Битката между Цивилизацията и Злото продължава

Jordan Trenkov

 

Дойде истинското лято. Битката между Цивилизацията и Злото продължава на всички фронтове по света и у нас.

Ето моя анализ на случилото се през последната седмица на юни:

1. Във вторник премиерът в оставка Петков прояви нечувана смелост и обяви изгонването на 70 руски дипломати и служители заради дейност „несъвместима с Виенската конвенция за дипломатическите отношения и заплашваща националната сигурност“.

Между експулсираните са пълномощният министър Воскресенски (истинска фамилия Гонюков), генералните консули във Варна и Русе Климанов и Громов и директорът на културно-информационния център в София Макушин. Закрива се консулството в Русе.

Числеността на сегашната мисия от около 150 души се намалява до 23 дипломата и 25 административно-технически служители, за да се отговори на чл. 11 от Виенската конвенция, отнасящ се до реципрочността в задграничните представителства на България и Русия. Заедно със семействата си тези, които трябва да напуснат страната до 3 юли, са 200 човека. Припомням, че България експулсира в началото на годината други 13 дипломати и служители на руското посолство.

Това е невиждано по мащаби основно прочистване на агенти в нашата русофилска страна, а и своеобразен рекорд в световната история. У нас след 1945 г. чекистите се смятат за братушки и като правило никой не ги закача, въпреки редовните доклади на службите и тяхната открита намеса във вътрешните ни работи.

Затова петата колона от медии и институции до партийни лидери и президент, както и посланичката Митрофанова и говорителката на руското външно Захарова пощръкляха. И защо се дървят, нали те първи ни обявиха за неприятелска страна, спряха ни природния газ и почнаха да ни събират парите уж доброволно за техните безумства в Украйна. А на техните заплахи и шантаж, че не знам какво ще ни се случи без тяхното посолство, отговорът е „Иди на хUи“.

България е без дипломатически отношения с Русия и СССР на 3 пъти в периодите 1886-94 (след избора на цар Фердинанд), 1915-34 (след като нападат Варна и после болшевиките заграбват властта) и 1944-45 (след като ни окупират, без да сме воювали с тях). И сме оцелели!

Освен с класическите форми на военен, научен и промишлен шпионаж руските агенти се занимават активно с подривна дейност, убийства, дезинформация, всяване на раздори в обществото, подкрепа за различни екстремистки партии и сдружения, киберпрестъпления.

Служат си със директни подкупи, комисионни по линия на енергетиката и различни компромати. Работят с вече създадени или създават нови лидери на обществено влияние чрез телевизии, радиостанции, вестници и интернет. Финансират и насъскват едни спрямо други крайнолеви и крайнодесни партии, движения и НПО-та, социолози, икономисти, политолози и историци.

Публична тайна е, че посолството в София е координационен център на подривна дейност за Балканския полуостров, особено по националистическата линия Сев. Македония-България.

Малко история за масово експулсиране на руско-съветски агенти през последните десетилетия. Зрелищно изгонване на 55 съветски дипломати стана през 1986 г. по времето на Рейгън. След това в 2001 г. по времето на Буш-младши бяха изгонени 50 руски дипломати след залавянето на внедрения в ФБР дългогодишен руски агент Хансен.

Отърваването на западните страни от резидентите на кремълската пета колония се активизира особено в 2018 г. след химическите атаки във Великобритания (случая Сергей Скрипал). Тогава от 25 страни бяха изгонени около 150 човека. А у нас Борисов и Радев отказаха, тъй като нямало доказателства за отравянето, след което издигнаха в София подарената от руското посолство новогодишна елха и започнаха спешно строителството на руско-турската тръба на Путин.

През 2021 г. Чехия експулсира 63 човека с обвинения за взривяване на оръжейни цехове. Разкритията за опита за убийство на българския търговец на оръжия Гебрев от агенти на ГРУ също останаха без реакция.

След нахлуването в Украйна на 24 февруари по света вече са изгонени над 400 руски дипломати и служители, сред които от Полша, Германия Франция по над 40 човека, от Италия и Словения по 30-40, от Гърция, Хърватска, Белгия, Испания по 20-30, останалите страни с до 20 човека.

Десетки руски представители напуснаха световни и европейски организации. ЕС изгони 19 руснаци от Брюксел, а НАТО ги сведе до няколко човека и Москва закри представителството си. Е време беше и ние да действаме и покажем, че не сме роби на режима в Москва.

Да, този млад премиер в оставка Петков ще плати с поста си. Няма да му простят затова, че отказа да моли на колене Газпром за нов договор, осигури алтернативен природен газ, пусна газовия интерконектор с Гърция, разруши престъпната схема на турско-българската граница за милиарди, спря парите на строителната мафия, осигури военно-техническа помощ на Украйна, намери решение с ветото за Сев. Македония и най-вече показа на режима в Москва, че сме независима държава, член на ЕС и НАТО.

Той наистина доказа, че не го е страх и каквото и да се случи, ще остане в историята и ще се явява в кошмарите на тези депутати, които го свалиха с вот на недоверие преди 10 дни. Така е в България. Стамболов плати и с живота си! Но ще се появят нови „Кириловци“. Бъдещето е на младите, смелите и образованите!

2. В периода 26-28 юни в германска Бавария беше проведена среща на седемте икономически най-развити демокрации и лидерите на ЕС, които общо формират 67% от световния брутен продукт. Темите бяха войната в Украйна, противодействието на експанзията на Китай, енергийната и продоволствената безопасност и климата.

По направлението Русия участниците решиха, че ще продължат да оказват военна, хуманитарна и дипломатическа помощ на Украйна „толкова, колкото е необходимо“, за да не се допусне победа на Путин. Част от допълнителните санкционни мерки са забраната на покупката на руско злато от страна на САЩ, Канада, Великобритания, Япония.

На всички държави се предлага да се договори механизъм за поставяне на таван на цената на руския нефт и нефтопродукти. Набелязани са нови инвестиции в нефтено-газовия сектор и временно отлагане на амбициозната цел за отказ от въглеводороди.

Доставката на модерно оръжие и обучаване на армията на Украйна по стандартите на НАТО ще продължи с пълна сила.

Президентът Зеленски също участва чрез видеовръзка и поиска системи за противовъздушна отбрана, още санкции срещу Русия и помощ за износа на зърно и възстановяването на Украйна.

По направлението Китай се прие програма „Партньорство и глобална инфраструктура“ от 600 милиарда евро за развитие на инфраструктурата на развиващите се страни в противодействие на подобния огромен проект на Китай за влияние в третия свят „Един пояс, един път“.

3. На срещата на НАТО в Мадрид (28-30 юни) беше приета новата радикална Стратегическа концепция за следващите 10 години, в която Русия е посочена като непосредствена заплаха за мира и безопасността в евроатлантическия район.

Съюзниците ще противодействат срещу заплахите от Русия и ще реагират на враждебните й действия решително. Те ще продължат поддръжката за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в международно признатите граници и ще й окажат помощ в следвоенното възстановяване.

Припомням, че НАТО беше създаден в 1949 г. като чисто военен блок, който да възпре евентуална агресия на СССР. В годините постепенно той се превърна в военно-политически блок, а след разпадането на СССР се разми в бюрократизиран политически блок. Сега с новата концепция той се връща към корените си на военен блок като неписано се разширява неговия обсег на действие и извън Европа.

Китай е определен в новата стратегия като предизвикателство пред „интересите, сигурността и ценностите“ на алианса.

Последните две скандинавски страни Швеция и Финландия получиха официална покана за присъединяване към алианса. Това е мощно попълнение на военната мощ на алианса с добре организираните им армии.

НАТО ще увеличи на източния фланг числеността на силите за бързо реагиране от днешните 40 хил. (преди анексията на Крим в 2014 г. те бяха 13 хиляди) до 300 000. Няколко военни групи ще бъдат разширени до нивото на бригади с по няколко хиляди души. Някои от тях ще бъдат с готовност за бързо реагиране до 15 минути. Освен сегашните съединения в Полша и прибалтийските републики ще бъдат разгърнати и нови групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.

САЩ ще базират допълнително в Испания два нови военни кораба, във Великобритания – 2 ескадрили с F-35, в Румъния –бригада от 5000 души, в Германия и Италия – подразделения на ПВО, в Полша – постоянен щаб на 5-а армия, в Балтика – широк спектър оръжие.

Военно-промишленият комплекс на държавите от НАТО вече работи на три смени, за да снабди Украйна с модерна военна техника и боеприпаси и армията й премине в настъпление през август.

Мой коментар.

Откакто започна войната в центъра на Европа броят на американските войски в Европа нарасна на 100 хиляди, което е най-бързото нарастване след края на студената война. Тъй като това отслабва тихоокеанския фронт, увеличението на този етап е максимално възможното от страна на САЩ.

Натискът към Европейските членове за увеличаване на техните военни разходи, започнат от управлението на президента Тръмп, ще се засилва. За последните 20 години общите военни разходи на ЕС са се увеличили само с 20%, докато тези в САЩ – с 66%, в Русия – с 292%, а в Китай – с главоломните 592%. В 2020 г. ЕС харчи средно само 1,3% от брутния продукт, далеч от договорените 2%.

За съжаление в краткосрочен план няма заместител на американското оръжие, оборудване и жива сила в Европа, с което да бъде спряна руската агресия. Но това не може да продължи до безкрайност.

Една победа на мракобесния режим на Путин в Украйна ще насърчи други диктаторски режими като Китай, Сев. Корея и Иран да повторят тези действия в Далечния и Близкия изток. Воюването на демократичния свят едновременно на два-три фронта ще бъде изключително трудно.

Ето защо задачата сега е Путин да претърпи стратегическо поражение в Украйна и армията й бъде обезсилена, с което да бъдат поне временно обезкуражени комунистическите Китай и Сев. Корея.

Това ще изисква висша координация между всички членове на НАТО, разширяване на неговите отговорности извън Европа, а Великобритания и Франция трябва да засилят присъствието си в Тихия океан, за да помогнат на САЩ, Япония, Южна Корея и Австралия.