Бащата на министър Добрев пуска завод за 2 млн. лeва

Хасковският сайт Новинар Юг публикува една интересна информация, която ако се анализира внимателно ще покаже практики присъщи на времената на управление на „мразената“ от началника на министър Делян Добрев тройна коалиция.

DD BB

А кой му е началник също знаете-това е премиерът Борисов ...

И така ще ви предложа да се насладите на новината, а после ще я разнищим внимателно.

Александър Добрев, баща на министъра на икономиката Делян Добрев, пуска завод за 2 млн. лв. Това потвърди вчера бившият шеф на ВиК-Хасково, като уточни, че мощностите за производство на дървени пелети вече са разположени в село Буково.

Al_Dobrev-289x300снимка : Новинар Юг- Александър Добрев

Парите са осигурени изцяло от банкови кредити. Заводът ще произвежда дървени пелети, основно за износ в Италия и Гърция. Българският пазар обаче също се развива бързо и тук ще реализираме определени количества”, обясни Добрев-старши. Очакванията му са първите количества пелети да бъат произведени в началото на февруари.

Бизнесменът взел под наем пустеещата 4-етажна сграда на бившия военен завод в маданското село и 7 дка площадка около нея за срок от 10 г. Месечният наем, който ще плаща, е 500 евро. Сумата е посочена в договора , сключен през март 2012-а между “Механичен завод” АД, Мадан, чийто филиал е базата в Буково, и фирмата на бащата на министъра – “Визьор” ООД-Хасково. Цехът, в който са се правили автомобилни газови бутилки, е затворил преди двайсетина години. Добрев вече е наел 20 работници.

BUKOVO

Хасковлията бил готов да кандидаства по мярка 123 по програмата за развитие на селските райони за 200 000 евро, както и за работна ръка, но се отказал заради поста на сина си. Той е обсъждал с министъра идеята си за завода, Делян го посъветвал, че идеята е добра.

Реших да се занимавам с производството на пелети, защото от 6-7 г. се отоплявам на тях. Аз съм един от първите клиенти на хасковската фирма “Ерато”. Отоплението с пелети се поддава на автоматизация. Има начини с мобилен телефон да се зададе кога да се запали печката”, разказа Добрев-старши, който все по-често ще е в завода си в родопското село.“

Както се казва манджата може и да е изстинала, но е вкусна ... Има дъх на нещо леко кисело, а може би и гнило ...

VIZOR

Нека да направим прост анализ на изнесената информация.

 

  1. Няма лошо да се откриват нови работни места и да се строят нови фабрики и заводи
  2. Няма лошо и да се изнася продукция в чужбина и да се печели
  3. Всеки иска да работи и да печели, но не на всеки дават 2 милиона кредит банките, освен ако синът му не е министър и то на много важно министерство, което ръководи икономиката, енергетиката и търговията ...
  4. Интересно ни е да знам, а предполагам и на вас, какво имущество за сумата около 4 млн.лева е ипотекирал г-н Добрев- старши и откъде го има в такива размери, при условие, че е издържал сина си да учи поне 4 години в САЩ, а това не е евтино и ако е имал нещо то вероятно е похарчено в по-голямата си част ...
  5. Едно кратко ровене из нета показва, че г-н Александър Добрев е бил управител на ВиК ЕООД Хасково по времето на г-н Сакскобургготски, а сина му пък е бил в дирекция на Областна управа Хасково, но там заплатите едва ли са били повече от 1500-2000 лева месечно ...
  6. Добрев-старши има 2 фирми : ЕТ „АЛДО“ и „Визьор“ ООД, където кипи такава усилна работа, че през 2009 г. е осигурявал само 1 човек, най-вероятно себе си ...
  7. През 2009 г. Делян Добрев е мажоритарен кандидат-депутат на ГЕРБ в Хасково в парламентарните избори, а по-късно е зам.-министър на МИЕТ.
  8. АД с което сключва договор за наем г-н Добрев-старши е обвързано с ВМЗ Сопот, което е пряко подчинено на министър Добрев ( има ли, или не конфликт на интереси -да му мисли държавата Герберландия)... "Механичен завод" АД - гр. Мадан, ул. "Обединение" 34, тел. 0308/2 30 89, 0308/2 30 93.

Предмет на дейност: Произвежда детайли от черни и цветни метали за нуждите на ВМЗ ЕАД - гр. Сопот, както и следните възли от автомобилна газова уредба (АГУ-1): електромагнитен вентил за газ, електромагнитен вентил за бензин, нивопоказател и резервни части за тези възли. В с. Буково е разположена база за монтаж и ремонт на АГУ. От 1 януари 2000 г. заводът е собственост на работническо-мениджърско дружество "Механичен завод" АД - гр. Мадан. Структура на капитала: РМД - 100%.

Firmata

Оказва се, че бранша, в който ще развива дейност шуробаджанашката вероятно единица е в сферата на ВЕИ и пак свързва баща и син в някакъв своеобразен конфликт на интереси свързан с разрешителни, програми, финансиране по европроекти и т.н.

TIKVAколаж: Владимир Дойчинов

Производството на пелети и брикети от дърво е индустрия, която попада в енергийния сектор като източник на топлина и производство на електроенергия. Дървените пелети са част от семейството на Възобновяемите Енергийни Източници (ВЕИ) и по точно горива от биомаса.

Производството на пелети е обещаващ бизнес. Пазарът е с постоянен ръст в Европа. Всички индикатори показват стабилен ръст като търсенето е по-голямо от предлагането. Основни фактори за успех на проекта е географското разположение на предприятието спрямо суровината, както и организирането на перфектна логистика, научаваме от сайта enprom.bg.

Иначе казано нещата са си за малко съмнение и за повече внимание на компетентните органи и институции, но как беше поговорката, че гарван, гарвану око не вади ...

Екип „Под лупа“

П.П. Редакцията на "Под лупа" се извинява за допуснати неточности и грешки. Засегнатите имат право на отговор.