Байдън ядоса Турция за арменския геноцид

Президентът на САЩ Джо Байдън отбеляза 107-ата годишнина от началото на "арменския геноцид", като направи изявление в памет на 1,5 милиона арменци, "които са били депортирани, избити или изпратени на смърт в кампания на изтребление", предаде Асошиейтед прес. В изявлението не се споменава руската инвазия в Украйна, която Байдън също нарече геноцид.  

„Подновяваме обещанието си да останем бдителни срещу разрушителното влияние на омразата във всичките ѝ форми", каза Джо Байдън. „Ангажираме се да говорим открито и да спрем жестокостите, които оставят трайни белези по света", допълни той.

През 1915 г. османските власти арестуват арменски интелектуалци и обществени лидери в Константинопол, днешен Истанбул. В изявлението на Байдън се отбелязва, че това събитие на 24 април поставя началото на геноцида.

Изпълнявайки обещание от предизборната си кампания, Байдън използва термина ,,геноцид" за събитията от 1915 г. за първи път миналата година. Предишните администрации в Белия дом избягваха тази дума в продължение на десетилетия, за да не обидят членката на НАТО Турция, припомня АП.

Изявлението на Байдън не бе подминато от страна на Турция. В свое изявление Ердоган подчертава, че турци и арменци са съжителствали заедно от векове. 

В посланието си към турско-арменската общност, събрала се в Арменската патриаршия в Истанбул, за да почете османските арменци, загинали в „тежките условия" на Първата световна война, Реджеп Тайип Ердоган каза „Още веднъж си спомням с почит за починалите османски арменци и поднасям искрените си съболезнования на техните роднини."

Като повтори, че последните години на Османската империя, които съвпадат с войната, са "много болезнен период" за милиони османски граждани, той заяви, че е хуманитарен дълг да се разберат и споделят тези общи болки, без да се прави разлика на база религия, етнос или култура.

„За нас, които в продължение на векове сме споделяли радостта и скръбта си, е важно да излекуваме раните от миналото и да укрепим още повече социалните връзки", каза Ердоган и добави, че вместо да увеличаваме болката, "трябва да градим бъдещето заедно, като черпим вдъхновение от нашето дълбоко вкоренено единство, което датира от близо хиляда години".

Като се позова на продължаващите усилия за нормализиране на връзките между Турция и Армения, той похвали подкрепата на арменската общност в Турция за този процес.

„Очаквам от вас да дадете своя силен принос за използването на тази историческа възможност, възникнала след толкова много години, в името на трайния мир и стабилност в нашия регион", добави турският президент.

Той увери, че Турция „ще положи всички усилия, за да могат нашите арменски сънародници, които са оставили незаличими следи в нашия културен и социален живот през вековното ни съжителство по тези земи, да продължат живота си в мир, доверие и сигурност".  

Байдън ядоса Турция за арменския геноцид | Свят | Tribune.bg