Байдън и Макрон обещаха единство за Украйна

EURACTIV.com и Ройтерс

Джо Байдън използва първото държавно посещение на Еманюел Макрон в своя мандат, за да демонстрира единство с френския президент по отношение на Украйна, да покаже готовност да говори с руския президент Владимир Путин и да смекчи европейския гняв, породен от американския закон срещу инфлацията.

Президентът на САЩ и първата дама Джил Байдън дадоха държавна вечеря в Белия дом, включваща музика от Джон Батист и шардоне от долината Напа, в чест на президента Макрон и съпругата му Брижит.

Но Украйна, която търпи най-голямата атака срещу европейска държава от 1945 г. насам, остава най-належащият проблем за лидерите, които обещаха да продължат стабилната подкрепа и да са зад Киев през тежките зимни месеци.

Досега Байдън се съпротивлява да разговаря с Путин от началото на инвазията през февруари, докато Макрон поддържа комуникационните линии отворени. Русия нарича войната „специална операция“.

„Позволете ми да подбирам думите си много внимателно“, каза Байдън на пресконференция с Макрон. „Готов съм да говоря с г-н Путин, ако наистина има интерес той да реши, че търси начин да сложи край на войната. Той все още не е направил това“, продължи той.

Макрон от своя страна каза, че ще продължи да разговаря с Путин, за да „се опита да предотврати ескалацията и да получи някои много конкретни резултати“, като например безопасността на ядрените централи.

Двамата лидери също потърсиха начини за облекчаване на някои икономически напрежения в разговорите в Овалния кабинет.

Байдън обеща на Макрон да направи промени в американското законодателство, прието от Конгреса на САЩ тази година, за които европейските нации се опасяват, че ще навредят на техните икономики.

Законопроектите, насочени към стимулиране на възобновяемата енергия в САЩ и производството на полупроводници, имат „проблеми“, които могат да бъдат решени, каза Байдън.

Макрон изрази опасенията на Франция и Европа, свързани със Закона за намаляване на инфлацията (IRA) на Байдън, нов законопроект за 430 милиарда долара, който предлага огромни субсидии за произведени в САЩ продукти и е насочен към справяне с климатичната криза и насърчаване на възобновяемата енергия.

На среща в сряда с американски законодатели Макрон каза, че законът е „супер агресивен“ към европейските компании, каза един участник пред „Ройтерс“, пожелал анонимност.

https://euractiv.bg/section/%d0%b3%d0%b5%d0%be%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d...