Безработните дължат осигуровки, данъци, такси, но на тях никой не им дължи нищо ?!

Едва една трета от регистрираните в бюрата по труда в България безработни получават обезщетение за това, че са останали без работа

Масова е практиката безработни да не получават помощи от Бойковината ни ...

486155_561225053907439_577824470_nколаж: Фейсбук

Крайно време е това непукистко управление да си ходи щом се подиграва на най-засегнатите хора.

Само една трета от регистрираните в бюрата по труда в България безработни получават обезщетение за това, че са останали без работа. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт (НОИ).

Според данни, които са за 2012 година, като безработни са регистрирани 361 898 души. От тях само 118 880 получават обезщетение от НОИ.

Останалите не вземат пари, защото не отговарят на изискванията на закона да са се осигурявали срещу риска да останат без работа най-малко 9 от последните 15 месеца преди да бъдат съкратени.

В повечето случаи става въпрос за хора, които са дълготрайно безработни. Според данните на Националния статистически институт такива са близо 60% от хората без препитание, като делът им се увеличава всяко тримесечие.

Статистиката на НОИ показва, че всеки трети (40 792 души) с право на обезщетение получава минимално обезщетение - 150 лева на месец. Или по около 7 лева на ден, но за 22 дни месечно ...Това означава, че работодателите не са осигурявали тези хора дори върху минималната заплата. На всеки са известни хватките за 4 часов работен ден ...

Само 4832 души са получавали прилично обезщетение - между 700 и 1200 лв. Размерът на помощта е 60% от официалната заплата за последните 24 месеца преди съкращението. Максималният срок за получаване на обезщетение за безработица е 12 месеца. Това право имат само хората, които са с поне 25 години осигурителен стаж.

Най-големи обезщетения получават безработните мъже в София - средно по 412 лв. на човек на месец. Причината за това са по-високите заплати в столицата. На обратния полюс са жените във Видин, които масово вземат по едва 190 лв.

Данните показват още, че най-голямата част от безработните с право на обезщетение са в предпенсионна възраст. Въпреки огромния дял на младежката безработица в България най-малко са младежите до 19 г., които получават обезщетение - едва 616 души.

Спрямо октомври 2011 г. обаче броят им се увеличил 8 пъти, показват данните на НОИ.

Всичко това е гарантирано от ГЕРБ-глад, безработица и управленска безхаберност ...

Екип „Под лупа“ по материали от в.“Труд“