БАРСЕЛОНСКАТА МИСКА, ЩАБА И ВАЛУТНИЯ БОРД

Grigor Lilov

 
 
Александрина Пейчева към мен „Не намирам разследване за една къща в Барселона на стената ви. Може ли да приложите линк?” Прилагам - не само един линк, но и друг. И разследвания, отвеждащи ни към историята на "обекта" още при социализма - през 1988 г. Когато там е стартирала кариерата на един от най-големите олигарси на България. И на една друга миска. И на "червените куфарчета" от зората на прехода - големите пари на България. И на сегашните й най-големи пари.
.
Пост
ЕДНА КЪЩА В БАРСЕЛОНА,
ЕДИН ЩАБ НА ПЕРАЧИ НА ПАРИ,
ЕДИН ВАЛУТЕН БОРД

 

.
Откъс от този пост:
--------------------------------------------
Къщата в Барселона попадна в моето полезрение отдавна.
Как? Чрез едни създавани у нас фирми от 2008-2009 г. насам и чрез една международна афера от 2012 г.
В тази връзка преди половин година – през ноември във връзка с едно спешно посещение на премиера ни в Мароко отново отбелязах, че тя, макар и представяна за плод на греховна връзка и китно любовно гнездо, всъщност е ЩАБ!
Защо?
Защото лицата от скандалната къща в Барселона Йордан Христов и жена му Силвия Николова са свързани с англичаните Майкъл Дорк и съпругата му Белинда Ланьон (Ланьои), родени в английския офшор Гърсни и Джърси, прехвърлили се на английския остров Сарк и нашумели в световните медии през 2012 г.
С какво са нашумели?
Тогава, през 2012 г. английските и американски спецслужби обискирват офиса на тяхната фирма и откриват подготвени за унищожаване купища документи на хиляди офшорни фирми. Сякаш по случайност, тогава започват и разни одисеи със собствеността на тази къща в Барселона, преминаваща набързо от едни в други и в трети и т.н. ръце.
През 2015 г. двамата – Майкъл и Белинда, са осъдени за участие в международна организация за пране на пари. В тази мрежа и съдебния процес изплува и България.
Разни спецслужби по света започват да нищят и тази къща.
--------------------------------------------
(край на цитата от поста)
ОСТАНАЛОТО, ПО-ИНТЕРЕСНО Е В ПОСТА.
И НАЙ-СКАНДАЛНОТО!
Най-скандалното не е за разни миски в барселонската къща, нито за разни перачи там!
То е във факта, че братовчед на Бойко Борисов с решение на Борда на БНБ върти чрез офшорка на Кайманите парите на Валутния борд на България!!!!!
И наред с цицането операциите по тях служат като прикритие на онова, което съм посочил за ЩАБА.
От поста ще разберете защо скандалът хем е международен, хем обаче е затиснат под сурдинка - кой и как с тези данни "побутва" в личната си "правилна посока" премиерът ни.
.
Пейчева, уж сте търсили, ама тези неща не сте ги намерили, не сте ги забелязали... Защо така?
Е, все някога може би щяхте да ги научите, когато и ако му дойде времето (например избори) и ако евентуално ЦЕНТЪРЪТ (и за него съм разказвал) реши да ги оповести по свои геополитически интереси чрез разни "смели" колеги-журналисти или още по-смели разследващи от Прокуратурата и Съда. И вероятно тогава пак такива като вас, Пейчева, нагло ще ме питат - ама вие защо не пишете за офшорката и Валутния борд, за такъв голям скандал?!
.
друг пост за онази "къщурка"

 

ФИРМА, КЪЩА В БАРСЕЛОНА, МОДЕЛКА-ГАДЖЕ...
А НАЙ ВЕЧЕ: ЩАБ! ЩАБ!
Как аз „преписах” от медиите и Прокуратурата себе си, понеже те преписаха мои сензационни разкрития със закъснение и то при зор-заман. А сега по-пълната история от мен: от премиерска щерка към политико-олигархичен конгломерат; от него - към друг олигарх, от него - към роднина олигарх-българин и руснак; от него - към прочута къща в Барселона-ЩАБ вместо любовно гнездо - от него към убит олигарх; от него - към края на социализма и любовно гнездо
.
Освен горния цитат давам още един цитат от този втори пост.
Избрах такъв, който да не е само за фирмата „Анторна”, а за шапката й, за ръководството й: олигархично-политическата група „Анторна”, от която е част. За тази група и досега няма никъде нито ред, нито думичка не се е чуло. А там се преплитат всякакви лица, вкл. и най-изненадващи. Жалко, уви, наистина жалко, че никой не пожела да ме препише и не иска и няма да иска и сега да изплагиатства от мен, че мисирките-герои и политиците, „разследващи” и говорещи нонстоп за онази барселонска миска на Борисов, ще си мълчат.
****една от изненадите в цитат:
___________________________________
„Дъщерята Мина на бившия премиер Иван Костов е била в „М.Л.Текс” заедно с Людмила Чаушева, която заедно с мъжа си държат доспатското акционерно дружество „Нитекс” АД, в което сериозно участие има „Мултигруп” чрез свои лица и „Сиела”. (Чаушев беше доскоро собственикът на Барселонската къща)”
_________________________________
Да напомня, че скандалът се разрази с огромна сила у нас и в чужбина едва тогава, когато аз разказах, че девойката там е и в ролята на прикритие, понеже къщата всъщност е централа на ЩАБ за поток от едни специфични стоки и многото пари покрай тях.
След моята публикация публично изтече запис (изрецетиран пред микрофоните от участниците, вкл и съдия Ченалова) за "любовно гнездо" на премиера в Барселона.
Защото едва когато се разбра, че няма лабаво за ЩАБ-а, се посипаха "големите разкрития" за любовна афера в Барселона и се спрягат и досега. Спрягат се, само и само да не се чуе за ЩАБА.
Факт е, че дори най-яростните противници на Борисов мълчат като заклани за Валутния борд, офшорката и брат,чеда, и ЩАБА, и прането.
Ясно е, че сме свидетели на театър, на постановка за зрители-електорат, в която се вдига юмрук, зове се бунт, нахлува се в президенството, размята се едно дете...
Но това не е истинска политическа битка, щом се мълчи и за Щаба, и за офшорката, и за роднината, и за парите на Валутния борд. Няма как един журналист като мен да го знае от толкова години, а политиците да не го знаят. Пък и всичките по-видни политици редовно ме четат (без Бойко Борисов, Румен Радев и Валери Симеонов)
.
Няма как да ви дам линк и към книгата ми „Политиците. Парите им. Мръсните им тайни”. (излязла 2013 г.)
Няма как да ви дам линк към още едно друго мое разследване, в което също фигурира този барселонски обект - тогава нямаше Интернет. Но Народната библиотека "Кирил и Методий" или Софийската градска (на пл. Славейков) или областните са ви под ръка. То е направено преди повече от четвърт век - преди 27 години и излезе като поредица във вестник "Труд" в самото начало на 1994 г.
Давам заглавието на поредицата и анонса, с който тя се откри:
---------------------------------------------------------
**** "Мултигруп" простря пипала на 4 континента.
В ИГРАТА ЗА МИЛИАРДИ НЯМА ПРАВИЛА
В нея (бел;: гангстерската война) заглъхна ехото от битката за банково-икономическо и политическо пространство у нас. Отговор на въпроса защо се води битката, кои са скритите трезори с многото пари и какво е мястото на "Мултигрупата" в нея и нейните интереси ще се опита да направи "Труд" в няколко поредни публикации.
Трагични злополуки, бизнес-афери и драматични политически промени както в България, така и в региони на хиляди километри оттук обвързват развитието на родния капитал със световната политика и икономика. Противоречията кой и как да закупува и продава страната, кой и как да вкарва чуждите капитали у нас, какви са връзките им с едни или други наши предприемачи раждат люти конфликти, разтърсващи страната.
------------------------------------------------------------
.
Факт е - още в най-самото начало на гнусния ни преход, аз с това разследване се озовах на онзи, толкова нашумял и скандален днес обект. Той е същият, в който са били запознати един момък-неуспешен борец и една несъстояла се актриса: олигархът Илия Павлов и Дарина Павлова чрез един виден „немски” – нашенски соцпродукт „бизнесмен”, (Зографски) който освен собственост в Барселона после у нас „придоби” Японския хотел в столицата, които пък после го „придобиха” олигарсите Маринела и Ветко Арабаджиеви и тепърва ще се „продава” и „придобива” до безкрай (както например националните ни телевизии).
Там, в онази Барселона е станала сгледата на бъдещата, но несъстояла се актриса и несъстоялия се борец - олигарх. Има дори снимки от голото парти в басейна, но сега не ми се рови по архивите ми, за да ги публикувам отново. Било е преди идването на демокрацията – през 1988 г.
За това разследване бях отличен с голямата първа награда за разследване (не е българска, с международен произход е), в чиято мотивировка е записано освен другото и това - "направено с опасност за живота". Истина е - само моят професионализъм и може би доза късмет ми помагаха. Скулпторът, който беше направил отличието, което ми се се връчи с дипломата, сякаш беше пророкувал – рано или късно перото ще счупи, ще разреже, ще победи меча.
.
Какво се оказа? От 1994 г. аз пиша, разследвам, поемам дори рискове за живота си.
Накрая, след четвърт век вече не може да се мълчи и разни мисирки и борци за справедливост от немай-къде подхващат темата, ама за някаква „миска”, т.е. така, че да укрият най-страшното, най-скандалното в нея.
И после такива вас, Пейчева, започват да лъжат - ама вие не пишете за барселонската къща с надежда, че ще ме компрометират.
Пейчева, такива като вас не само са нечетящи, но и неграмотни в обществения смисъл на думата и най-лошото - лишени от какъвто и да е морал хора, ако не са тролове (онези поне си заработват прехраната).
.
Лъжците като вас блокирам (ругаещите ме и защищаващи убежденията си не ги блокирам и това се вижда). Но вас няма да ви блокирам.
Защото вашата храчка (и същата такава на други пердета като вас или тролове) ми позволи да върна лентата на разследванията и да я прожектирам отново пред хилядите и хиляди читатели тук. Отново, защото част от тях не са чели нито тези постове в профила ми, нито онези разследвания, нито книгите ми, нито вестниците (може тогава и да не са били родени или да са били дечица) и не знаят истината освен онзи жалки частици, които им поднасят мисирките от медиите и самопроизвелите се, самоназовали се борци за справедливост.
.
Или както се казва в Библията „ще познаете истината и тя ще ви (ще ни) направи свободни”. Ще допълня: но само ако има хора, които да я търсят и хора, които да желаят да я докоснат и оценят.
 
Фейсбук