Бизнесът иска компенсации от 75 % цената на тока за бита и борсовия

Нинова съобщи, че до дни ще има конкретен механизъм за компенсация на бизнеса заради мораториума

Корнелия Нинова се обясни, че е за мораториум на цената на тока, но с него трябвало да има и компенсации за фирмите, за електроразпределителните дружества, ЕСО, ВиК и тези, които в резултат на мораториума ще натрупат загуби.

Тя обяви, че очаква това да стане още за декември, а до дни може да се обявят и компенсаторните механизми.

Министърът обясни още, че краткосрочни мерки като 60:40 и 80:20 ще продължат и след 1 януари, тъй като са до декември, както и  съвместното подготвяне на идеи във връзка с приемането на бюджета за следващата година.

Работодателите настояха за 75 % компенсации от разликата между цената на тока за бита и борсовата.

„Ако не вземем мерки, много фирми ще фалират, бързи резултати трябват“, обясни Нинова.

Васил Велев от своя страна каза, че цената на тока на пазара ден за утре е 669 лева и 61 стотинки като подобни ще са цените и през януари.

„ЕК е предоставила въпроса със спасяване на давещите се. Цените в САЩ са под 50 долара, като в Турция и Русия. Нашите конкуренти са с цени, които са с 4- 5 пъти по-ниски от актуалните за България днес“, уточни председателят на АИКБ.

Работодателите са предложили да има долен праг на помощта - 150 лв., но според тях не трябва да има таван, защото цените са непредсказуеми.

„Не знаем тези 700 лв. дали са таван или втори етаж на небостъргач. Фючърсите за януари във Франция са за тази цена, но в евро", обяви Велев. Изчисли, че само за месец при тези цени АЕЦ "Козлодуй" ще спечели 600 млн. лв., а до края на март - над 2.5 млрд. лв.

Тъкмо от свръхпечалбата на производителите на енергия е идеята да се компенсират засегнатите - каквато бе практиката и при вече раздадените помощи за октомври и ноември.

Председателят на АИКБ посочи още, че са предложили да се възстанови работата на Националния икономически съвет.  

Бизнесът иска компенсации от 75 % цената на тока за бита и борсовия | Парите | Tribune.bg