблеми дават милиони за реклами, кампании и... купуване на гласове.

Изводът дали да продава гласа си всеки трябва да направи сам за себе си.

vratza.com