Байдън удари по масата на Путин и Борисов се стресна

Иво Инджев

Както не веднъж се е случвало, властите  у нас потвърдиха сведенията, изтекли най-напред в доверена на управляващите “агенция”: имало е наистина акция на ДАНС срещу руски шпиони. Тази новина беше разпространена вчера най-напред от въпросната “агенция”, а днес се очакват подробности.

Днес “агенцията” триумфално се хвали, че Телеграфната агенция на съветския съюз (ТАСС) е потвърдила нейната – на българската “агенция” – новина. А как тази “агенция” е научила толкова ексклузивно държаната в тайна от всички други медии информация, явно няма значение за властовите агенти във виртуалния официоз. Те не се боят от загуба репутация защото знаят, че и без това нямат такава.

Руската реакция на новината от София отново е подигравателна спрямо България, както и при предишните случаи, свързани с руския шпионаж, за чиято дейност държавата тук чудодейно взе да проглежда от миналата година насам с наближаването на изборите. 

Константин Косачов, висш руски дипломат, отговарящ за международните въпроси в Горната камара на параламента, беше цитиран от Газета.ру да изразява презрителното мнение, че България е назначена от своите покровители в НАТО да бъде рупор на тезата за “руската заплаха”. https://www.gazeta.ru/politics/2021/03/19_a_13516742.shtml

Сенаторът не само заяви, че това е незавидна мисия за която и да било страна, отказваща се от своя суверенитет в угода на лъжливото разбиране на съюзническите задължения, но отиде и по-далеч в насмешката си. Косачов ехидно подметна, че му е “трудно да си представи” каква информация могат да събират руските дипломати в България. 

Смисълът на това ехидство е сред най-циничните руски тези по български адрес, според които за Русия няма тайни в България,  “пробита” отдавна и отвсякъде от руския шпионаж.  

Банално, но все така нахално Кремъл използва всяка възможност да напомня на жертвите си , че изнасилените не могат да бъдат девствени.

Показателна е и снимката на Ройтерс, с която руското издание избира да илюстрира темата: развявано българско знаме на фона на катедралата в София, наречена под натиска на Русия на руския светец, васал на Златната орда Александър Невски, канонизиран от Руската православна църква 300 години след смъртта му за заслуги в противопоставянето на западните християни. 

Като прехвърля упреците си от българските власти към НАТО  Москва потвърждава още веднъж, че не смята България за суверенна държава, макар да се опитва да я поучава по въпроса за съхраняването на своя суверенитет като натовски съюзник.

С други думи Москва ни съобщава, че строителят на руския газопровод в България не може да проявява инициатива в противопоставянето на руския шпионаж и го оневинява почти съчувствено, че му се налага да сътрудничи със Запада.

Истинският повод за тази московска позиция е поведението на самия Борисов. Той се пази от коментари във връзка с руския шпионаж сякаш той не се случва в поверената му държава, в която иначе се разпорежда лично за всичко, което му е важно. За пореден път Борисов се крие и позволява да бъде определян като американски слуга от Москва, за да се възползва предизборно от това за запушване на устите на опонентите, за които той е преди всичко васал на Путин, доказал готовността си да обслужва с настървение стратегическия му газов проект в България.

Ако беше “мъжкар”, за какъвто се представя пред разни лелки, Борисов трябваше да напусне удобното си мълчание и да поеме отговорността за неприятностите, които причинява на Кремъл. Обаче хитрецът намига съучастнически на Изток “не съм аз” и “стоически” понася унизителните московски шамари, а заедно с това се опитва да се докарва на Вашингтон, вбесен от предателството му в транзитното обслужването на Путин по трасето Москва – Белград.

Във Вашингтон обаче трябва да са много наивни да му повярват и да не разгадаят тази негова поредна подлост. Изявлението на сенаторите от двете водещи американски партии срещу корупцията и липсата на върховенство на закона в България (също посрещнато от Борисов с удобно премълчаване) показа, че американската наивност си е отишла заедно с путинолюбивия Тръмп от Белия дом.

Днес неговият стопанин най-после нарича Путин с истинската дума: убиец! Надскочи в това отношение Рейгън , който определи СССР като империя на злото и вдъхна увереност на силите в самия Съветски съюз и на западните съюзници в противопоставянето на тази империя.

Аналогията явно е стряскаща и за Борисов.  

Колаж : "Под лупа"