Бедните в САЩ стават все по-бедни, а богатите - все по-богати

Компютрите и роботите вече поемат много задачи, заменяйки работата някои ниско- и средноквалифицирани работници

Снимка: Архив Ройтерс

 

 

Работническата класа на САЩ все повече остава назад, коментира Bloomberg.

Неравенството между бедните и богатите – разликата в годишните доходи между домакинствата сред най-заможните 20% и най-бедните 20%, се е увеличило с 29 200 долара до 189 600 долара между 2010 и 2015 г., сочат изчисления на Bloomberg, базирани на данни на Бюрото за преброяване на населението в САЩ.

Компютрите и роботите вече поемат много задачи, заменяйки някои работници, докато в същото време повишават производителността на специализираните служители, с което пропастта се увеличава.

„Технологичните развития все повече заменят ниско- и средноквалифицираните позиции, като същевременно допълват висококвалифицираните работни места“, казва Чад Спарбър, доцент и декан на факултета по икономика в Colgate University.

Очаква се промените да продължат. Около 38% от работните места в САЩ може да се окажат във висок риск от автоматизация до няколко години, според проучване на PricewaterhouseCoopers. Най-изложените на този риск индустрии включват търговията на дребно и едро, транспортирането и складирането, производството, като по-малко образованите служители са изправени пред най-големите предизвикателства.

Използването на служители на временен договор или на непълно работно време от компаниите с цел намаляване на разходите може да увеличава допълнително неравенството, тъй като ръстът на заплатите не успява да се движи толкова бързо, колкото нарастващите разходи за жилище и основни нужни. С увеличаването на неравенството трудностите също нарастват за най-бедните 20%. Финансово достъпните жилища, например, не достигат в цялата страна, което принуждава служителите да търсят подслон на по-далечни места от работата им и да търпят по-дълго и по-скъпо придвижване до там. Разходите за наеми също се увеличават в цялата страна с 3,9% през март спрямо миналата година, показва статистиката на министерството на труда на САЩ.

Високотехнологичните хъбове са сред петте метрополитни статистически района, където пропастта между домакинствата с най-високи и най-ниски доходи се разширява най-много: два от тях са в Калифорния – Сан Франциско и Сан Хосе, а другите са Остин и Сиатъл.

Според изчисления на Bloomberg неравенството между супербогатите (топ 5-те процента) и средната класа (средните 20%) е нараснало с 58 800 долара. Пропастта обаче нараства и в самата средна класа, като разликата в доходите между по-долната и по-горната среда класа се е увеличила с 9 хил. долара.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова