Байдън обеща военна помощ на Източна Европа, включително и на България

Американският президент разказа на Радев и формата Б-9 за разговора с Путин

 

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обеща, че страната му ще предостави допълнителна военна помощ на членовете на Северноатлантическия договор (НАТО) в Централна и Източна Европа на фона на опасенията за увеличения брой на руски войски близо до границата й с Украйна, предава БНР. 

Това е съобщил Аста Скайсгирите - съветник на литовския президент Гитанас Науседа, след проведения в четвъртък конферентен разговор на американския президент с държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от Източния фланг на НАТО.  

Скайсгирите каза пред репортери, че страните, които могат да разчитат на такава помощ, са Литва, Латвия, Естония, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България. "В тези страни са възможни допълнителни елементи за увереност и допълнителни военни способности“, добави той.

 

Часове по-рано, прессекретариатът на българския държавен глава съобщи, че президентът Румен Радев е участвал в конферентен разговор с президента на САЩ Джо Байдън и държавни глави и правителствени ръководители на европейските държави от формата Б-9,  Става дума за т.нар „Букурещка деветка“ , в която участват страните от Източния фланг на НАТО - България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Унгария и Чешката република.

Още преди два дни Белият дом обяви, че Байдън ще говори първо с президента на Украйна Владимир Зеленски, а после и  с лидерите на тези страни, за да ги информира "за призивите му към Владимир Путин и да изслуша тяхната гледна точка относно текущата ситуация със сигурността, както и да подчертае ангажимента на САЩ към трансатлантическата сигурност“.

Сега става ясно, че разговорът е проведен снощи. "Подходи за разрешаване на кризата в Украйна чрез деескалация на напрежението и стриктното изпълнение на Минските споразумения, както и укрепването на отбранителните способности на страните-членки на НАТО", бяха сред на акцентите на разговора, съобщават от прессекретарията на Радев.  Потвърдена бе готовността на Алианса да продължи да води диалог с Русия за постигането на мирно и устойчиво решение на кризата в Украйна, както и за своевременно гарантиране на сигурността на отделните държави-членки при ескалация на напрежението между Русия и Украйна, се посочва още в съобщението.

Байдън обеща военна помощ на Източна Европа, включително и на България | СЕГА (segabg.com)